Fotbal international

Andrei Vochin după finala Champions League: “LoverPool” + decizia lui Klopp care a făcut diferenţa

02.06.2019 | 14:54
Andrei Vochin dupa finala Champions League LoverPool  decizia lui Klopp care a facut diferenta

When you walk through a storm (Cand intri în furtună)
Hold your head up high (Ține fruntea sus).
And don’t be afraid of the dark (Și nu te teme de întuneric)

At the end of a storm (La capătul furtunii)
There’s a golden sky (Vei găsi cerul luminous)
And the sweet silver song of a lark (Și cântecul curat, dulce al ciocârliei)

Walk on through the wind (Mergi prin vânt)
Walk on through the rain (Mergi prin ploaie)
Though your dreams be tossed and blown (Chiar de aspirațiile îți vor fi risipite și spulberate)

Walk on, walk on (Pășește, pășește)
With hope in your heart (Cu speranță în inimă)
And you’ll never walk alone (Și nu vei merge singur niciodată)

You’ll never walk alone (Și nu vei merge singur niciodată)

Walk on, walk on (Pășește, pășește)
With hope in your heart (Cu speranță în inimă)
And you’ll never walk alone (Și nu vei merge singur niciodată)

You’ll never walk alone (Și nu vei merge singur niciodată)

Triumful inimii

Despre asta a fost, de fapt, vorba. Și nu neapărat despre o finală, departe de a fi vreo lumină. A fost marea aceea învolburată. Vântul sfâșâietor și ploaia aia rece și grea. A fost ultima furtună prin care trebuiau să treacă pentru a găsi cerul senin. Și pentru a asculta cântecul. Minunatul, dulcele cântec care a pictat pe fața fotbalului lacrimile a milioane de oameni.

Da, ăsta este Liverpool. Ăsta este spiritul care unește o comunitate. Ăsta este triumful suprem în fotbal. Momentul când pe teren 11 băieți sunt purtați înainte de zeci de mii de inimi pe stadion și alte sute de milioane de la televizor. Clipa în care fotbalul uită de bani, iar trimful se împarte în mod egal fiecărui suflet care se încumetă să parcurgă drumul până la capăt. Jucători, antrenori, patroni, suporteri. Cu toții. Împreună. Niciodată singuri.

În atâta mare de dragoste, întotdeauna m-am întrebat de ce echipa asta nu se numește LoverPool.

Finala muncită

Ultimul pas al lui Liverpool pentru a pune a 6-a oară mâna pe Cupa Campionilor a fost unul norocos, calculat, muncit. În această ordine. Destinul i-a hărăzit lui Klopp, ghinionistului Klopp, cum era denumit după atâtea finale ratate, debutul de vis, cu cel mai rapid penalty din istoria finalelor UCL. Semn că, dacă muncești constant , ești consecvent, nu te abați de la plan, vei întoarce la un moment dat roata norocului cu fața la tine.

22 a fost secunda în care Sissoko a făcut făcut penaltyul din care Salah a deschis scorul

Dupa ce a primit un asemenea dar, Klopp și-a pus mintea la contribuție. A scanat rapid tot ce pățise într-o carieră în care a pierdut mult pentru că a vrut să arate doar fața aceea generoasă a fotbalului său. Și a decis că tot ce avusese de demonstrat se produsese. Ce vrei mai mult decât come-back-ul din semifinala cu Barca? Gata! Ajunge! E timpul pentru trofee. Și a ordonat o retragere bine organizată. Un plan defensiv bazat pe trei linii de apărare.

Primii apărători, atacanții

Cel dintâi baraj s-a poziționat undeva pe la 35 de metri de poarta adversă. Mane, Firmino și Salah au reușit în 3 să blocheze cei 4 apărători adverși, plasându-se atât de bine încât au întrerupt distribuția de mingi de la fundași spre mijlocașii lui Tottenham. N-au făcut mai mult de 10 intercepții sau recuperări împreună, dar au întârziat cît mai mult cu putință construcția adversarului.

Dulăii de la mijlocul terenulului

Ceea ce a trecut de primul val a fost luat în primire de al doilea. Henderson și Winaldum i-au tamponat pe cei doi mijlocași centrali ai adversarului, Winks și Sissoko, în vreme ce Fabinho s-a ocupat de Eriksen. I-a prins cum scrie la carte, atunci când un 4-3-3 al lui Liverpool trebuie să blocheze un 4-2-3-1 al lui Tottenham

0 a fost numărul șuturilor pe poartă expediate de Tottenham în prima repriză

Van Dijk și Matip, beton-armat

În rarele cazuri când ”albii” penetrau primele două linii de apărare, au intrat în acțiune fundașii de meserie. În special, oamenii de forță din centru, Van Dijk și Matip. Primul a încheiat un nou meci în care nu a fost depășit prin dribling de adversar, ajungând la un adevărat record: în întregul sezon a fost driblat o singură dată, de Suarez la Barcelona. Iar colegul său, Matip, a pierdut un singur duel aerian din 9!!!

