Fotbal intern

Andrei Vochin, după ce tinerii lui Hagi au pierdut în faţa campioanei: “Bătrânii și marea, sau cum au aflat copiii Viitorului că CFR nu-i FCSB”

17.03.2019 | 10:55
Andrei Vochin dupa ce tinerii lui Hagi au pierdut in fata campioanei Batranii si marea sau cum au aflat copiii Viitorului ca CFR nui FCSB

Ce i-a mers Viitorului contra FCSB nu s-a mai potrivit în fața CFR-ului. Joci și cât te lasă adversarul. Această vorbă valabilă în orice sport s-a arătat trupei lui Hagi la o săptămână distanță de la victoria de pe Arena Națională. Având în față o echipă cu greutate și experiență, Ianis și ai lui, în aproape aceeași formulă în care au învins FCSB (doar Boboc a apărut de la început în locul lui Mladen) au putut să-și facă jocul doar în primul sfert de oră. Exuberanți și euforici, copiii mării au purtat rapid mingea, au avut posesia într-o proporție covârșitoare și au creat două din cele 3 mari ocazii ale meciului. Drăguș (min.3) și Hagi (min. 8) n-au găsit spațiul porții, deși se infiltraseră cu mingea în suprafața de pedeapsă.

62% – 38% pentru Viitorul a fost posesia în primul sfert de oră

2-0 pentru Viitorul a fost raportul ocaziilor de gol în primul sfert de oră

”Fiecare soldat poartă în ranița sa un baston de mareșal”, spunea Napoleon Baonaparte. Alin Minteuan, antrenorul principal-interimar al CFR-ului, e mai mult decât un soldat credincios clubului. Statistic, deja a intrat în istorie, fiind singurul tehnician care are o suită de 5 victorii la debutul său pe bancă. Tehnic, a citit bine jocul Viitorului și a propus o partitură inedită, menită să blocheze jocul de construcție al adversarului.

Noutatea: CFR în 4-3-1-2, replică la jocul lui Hagi

Minteuan a simțit că are nevoie în mijlocul terenului de un număr sporit de jucători și de o altă dispunere ca de obicei. Fără un vârf împins precum Țucudean, care făcea cât doi, el a optat chiar să folosească doi: Păun și Omrani. În spatele lor l-a așezat pe Ioniță. A rezultat un sistem 4-3-1-2, oglindă fidelă al celui gândit de Hagi, cu Ianis în spatele lui Drăguiș și Calcan. Astfel s-a ajuns de multe ori să se joace 4 la 4 în zona centrală, acolo unde gazdele obișnuiau să creeze superiorități. Pe care nu le-au mai obținut și, ca urmare, au pierdut principala lor armă: posesia.

Ianis Hagi in meciul de fotbal dintre FC Viitorul si CFR Cluj, contand pentru playoff-ul Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu,
Ianis Hagi in meciul de fotbal dintre FC Viitorul si CFR Cluj, contand pentru playoff-ul Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu,

60% – 40% pentru CFR a fost raportul posesiei până când Păun a deschis scorul

3-1 pentru CFR a fost raportuil ocaziilor de gol până la final

Viitorul – CFR n-a mai fost atât de spectaculos precum FCSB – Viitorul. Dobrogenii ar fi vrut, doar că ardelenilor nu le-ar fi convenit un ritm înalt. Bătrânește, ei au domolit orice vâltoare încercată în propriul teren printr-o blocare a construcției de la portarul advers, printr-o betonare defensivă cu 7 băieți strașnici (cei 4 fundași, plus Djokovici, Bordeianu și Deac în fața lor) și, apoi, după capturarea balonului, prin liniștirea jocului. Părea că un 0-0 nu-i deranjează, motiv pentru care au așteptat golul cu calm. Până ce a apărut, în minutul 73!

