Fotbal international

Andrei Vochin analizează un El Clasico “sângeros”, exclusiv pentru FANATIK.RO: “Dumnezeul fotbalului rămâne antrenorul!”

29.10.2018 | 10:51
Andrei Vochin analizeaza un El Clasico sangeros exclusiv pentru FANATIKRODumnezeul fotbalului ramane antrenorul
ADVERTISEMENT

După 11 ani fără Messi și Cristiano. Așa a fost prefațat El Clasico toată săptămâna,aruncându-l într-o zonă mai degrabă a regretelor decât a speranțelor. Un fel de ”Ce ne facem, Bobiță?”, că nu-i mai avem pe corifei. O mai exista show fără ei, o mai atrage derbyul ca altădată, om mai vedea două-trei faze mai acătări?

Din punct de vedere al interesului nu aveam nicio emoție. Ora de start, 17:15, gîndită comercial, a strâns în fața televizoarelor aproape jumătate de milliard de oameni, fie că i-a prins la micul dejun în Los Angeles, la prânz la Rio, la ceai în London sau la cină în Singapore. Pe stadion au venit peste 93.000 de suflete, dintr-un total de vreo 99.000, cât e capacitatea lui Nou Camp. Semn că Barca – Real e mult mai mult decât duelul superstarurilor, oricare ar fi ele.

ADVERTISEMENT

Întrebarea era dacă și cum se pot reinventa aceste două echipe, construite pentru a-i pune în valoare pe Messi și Cristiano. Sau, altfel spus,  cât de dependente sunt ele de vedetele lor.

În lipsa Zeilor, care, din când în când, mai au o problemă cu Fiscul sau își mai rup câte un oscior, și dispar din peisaj, la rampă apar strategii. Antrenorii care să schimbe ceva, să acopere golul lăsat.

ADVERTISEMENT

Două chei: Jordi Alba și Sergi Roberto

Valverde a pornit operațiunea mai demult. Pentru că la Barcelona procesul pierderilor a început de vreo doi ani. Mai întîi Xavi, apoi Iniesta, au părăsit corabia, iar o data cu ei s-a pierdut ceva din regularitatea acelui Tiki-Taka, al cărui scop era de a purta mingea din aproape în aproape, printre liniile defensive ale adversarului, până în față, acolo unde, în duel unu la unu, Messi sau Neymar să facă diferența. Cum ultimul a abdicat și el, Valverde a trebuit să caute alte soluții.

Duminică după-amiază, fără a mai avea 3 atacanți care să rupă linia adversă , ci doar unul, Suarez, antrenorul Barcei, a ordonat un Tiki-Taka basso. Nu atât de avansat în terenul advers, ci mai jos, cu scopul de a atrage Realul cât mai departe de poarta lui Curtois. Pentru a crea spații mai mari în care să aibă timp să plonjeze oamenii din linia a doua, precum Jordi Alba sau Sergi Roberto. Asta și pentru că Madridul a stat compact în debut, între linia de fund și cea a atacanților nefiind mai mult de 30 de metri. Capcana a funcționat la primul gol, venit după o posesie de aproape un minut, o lansare a lui Jordi Alba și finalizarea lui Coutinho,

ADVERTISEMENT
  • 34 de pase au făcut catalanii pentru faza primului gol

De partea cealaltă, Lopetegui a încercat să suplinească singura mare absență față de ultimele 3 sezoane, Cristiano, cu un altfel de joc. A păstrat sistemul 4-3-3, dar a încercat în scurtul timp avut la dispoziție să transforme cea mai bună trupă de contraatac din lume într-una în principal de posesie. Să-I modifice principiile. S-a lovit însă de rezistența la schimbare a unor băieți care au cucerit 3 Champions la rând jucând altceva. De refuzul de a fi extrem de prezenți în joc, de agresivi, de montați în momentul pierderii balonului. Că așa-I la posesie, îl mai pierzi! Bonom, elegant și prietenos, Lopetegui a construit o echipă după chipul și asemănarea sa. Dar asta merge la salon, nu la război! Pentru că indiferent dacă te cheamă Bale, Modrici sau Nacho (n-am ales întîmplător flancul drept, devastat de Jordi Alba), fără agresivitate și determinare nu poți stopa adversarul, nu poți recâștiga mingea. Iar fără ea, nu poți da goluri.

