Fotbal intern

Andrei Vochin, dezamăgit după Viitorul – FCSB 1-1: “Nu suntem cam golași pentru Europa? Spectacol găseşti şi-n curtea şcolii”

22.04.2019 | 10:54
Andrei Vochin dezamagit dupa Viitorul  FCSB 11 Nu suntem cam golasi pentru Europa Spectacol gasesti sin curtea scolii

37 de șuturi la poartă (21-16 pentru FCSB) și 19 ocazii de gol (11-8 pentru FCSB) nu sună deloc rău pentru un meci între două echipe, Viitorul și FCSB, care au șanse mari ca peste câteva luni să ne reprezinte în tururile preliminare ale cupelor europene. Dacă nu ai fi văzut partida (și probabil sunt șanse mari ca lucrurile să se fi întâmplat așa atâta vreme cât ea s-a suprapus peste epicul final al întâlnirii de FED CUP dintre Franța și România), ai trăi cu impresia că ai pierdut vreun Man City cu Tottenham. Din punct de vedere al fazelor de poartă sau al dramatismului sfârșitului de meci poate putem vorbi de așa ceva. Din cel al calității fotbalului prestat suntem cam departe. Spectacol găsești și-n curtea școlii, valoare doar la nivel international.

Doar unul din 28

Cel mai important parametru InStat, acel INDICE care totalizează tot ce face un jucător pe teren (goluri, șuturi, pase, dueluri, acțiuni ofensive sau defensive, etc), se încăpățânează să treacă de 300, limita de la care se poate vorbi de un nivel european. Aseară, la Viitorul – FCSB, un singur jucător a depășit (la limită) pragul, stoperul Virgil Ghiță, care a avut 302. Prin comparație, în Liga Campionilor, cu greu găsești doi-trei jucători care să NU depășească valoarea de 300. De fapt, asta confirmă idea că o echipă face un meci bun dacă are 7-8 jucători care să joace consistent și numai 2-3 care să fie sub nivel.

Alibiuri doar la gazde

Viitorul are câteva scuze. Nu a aliniat cel mai bun 11 (Băluță, Houri, Rivaldinho, Drăguș au fost rezerve sau au luat loc în tribună), are cea mai mica medie de vârstă din Liga 1 și nu ocupă momentan decât locul 4, deci nu e sigură că va juca în Europa la vară. La FCSB aceste alibiuri nu țin. Teja a folosit echipa de bază și, indifferent dacă va lua sau nu titlul, va evolua într-o cupă continentală. Mi-e teamă să mă gândesc cum o va face, dacă pe aici, pe la noi, se confruntă cu asemenea probleme.

Ambele echipe au abordat modele de joc asemănătoare. Încercare de posesie elaborată, când aveau mingea, încercare de recuperare imediată când o pierdeau. Viitorul într-un sistem 4-3-1-2, FCSB în tradiționalul 4-2-3-1. Primul sfert de oră a fost al oaspeților și s-a decis în lupta din centrul terenului. Vână, Ciobanu și Achim au pierdut disputa cu Filip și Nedelcu din cel puțin două motive.

  1. Pentru că au pierdut multe mingi în zona centrală
  2. Pentru că Florin Tănase a coborât des lângă cei doi colegi ai lui în faza de posesie adverse

3-0 pentru FCSB a fost scorul ocaziilor în primul sfert de oră

Viitorul a echilibrat înspre finalul primei reprize, o data cu micșorarea numărului de greșeli, dar a continuat să sufere și pentru că tânărul Ganea n-a fost deloc în joc. Practic a jucat în 10. Dar puștiul putea să se revanșeze în ultimul minut, când o pasă genială de vreo 30 de metri a lui Ianis l-a lăsat singur cu portarul. Până să tragă însă a fost ajuns și deposedat de Planici.

3-2 pentru FCSB a fost raportul ocaziilor în prima repriză

Cine să mai înțeleagă: FCSB și-a scos cel mai periculos atacant!!!

Hagi l-a băgat pe Drăguș în locul lui Ganea. Dincolo, pentru al doilea meci consecutiv, nicio schimbare la pauză!!! Asta, da, știre de presă. Mă gândeam că măcar în preajma Sărbătorilor Pascale păcatul știut de toată lumea la FCSB (și nu numai) să nu mai apară. Minunea a durat fix 6 minute. Coman a fost înlocuit cu Teixeira, desi fusese cel mai periculos atacant al oaspeților, iar împreună cu Junior Morais crease două ocazii în debutul reprizei!!!

Prostiile de pe bancă au continuat și în teren. Într-un moment în care dominau copios meciul, bucureștenii au rămas în 10. Benzar a fost eliminat pentru al doilea ”galben”, ambele după faulturi la Calcan in minutul 61.

3-0 pentru FCSB era raportul ocaziilor în primul sfert de oră al reprizei secunde

74% – 26% pentru FCSB a fost raportul posesiei în primul sfert de oră al reprizei secunde

Când ai un om în plus pe teren nu e obligatoriu să marchezi, pentru că un adversar se poate apăra mult și bine în 9 contra 10. Dar e inacceptabil să permiți ocazii la poarta ta. Ei, bine, apropo de calitatea jocului, Viitorul a luat gol de la Gnohere (min. 68) în superioritate numerică, pe contraatac!!! Iar după câteva minute a rămas și fără Achim, trimis și el mai devreme la cabine, doar că aici eroarea nu a fost a echipei gazdă, ci a ”centralului”, care a văzut simulare și eliminare în loc de lovitură liberă (dacă nu chiar penalty) pentru Viitorul.

Final de care pe care

În egalitate numerică, dar cu nevoia ambelor echipe de a câștiga acest meci, am avut un ultim sfert de oră de tip șampanie. Ocazii la ambele porți, joc pe contre, mulți atacanți și puțini apărători. Hagi a mutat excelent cu Boboc în stânga, cel mai bun om al finalului de meci, inițiatorul acțiunii din care Ianis a egalat și a încă unei mari ocazii irosite de Eric. Dincolo, Gnohere, Man sau Planici au trecut, rând pe rând, pe lângă gol.

Egal pentru alții

Finalul meciului a găsit ambele echipe supărate și epuizate. Egalul lor i-a făcut fericiți pe cei de la CFR și de la Craiova. Jocul lor a fost savurat de telespectatorii care sunt sătui de rigoarea lui Dan Petrescu. Care vor să vadă ocazii, nu asigurare defensivă. Dar tot ei ar dori asta nu doar acum în play-off, ci și la vară, în Europa. Unde mi-e teamă că această croială tactică, accesorizată cu atâtea greșeli câte am văzut în acest Viitorul – FCSB, ne va face să părem cam golaș îmbrăcați la începutul balului continental. Sper să mă înșel eu.