Fotbal intern

Andrei Vochin, după Lazio – CFR Cluj 1-0: “Doar norocul poate învinge transfermarktul”

29.11.2019 | 10:45
Andrei Vochin dupa Lazio  CFR Cluj 10 Doar norocul poate invinge transfermarktul
ADVERTISEMENT

S-a terminat Lazio – CFR 1-0 și Camora, căpitanul nostru, vorbește despre cele două reprize, atât de diferite, ale confruntării. ”În prima repriză, n-am avut curaj și tupeu. N-am făcut un presing agresiv. În partea a doua am jucat mult mai bine. Dacă vom avea atitudinea din repriza secundă la meciul cu Celtic sigur ne vom califica”. Fața lui părea senină, afișa optimism și speranță.

Prima repriză n-a fost proastă, ci normală

Din confortul fotoliului, lucrurile mi s-au părut un pic altfel. Prima repriză a fost cea normală. Cu toate modificările făcute de Dan în modulul de joc, cu acel 5-4-1 care avea misiunea să micșoreze toate spațiile dintre fundași și mijlocași, cu asigurarea benzilor prin perechi de jucători fără a șubrezi centrul, Lazio a fost vioara întâi.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a folosit doar vreo 4 titulari dintre cei care, în mod uzual, etapă de etapă în Serie A, bat de vreo două luni pe toată lumea, trupa lui Simone Inzaghi și-a afișat superioritatea firească.

  • 76% – 24% a fost raportul posesiei în Lazio – CFR în prima jumătate de oră

În timp ce ei pasau, dominau și creau ocazii lui poarta lui Arlauskis, ca să nu mă amărăsc, am deschis transfermarktul. Am luat la rând primul ”11” al italienilor, da, ăsta al echiăpei secunde practic, și am început să socotesc. Între timp Correa deschisese scorul.

ADVERTISEMENT

M-am dus pe fișa lui și am constatat că valoarea de piață este de 28 de milioane de euro. Apoi am mutat pe echipa CFR. Tot lotul de 34 de jucători prezentat valorează 29 de milioane. Și am adunat nu mai puțin de 34 de jucători.

  • 6-3 pentru Lazio a fost raportul șuturilor în prima jumătate de oră

D-aia vă spun că tot ceea ce s-a întâmplat în prima parte pe ”Olimpico” nu este altceva decât expresia normalității. Tare mi-e frică de faptul că, dacă erau mai curajoși, mai tupeiști, adică dacă se deschideau, clujenii noștri pățeau cam ce a pățit FCSB, care luase 5.

ADVERTISEMENT

Așa, stând la cutie și suferind, oamenii lui Petrescu au limitat proporțiile potențialului dezastru și au permis un singur șut pe poarta lui Arla, ăla fiind, din nefericire și golul. E adevărat că poarta lui Proto a apărut în cadru mai rar decât apare curcubeul iarna, dar, chiar și așa, Djokovici a pălit bara cu un șut de la peste 25 de metri.

  • 0 cornere sau lovituri libere laterale a avut CFR în prima repriză

A doua repriză n-a fost bună, ci excepțională

De fiecare dată când o echipă se transformă după pauză, se vorbește despre discursul nervos al antrenorului în vestiar. Despre urletele menite să-i trezească pe jucători. După un astfel de decalaj consemnat în prima repriză, mulți se gândesc și la schimbări de efectiv încă din minutul 46. Probabil că Gigi făcea chiar două. Dan Petrescu n-a optat pentru niciuna din aceste mișcări.

ADVERTISEMENT

Ceea ce nu se vede de la televizor, dar se simte al naibii de bine de acolo, de la nivelul gazonului, e cât te poate măcina o echipă mică, dar bine organizată, cum e CFR-ul ”Bursucului”. Cât te pune să alergi ca să o poți desface. Laziali au umblat serios la bazinul de energie pe parcursul primei reprize, fapt ce a lăsat urme în partea a doua.

Tupeul și curajul despre care vorbea Camora au putut să se vadă abia când adversarul n-a mai avut suficientă benzină. Semnul unei reprize excepționale a venit o dată cu minutul 49, când, în sfârșit, CFR a obținut primul corner. Până în final s-au strâns 7. Apoi au început să apară ocaziile, cele ale lui tandemului Păun – Omrani fiind mai mari decât faza din care Correa reușise să marcheze.

3 intervenții salvatoare a avut portarul Proto în a doua repriză

Petrescu a ajutat echipa cu schimbările și de efectiv, și de sistem. Cu Traore și Deac, modului clujean s-a transformat din 5-4-1 în 5-3-2, iar africanul a izbutit să și marcheze după un corner executat de Ciprian. Din nefericire câțiva centimetri de ofsaid au anulat just golul. Omrani, Camora și Cestor au fost și ei aproape de punctul egalizator și calificator.

Ca să nu mai spunem despre parada lui Proto, atunci când Acerbi fusese presat și forțat aproape să-și dea autogol. De altfel, veteranul italo-belgian din poarta lui Lazio (36 de ani) a fost cel mai bun jucător de pe teren conform InStat.

Indicele lui, 350, vorbește singur despre suferința trăită de Lazio pentru a-și asigura victoria. Ce dor mi se făcuse de titularul de drept, albanezul Strakosha, omul care ne ajutase la Cluj să punem primele 3 puncte în contorul acestei grupe infernale.

Cifrele reprizei a doua conform InStat

Lazio              CFR

Șuturi la poartă                  5                      10

Șuturi pe poartă                 0                      4

Ocazii                                    1                      5

Dueluri câștigate               45%                55%

Atacuri inițiate                  42                   51

Hai coșar, coșar!

Când primul tău ”11” valorează vreo 15 milioane, iar al adversarului fix 116, singura șansă pentru a obține un rezultat pozitiv e doza de noroc. CFR-ul a avut-o din plin în primele 4 meciuri din grupă, precum și în partidele eliminatorii grație cărora a ajuns în grupele Europa League.

Puțin a avut chiar și aseară, la marea ratare a lui Correa (min. 40) sau la intervenția in extremis a lui Peteleu la Luis Alberto (min.60). Dar insuficient pentru a estompa diferența de valoare.

Unica modalitate ca aseară clujenii să-și fi asigurat calificarea ar fi fost ca norocul să trimită mingea lui Djokovici câțiva centimetri mai la stânga, ca Omrani să nu fi fost blocat la 6 metri, ca Traore să fi fost un pic mai în spate când a trimis mingea în poartă. Sau ca Acerbi să reușească autogolul încercat.

Când lucrurile au stat așa cu mult dorita Fortuna, Petrescu s-a căsătorit cu succesul. Spre exemplu, cu Rangers și Sevilla, pe când era la Urziceni, a beneficiat de 3 autogoluri. Vrem nu vrem, dincolo de seriozitate, pregătire tactică, alergătură și dopaj mental, la o asemenea diferență de bugete și la o asemenea prăpastie între valoarea a două loturi, singurul care poate răsturna situația e numia destinul.

Motiv pentru care, la marea finală cu Celtic din 12 decembrie dotată cu marele premiu al uriașului punct, nu ne rămâne decât să sperăm. Cam cum o facem săptîmână de săptămână la tragerile Loto. Și să freonăm plin de speranță: Hai coșar, coșar!

ADVERTISEMENT