Alisson nu-i Karius

Finalul a arătat că Liverpool are și un portar de clasă. Nederanjat 80 de minute, Alisson a intrat în scenă și a interpretat aria siguranței. A prins ce era de prins, dar a intervenit salvator în alte 3 situații. Anul trecut, pe vremea asta, sărmanul Karius năruia o finală. Acum Alisson a securizat-o.

Rezerva la nevoie se cunoaște

Și pentru a întregi totul, liniștea a adus-o Origi. Omul care a apărut, la nevoie. În semifinala cu Barca, când a jucat titular în locul vedetelor accidentate sau suspendate, și a fost eroul serii. Dar și aseară. De aceea Klopp nu-i numește jucători de rezervă, ci ajutoare venite de pe bancă.

Fugi și luptă

Dar, pentru a desăvârși opera, a fost nevoie nu doar de șansă și de inteligență. Ci și de o muncă sisifică. Dacă au cedat posesia era clar că trebuie să compenseze prin alergătură și bătaie. Capitole pe care le-au câștigat la pas. Au parcurs cu 3 kilometri mai mult ca adversarul, iar la dueluri au avut un 52% la 48%. Suficiente pentru a-și apropria victoria.

60% – 40% pentru Tottenham a fost scorul posesiei

Decizia lui Klopp

În fotbalul mare, de cele mai multe ori, o decizie poate face diferența. Fără meciuri în picioare de aproape 3 săptămâni, ambele echipe au pierdut mult din ritmul de joc. Aceasta poate fi o explicație a lipsei de spectacol din finala de la Madrid. Alta ar consta în căldura excesivă pentru niște oameni obișnuiți să trăiască trei sferturi din în în răcoare, ploaie sau ceață. Klopp a înțeles acest lucru și i-a cantonat pe ai lui, vreo 10 zile, în Marbella, unde temperatura se apropia de cea de la Madrid. Pochetino a rămas la Londra.

31 de grade au fost la Madrid la ora finalei.

19 grade a fost media temperaturii la Londra săptămâna trecută

Decizia lui Pochetino

Referitor la primul ”11”, Pochetino a ales să înceapă cu Kane. Golgeterul nu mai jucase de vreo două luni. Fără el, echipa traversase dramatic semifinala cu Ajax. Iar eroul de la Amsterdam fusese Lucas Moura. Același Lucas Moura, care aseară a fost lăsat pe bancă pentru a-i face loc vedetei echipei. O decizie care a călcat apăsat și peste argumentul tehnico-tactic, și peste cel fizic, dar și, extrem de imporatant, peste cel emoțional.

Dincolo, Klopp avea de ales între a-l lăsa pe bancă pe Winaldum și pe Origi, care au întors semifinala cu Barca, sau a-i sacrifica pe omul de pe stema lui Liverpool, Milner, și pe Firmino. A greșit doar cu al doilea, eroare reparată după o oră de joc. În prima situiație, oricât de influent era în grup Milner, interesul echipei a primat.

100% pase corecte a oferit Winaldum în cele 62 de minute peterecute pe teren

Kane, cel mai slab de pe teren

Efectul deciziei lui Pochetino s-a reflectat clar și în cifrele furnizate de InStat imediat după meci. Harry Kane a fost umbra vedetei. A câștigat un singur duel aerian din 10, a atins mingea de numai 12 ori, a dat doar 8 pase bune, a șutat o singură dat la poartă. Ca urmare, conform INDEX InStat, 239, a fost cel mai slab jucător de pe teren. Dovadă că prezentul contează mai mult decât trecutul, iar echipa mai mult decât individul.

Cei mai buni jucători de la Liverpool conform Index InStat

  1. ALISSON Becker – 414 Index InStat
  • A avut treabă cu adevărat după minutul 80, când a parat două șuturi periculoase, ale lui Son și Moura, în aceeași fază. A primit 9 șuturi pe poartă, toate rezolvate, la 3 dintre ele având intervenții salvatoare.
  1. Jordan HENDERSON – 365 Index InStat
  • A fost omul cu cea mai mare rază de acțiune pe teren. A pierdut numai 6 dueluri tot meciul și a greșit numai 6 pase. Dintre mijlocași și atacanți e jucătorul care a recuperat cele mai multe baloane, 13, prin intercepții și recuperări, 8 fiind în terenul advers.
  1. MANE – 332 Index InStat
  • Are meritul de a fi provocat hențul lui Sissoko la penaltyul din secunda 22. Cu 52 de acțiuni ofensive, a fost atacantul cel mai harnic din linia de trei a echipei sale. A făcut cele mai multe driblinguri și a greșit numai 7 pase.

Cei mai buni jucători de la Tottenham conform Index InStat

  1. Jan VERTONGHEN 324 Index InStat
  • În apărare a câștigat 80% din dueluri, cele mai multe din echipa sa (prin comparație, Alderweireld a avut doar 40%), iar pe faza de atac a fost omul care a inițiat și a participat la cele mai multe acțiuni ofensive ale echipei lui, 114.
  1. Danny ROSE – 316 Index InStat
  • A împins cel mai bine jocul ofensiv al echipei lui. A greșit doar 4 mingi tot meciul, având un procentaj de 92% pase reușite. A câștigat 8 din cele 10 dueluri pe faza de atac și a oferit nu mai puțin de 13 baloane utile în ultima treime de teren.
Tags: