Sporturi

Andrei Vochin, după CFR – FCSB 0-0: “Catenaccio, pentru că ține!”

15.04.2019 | 11:10
Andrei Vochin dupa CFR  FCSB 00 Catenaccio pentru ca tine

Dan Petrescu s-a întors în România și n-a venit cu mâna goală. A adus cu el moda anilor 60 din Italia și fotbalul cu care Helenio Herrera domina Europa acelor vremuri: catenaccio! Jocul acela al cărui principiu nu e să dăm un gol mai mult ca adversarul, ci să facem orice sacrificiu ca să nu primim. Iar dacă destinul ne iubește, să ne acorde un corner – două din care să marcăm o data și să plecăm la casierie.

Bătrânii războinici

Pentru o intreprindere atât de serioasă se folosește o rețetă care să elimine orice risc. Se aleg 11 bărbați destoinici, responsabili, fără prea multă imaginație, dar extrem de preciși în tot ce fac. Carevasăzică, trebuie eliminate orice copilării. Astfel, maturitatea devine o virtute, în vreme ce exuberanța tinereții e pusă la păstrare undeva în înaltul tribunei. Ceea ce rămâne la startul meciului devine cea mai bătrână echipă de Liga 1: un singur jucător sub 23 de ani, Cristi Manea (fir-ar mama ei să fie de regulă!!!), iar majoritatea celorlalți trecuți (unii bine de tot) de 30 de ani. Probabil că dacă ar fi fost în viață, Mihai Adam, triplu golgheter al Diviziei A în anii de care vorbeam, 60-70, ar fi jucat titular aseară la CFR. Că tot le lipsea George Țucudean!

  • 29,7 ani a fost media de vârstă a titularilor de la CFR

Poziția din clasament, plusul de puncte și programul în continuare i-au arătat tehnicianului gazdelor că poate continua să joace în stilul pe care-l apreciază cel mai mult. Practic, cu FCSB, el a continuat meciul de la Craiova. S-a organizat defensiv în propria jumătatea, acolo unde a construit vreo trei linii de tranșee. Mingea l-a interest cam cât mă interesează pe mine acum starea vremii în Trinidad – Tobago, motiv pentru care băieții lui au tratat-o ca pe o grenadă defensivă: cum venea la ei, cum o aruncau cât mai departe de poarta lui …, ăăă… Arlauskis. Sper că nu mă înșel, el a fost portarul, nu? Că regizorul transmisiei TV l-a prins mai des în prim-plan pe Ioniță, lăsat în afara lotului, decât zona unde cred că a fost lituanianul.

  • 4 ieșiri pe centrări a fost toată treaba din acest meci pentru Arlauskis, care n-a avut de apărat niciun șut pe poartă

În acest dispozitiv construit doar pentru apărare, jucătorii cu potential ofensiv, Omrani și Deac, au fost distribuiți în roluri de fundași laterali, iar, în rarele momente de încercare de pressing pe stoperii adverși, cei puși să facă treaba atacanților au fost mijlocașii defensivi, Bordeianu și Djokovici. Cu această dispunere pe teren, CFR și-a securizat poarta, lăsându-le adversarilor posesia, dar nu și progresia.

  • 75% – 25% pentru FCSB a fost posesia pe parcursul primei reprise, cu un vârf de 78% între minutele 15-30

Bucureștenii au avut mingea, dar nu și vreo mare ocazie de gol. Asta pentru că, în înghesuiala creată în jumătatea CFR-ului, lentoarea jocului de pase, lipsa vitezei de gândire și de execuție au transformat atacul pozițional al lui Teja în ”Cooperativa Munca în Zadar”: tot ce ajungea la 30 de metri se întorcea la stoperii Planici sau Cristea.

  • 0 ocazii clare de gol a avut FCSB în meciul de aseară. Exact câte a avut și Craiova cu o săptămână în urmă

Chiar dacă a fost liniște la poarta lui Arlauskis, CFR n-a jucat extraordinar nici măcar faza de apărare în prima repriză. Clujenii au făcut bine elasticul defensiv, dar s-au retras nepermis de mult în multe momente ale primei reprize. Un alt adversar, cu un joc de posesie mai rapid, cu fotbaliști capabili să schimbe direcția de joc mai mult de două ori pe repriză, i-ar fi pus mult mai multe probleme.

Două cornere, două bare

Singurul lucru bun făcut de FCSB în prima repriză prin acea posesie stearpă a fost să împiedice apariția fazelor fixe la poarta proprie, care în Gruia au potential de penalty. Nu-I de mirare că, la primul corner oferit gazdelor, abia în minutul 45!!!, am consemnat prima mare ocazie a meciului, bara lui Vinicius. Iar, în urma celui de-al doilea, apărut în minutul 85, Moutinho a expediat și el mingea în stlpul porții lui Bălgrădean, pentru a doua și ultima șansă de gol a partidei.

Petrescu a reparat micile defecțiuni la pauză

Dacă FCSB a mai mișcat ceva în prima parte, după pauză, o data cu urcarea blocului defensiv al CFR-ului cu vreo 25 de metri spre terenul advers, oamenii lui Dan Petrescu au pus capăt definitiv emoțiilor și au început să spere că vor intra și ei, în sfârșit, cu mingea în careul advers. S-a întâmplat, dar fără vreo periculozitate.

Niciun risc la schimbări

În acest tip de meci, ultima speranță a stat în schimbările pe care urmau să le facă antrenorii. Am așteptat o modificare tactică, un aport suplimentar de oameni de atac. Aiurea! Ambii tehnicieni au mutat oarecum post pe post,iar ultima înlocuire în ambele tabere, Hoban cu Djokovici și Nedelcu cu Teixeira, a venit în min. 90, și a fost semnătura finală, acordul fățiș al lui Dan Petrescu și al lui Mihai Teja pe un 0-0 cu care, până la urmă, s-au mulțumit amândoi. Să vedem cine va râde la urmă!

Nimeni de top internațional

Sărăcia de fotbal constatată cu ochiul liber în meciul dintre primele două echipe ale României a fost confirmată și de INDEXUL INSTAT, cel care cumulează realizările jucătorilor pe parcursul unui meci. Valoarea 300, considerată una de nivel international, n-a fost atinsă de niciunul dintre cei 28 de băieți prezenți ieri pe teren. Prin comparație, marți, la Tottenham – Manchester City, 16 din cei 22 de titualri au sărit bine de această bornă. Asta ca să ne dăm seama cât de departe de noi e Liga Campionilor pentru care se bat cele două echipe. Și, în același timp, că să înțelegeți de ce ar fi o împietate pentru cronicar să mai publice, cum o face de obicei în final, Top 3 cei mai buni jucători ai celor două echipe conform indicelui INSTAT!