1 șut pe poartă a tras Viitorul contra CFR, de 6 ori mai puțin decât contra FCSB

În lipsa posesiei, Viitorul a fost forțat să intre în dueluri unu la unu. Și lucrul ăsta nu poate fi pe palcul unor jucători mai degrabă firavi din punct de vedere fizic. Ceea ce s-a văzut clar la faza golului, atunci când Djokovici s-a luptat în aceeași fază și cu Țâru, și cu Ghiță, furânud-le mingea amândurora, înainte să i-o ofere lui Păun pentru șutul de 1-0. Dar, dincolo de acest handicap fizic, fundașii Viitorului au arătat și deficiențe în poziționare pe fază defensivă, acolo unde toți cei 4 fundași au greșit grav măcar la una din cele 4 mari ocazii ale CFR-ului.

Singurul plus defensiv al Viitorului: blocarea CFR-ului la fazele fixe

Redutabilă la fazele fixe, trupa lui Minteuan a fost atent studiată. În primul rând, gazdele s-au străduit să nu le ofere aceste momente statice. Din prea multă dorință de a le evita s-a creat marea ratare a lui Ioniță (min. 57), când oamenii din defensiva Viitorului au încercat să evite cornerul, n-au fost deciși la marginea terenuluiu, de unde Deac a scos acea minge moartă, pe care Manea a retrimis-o în careu (sub privirea pasivă a lui De Noijer). Iar atunci când le-a oferit faze fixe, Viitorul s-a apărat corect.

8 faze fixe a avut CFR, dintre toate doar la una mingea fiind jucată în careu tot de oaspeți

Schimbări cu buletinul în mână

CFR a câștigat la Ovidiu punând toată miza pe jucătorii cu experiență. Cu excepția lui Manea, niciun tânăr nu și-a făcut loc în primul 11. Mai mult decât atât, primele schimbări s-au făcut cu buletinul în mână. Minteuan a scos în ordinea vârstei, Ioniță și Păun (chiar dacă marcase), singurii sub 24 de ani, au fost primii înlocuiți. Cu un Hoban de 36 de ani, și un Moutinho de 28. Cum și Omrani (25 ani) a fost schimbat de Bud (33 ani), rămâne senzația că dacă avea dreptul să mai bage o rezervă ar fi apelat la team-managerul Panin (40 ani) sau, de ce nu?, la el însuși, care n-a împlinit încă 43!

Bilel Omrani in meciul de fotbal dintre FC Viitorul si CFR Cluj, contand pentru playoff-ul Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul central al Academiei Gheorghe Hagi din Ovidiu

Top 3 Cei mai buni jucători ai Viitorului conform Index InStat

  1. Valentin COJOCARU – 278 Index InStat
  • A amânat cât a putut deschiderea scorului prin două intervenții salvatoare, în situație de unu la unu, de fiecare dată cu Ioniță (min. 29 și 57). N-a ratat nicio ieșire pe centrări: 5 din 5.
  1. Tudor BĂLUȚĂ – 270 Index InStat
  • S-a luptat la cap cu redutabilii adverasri, având cel mai mare procentaj de dueluri aeriene câștigate, 78%. A avut cel mai mare număr de pase bune, 52, cu un procentaj de 84%.
  1. Ianis HAGI – 270 Index InStat
  • A inițiat și purtat cele mai multe acțiuni de atac, 55. A tras cel mai multe șuturi la poartă, 3, și singurul șut pe poartă al echipei lui. A câștigat 9 dueluri în atac, aproape cât toți ceilalți atacanți la un loc. A reușit 8 driblinguri din 9 încercări.

Top 3 Cei mai buni jucători ai CFR-lui conform Index InStat

  1. Mario CAMORA – 299 Index InStat
  • A avut cele mai multe acțiuni reușite din toată echipa, 75, atât în defensivă, cât și în atac, unde a fost cel mai activ jucător al CFR, cu 38 de acțiuni inițiate sau purtate.
  1. Gedrius ARLAUSKIS – 288 Index InStat
  • Fără să fie pus serios la încercare (a avut un singur șut pe poartă), a avut o prestație sigură rezumată în cele 4 ieșieri pe centrări, toate corecte, și cele numai 4 pase greșite, toate la degajările dincolo de centrul terenului.
  1. Paolo VINICIUS – 279 Index InStat
  • A fost stâlpul apărării cu 92% acțiuni reușite: 8 dueluri în defensivă câștigate, din 10 purtate, 9 recuperări, 7 intercepții. A greșit o singură pasă tot meciul!!!