Sport

Andrei Vochin, după grava eroare de arbitraj de la UTA – Rapid: „Din ofsaid, cu mâna, după minutele de prelungire!”

Cunoscutul jurnalist Andrei Vochin analizează grava eroare comisă de arbitrul Sebastian Colțescu la meciul UTA - Rapid, când a anulat un gol după ce se fluierase reluarea jocului.
14.07.2024 | 08:36
Andrei Vochin dupa grava eroare de arbitraj de la UTA  Rapid Din ofsaid cu mana dupa minutele de prelungire
Arbitrul Sebastian Colțescu a declanșat primul mare scandal al noului sezon din SuperLiga. foto: Sport pictures
ADVERTISEMENT

Ăsta e visul celor care vor să câștige oricum în fotbal. Aseară, la Arad, s-a produs o mare eroare de arbitraj. În minutul 89 al meciului cu Rapid, la scorul de 1-1, UTA a punctat prin Omondi la capătul unui contraatac . „Pe direct”, arbitrul Colțescu a validat golul, iar nimeni din stadion nu văzuse ceva neregulamentar. Excelentele reluări oferite de carul de transmisie au relevat însă că înainte ca balonul să ajungă la marcator, el fusese trimis de noua achiziție arădeană Halaf cu tot cu piciorul fundașului rapidist Blazek. O incorectitudine devenită evidentă astfel cu ajutorul tehnologiei.

Andrei Vochin, după UTA – Rapid 1-1: „Să revii după reluarea jocului și să schimbi o decizie este una dintre cele mai grave erori de arbitraj”

Una care avea să joace feste imediat. Din informațiile de la fața locului am reținut că Sebastian Colțescu n-a primit niciun mesaj în cască, pentru simplu motiv că sistemul de comunicație nu funcționa. A apucat să reia jocul pentru câteva secunde, timp în care al patrulea oficial, Mladinovici, a fost nevoit să intre pe teren pentru a-l anunța că analiza VAR stabilise că golul se marcase în condiții neregulamentare.

ADVERTISEMENT

„Centralul” a oprit jocul, s-a dus la monitor, s-a convins de fault și a anulat golul. Să revii după reluarea jocului și să schimbi o decizie este una dintre cele mai grave erori de arbitraj. Iar textul Legii 5 din regulamentul jocului de fotbal e cât se poate de clară:

„Arbitrul nu poate reveni asupra unei decizii de reluare a jocului dacă îşi dă seama că aceasta este incorectă sau în urma informaţiilor primite de la un alt oficial de meci, dacă jocul a fost reluat sau arbitrul a fluierat sfârşitul primei sau celei de a doua reprize (inclusiv prelungiri) şi a părăsit terenul de joc sau a oprit definitiv jocul.”

ADVERTISEMENT

Furtuna revărsată în studiourile de televiziune după acestă eroare s-a concentrat doar asupra Legii 5. Din ce mi-am dat seama, oamenii au sesizat corect grava eroare, dar, în același timp, mi-au lăsat senzația că puțin le pasă de evenimentul initial, și anume faultul indiscutabil al lui Halaf la Blazek.

Andrei Vochin: „Nimic nu e mai frustrant decât ca scorul final să fie determinat de un gol marcat neregulamentar”

După principiul sfânt de a nu lăsa adevărul să strice o știre bună, toți „prietenii” Rapidului s-au năpustit să înfiereze. Așa și, ce dacă n-a văzut faultul, trebuia să meargă mai departe și să nu calce Legea 5. Deși fusese încălcată evident mai devreme, Legea 12, cea care reglementează faultul, nu mai conta acum. Pasămite, arbitrul trebuia s-o lase așa și să suporte consecințele.

ADVERTISEMENT

În cazul ăsta s-ar fi produs exact ce nu-și dorește niciun om din fotbal atunci când echipa sa este defavorizată de o eroare de arbitraj. „Așa, domle, și ce mă încălzește pe mine dacă aribitrul e suspendat? Nouă cine ne dă punctele înapoi?”, sunt frazele pe care le auzim frecvent.

ADVERTISEMENT

La fel de bine cum, de multe ori, recepționăm mesajul acela „plin de fair-play” prin care omul de fotbal se legitimează la FC Machiavelli și-și dorește să câștige meciul cu un gol marcat cu mâna, din ofsaid, după minutele de prelungiri.

Nu, moralitatea nu face parte din arsenalul oamenilor de fotbal. Nici n-avem pretenții. Dar măcar să avem puterea, noi cei neutri, să recunoaștem că, întorcând mortul de la groapă, Colțescu și brigada lui au comis o eroare mare, dar, sub nicio formă, nu cea mai mare. Pentru că nimic nu e mai frustrant în jocul ăsta decât ca scorul final să fie determinat de un gol marcat neregulamentar.

Dacă nu credeți întrebați și  azi, după aproape 40 de ani, ce simte un englez revăzând golul lui Maradona din 86. N-o să zică mâna lui Dumnezeu, ci, mai degrabă, Dumnezeul mă-sii!