  • 72% – 28% în favoarea Barcelonei a fost posesia în primele 15 minute conform InStat

La 0-2, Lopetegui a demonstrat că tactic vede jocul. Printr-o singură mișcare, iese Varane – intră Vasquez, a schimbat și sistemul, în 3-4-3, și omul care să-l bloceheze pe el incredibilul, inepuizabilul Jordi Alba. Omul care a făcut 65 de sprinturi de peste 21km/h în 90 de minute, chestiune care poate distruge nu doar rezistența unui fundaș ca Nacho, ci uneori și cutia de viteze a unei mașini!!!

ADVERTISEMENT

Mișcarea tactică a dat roade. Într-un sfert de oră, Madridul a acoperit terenul, a capturat mingea, a marcat, a mai avut o bară și încă două ocazii (Sergio Ramos și Isco). Și un motor turat la maximum pe zona ofensivă, Marcelo. A fost singurul moment când meciul putea bascula.

  • 62% – 38% pentru Madrid a fost raportul posesie în primul sfert din repriza a doua conform InStat

Nu s-a întâmplat însă așa, pentru că nici Valverde nu-I vreun frizer. I-a scos pe Rafinha și pe Coutinho. L-a plasat pe Semedo în zona lui Marcelo, l-a urcat pe Sergi Roberto în atac. Și l-a aruncat în luptă pe Dembele. Doi oameni de viteză sosiți parcă pentru a spune ”Adios, Tiki-Taka!”, trecem la contraatac. Moment din care, după golul de 3-1, Madridul a fost aruncat în aer. Cu o tranziție fulgerătoare a lui Dembele și un alt assist al lui Sergi Roberto pentru călăul Suarez. Fază la care, după un alt sprint de 50 de metri, fundașul stânga Jordi Alba era și el în careu!!!

  • 96% a fost procentul paselor reușite de Sergi Roberto. A greșit doar 2 (două) pase tot meciul!!!

De aici până la dezastru calea a fost scurtă. Măcinați, deznădăjduiți, galacticii au părut oameni simpli, vulnerabili, expuși greșelilor elemenare, precum cea a lui Sergio Ramos la golul 4. Și au adâncit senzația că Madridul fără Cristiano nu mai e nimic. Că Ronaldo-dependența e mult mai puternică decât Messi-dependența. Că fără CR7, Ramos & comp. devin niște muritori de rând, în vreme ce dincolo roata se învârte și când Piticul atomic e în tribună.

O fi, n-o fi așa, rămâne de văzut. Sincer, mă îndoiesc. Pentru că rămân la convingerea că, într-un sport de echipă, când Zeul din teren dispare, iese la rampă adevăratul Dumnezeu al fotbalului: ANTRENORUL!

TOP 3 cei mai buni jucători ai Barcelonei conform INSTAT

  1. Luis Suarez Index 475
  • A marcat 3 goluri, a obținut un penalty, a mai avut o bară, are cele mai multe șuturi, 6, aproape cat toți colegi ai săi la un loc
  1. Sergi Roberto Index 428
  • A oferit două pase de gol, alte două pase decisive la bara și marea ocazie din final ale lui Suarez,
  1. Jordi Alba Index 420
  • A dat pasa decisivă la primul gol, are cele mai multe acțiuni ofensive, 113, din toată echipa, și cele mai multe mingi recuperate, 13

TOP 3 cei mai slabi jucători de la Real Madrid conform INSTAT

  1. Varane Index 249
  • a făcut penalty pentru golul 2, a pierdut jumătate (50%) din duelurile defensive
  1. Nacho Index 249
  • Doar 3 dueluri castigate, cel mai mic număr din toată echipa, dar cele mai multe mingi pierdute în propria jumătate
  1. Casemiro Index 265
  • Nicio pasă ofensivă tot meciul, niciun șut, doar 45 de pase tot meciul, cel mai puțin din toată echipa. Are scuza că în repriza a doua a jucat fundaș central
ADVERTISEMENT