Fotbal international

Andrei Vochin, după “regalul” Barcelona – Liverpool 3-0: “Barca lui Dan Petrescu”

02.05.2019 | 12:36
Andrei Vochin dupa regalul Barcelona  Liverpool 30 Barca lui Dan Petrescu

”Sunt fericit cu jocul făcut. Nu știu dacă puteam juca mai bine”. Jurgen Klopp are figura descompusă a omului care își vede ruinată lucrarea. O gândise de sute de ori, o întorsese pe toate părțile și era convins că găsise soluția de a supune Barcelona la ea acasă. Pentru asta își periclitase cumva și relațiile cu jucătorii, atunci cînd a hotărât, spre exemplu, să-l sacrifice tocmai pe căpitanul Henderson, lăsat pe bancă, pe altarul anihilării Barcei. Acum, la câteva minute după meci, părea un om îngenuncheat lîngă ruinele construcției sale.

Operație reușită, pacientul mort

Liverpool a venit în Catalunia cu lecția învățată despre cum să omori tiki-taka. Klopp a ordonat pressingul avansat, pînă la portar, și linia de apărare foarte sus, la 35-40 de metri de poartă. L-a făcut pe Wijnaldum vârf fals, tocmai pentru ca împreună cu Mane și cu Salah, să împiedice din fașă constucția în 3 a Barcelonei, cu Pique, Busquets și Lenglet. Să le fure mingea cât mai repede, mingea fără de care trupa blau-grana se presupunea că e distrusă. Operația părea că va reuși, de vreme ce o echipă obișnuită să aibă balonul în peste 70% din timp, acum a alergat după el mai bine de jumătate din meci . Gazdele au cedat posesia și au încercat să iasă din presiune cu atacuri directe, așa cum s-a întâmplat în minutul 4, când Rakitici a penetrat frontal pînă în careul advers și a semnat prima ocazie a meciului. Cifrele statistice arată reușita jocului. Scorul însă, singurul capitol favorabil Barcei, reflectă realitatea dură.

[table id=26 /]

Andrei Vochin, după regalul Barcelona - Liverpool 3-0 Barca lui Dan Petrescu (1)
Jucătorii Barcelonei se bucură după gol

Greșeala elementară a fundașului de 70 de milioane

E adevărat că Jurgen Klopp a fost trădat tocmai de cel mai valoros jucător al său: Van Dijk. Olandezul, cel mai scump fundaș al lumii, a fost cel care a facilitat golul lui Suarez. E drept, pasa lui Jordi Alba, prin spatele liniei de apărare a fost magnifică, corelarea timingului cu Suarez, de asemenea, superbă, doar că fundașul de 70 de milioane de euro s-au uitat admirativ la această lucrare. El era cel care, avându-l în față pe Suarez (nu în spate ca Matip) ar fi trebuit să reacționeze, să sprinteze după el și să-l blocheze. N-a făcut-o și s-a schimbat tabela.

Lecția de suferință a unei echipe de un milliard și jumătate

Ernesto Valverde nu e atins de geniul lui Guardiola, dar îmbracă de fiecare data armura teutonică a realismului. Când tripleta ofensivă Neymar-Suarez-Messi a rămas fără brazilian, tehnicianul n-a stat pe gânduri și a transformat de multe ori tradiționalul 4-3-3 într-un 4-4-2. Aseară, conștient de forța lui Liverpool, de faptul că avea în față cea mai bună apărare din Premier League (20 de goluri luate în 36 de meciuri) și cea mai bună echipă de pressing din lume, Valverde a aruncat la coș estetica și a renunțat la piesa de rezistență a patrimoniului catalan: posesia. Mai ales după startul reprizei secunde, când, în primul sfert de oră, Liverpool pusese stăpânire pe joc.

3-0 pentru Liverpool a fost raportul ocaziilor între minutele 45-60

Valverde a simțit pericolul și a făcut o schimbare ultra-defensivă. L-a scos pe Coutinho și l-a băgat pe Semedo. Sergi Roberto a urcat la mijloc, Vidal a trecut în stânga, în față au rămas doar Messi și Suarez, iar blocul defensiv a fost format din două linii de apărare de câte 4 oameni. Barca lui Guardiola a devenit un fel de Barca lui Dan Petrescu. Cu multe momente în care echipa s-a așezat gospodărește în propriul teren, cu jucători de zeci de milioane dispuși să sufere și, uneori, să se comporte ca Flipperele, jocurile acelea în care bila e respinsă la întâmplare doar pentru a o ține cât mai departe de propria poartă. Cred că la sfârșitul meciului până și Mourinho a început să spere că se va întoarce cândva la prima dragoste. Stilul i se potrivea.

5-1 pentru Barcelona a fost raportul ocaziilor după schimbarea defensivă a lui Valverde, iar scorul a urcat de la 1-0 la 3-0

Noroc sau valoare? Iată o întrebare

La 0-1, dar și imediat după 0-3, Liverpool a avut două ocazii imense de a înscrie. Prima, în minutul 35, i-a aparținut lui Mane, senegalezul șutând peste poartă în situație de unu la unu cu Ter Stegen. Suarez, dintr-o poziție mai grea marcase. A doua, în minutul 84, l-a avut în prim-plan pe Salah, care de la 7-8 m, fără portar între buturi, a trimis mingea în bară. Cum o făcuse și Suarez, înainte de primul gol al lui Messi. Doar că atunci mingea, din bară, a fost urmărită și băgată în poartă. Discutăm de noroc? Discutăm de valoare? Ca să merg cu rima până la capăt, putem vorbi câte un pic despre fiecare.

Messi – INDEX InStat 614!!!

Tot ce s-a văzut ochiometric a fost confirmat și de raportul InStat de la sfârșitul meciului. Nu, nu e nicio greșeală: omul meciului, Lionel Messi, a acumulat un INDEX INSTAT nemaiântâlnit până acum într-nu meci la un asemenea nivel. 614!!! Pentru comparație, media INDEX INSTAT pentru această fază a competiției e undeva la 350 (iar în campionatul României de 220).

În afara celor două goluri marcate, Messi a provocat 25 de dueluri în atac, din care a câștigat 18, a inițiat și/sau purtat cele mai multe acțiuni ofensive, 39. A oferit cele mai multe pase decisive în careu, 6, și a făcut cele mai multe driblinguri, 12. Dar nu l-a driblat pe Van Dijk. Care însă a fost depășit pe jos pentru prima oară în acest sezon european de Suarez.

Cum arată Zeul când vrea cu orice preț

Imaginea lui Messi de la sfârșitul întâlnirii poate oricând ține loc de manual de motivație pentru tinerii jucători. Înainte de startul sezonului, și-a strâns echipa în vestiar și a stabilit obiectivul: Liga Campionilor. La marii jucători distanța de la vorbă la faptă e insignifiantă. Decisiv a fost aproape oricând, iar aseară a făcut din nou diferența. Nu asta-I problema. Doar că de cele mai multe ori, grație harului său, termina meciurile aproape fără să fi transpirat. Aseară, imediat după ultimul fluier al arbitrului, regizorul a făcut gros-plan pe fața eroului. Era căzut pe gazon, cu fața purpurie, cu iarbă în barbă și ud leoarcă. Ce exemplu mai bun poate exista pentru supuși decât imaginea Zeului sacrificându-se el însuși până la ultima picătură de energie?