Fotbal intern

Andrei Vochin, analiză dură după umilinţa FCSB de la Mediaş: “Ziua când până și Dumnezeul lor refuză convocarea!”

26.08.2019 | 10:39
Andrei Vochin analiza dura dupa umilinta FCSB de la Medias Ziua cand pana si Dumnezeul lor refuza convocarea

Sfârșit de august. Baza sportivă din Berceni. Bogdan Vintilă Argeș e gata să dea startul primului său antrenament la FCSB. Jucătorii sunt strânși în cerc pregătiți pentru un joc pe care-l cunosc și care începe întotdeauna cu cei mai tineri în mijloc. Vocea groasă al pregătitorului roș-albaștrilor se aude tunător. ”Gata, de azi începe disciplina la acest club. Vom lucra doar după regulile mele. Iar prima regulă este că, de azi, primii în mijloc nu mai intră cei mai mici, ci vor intra portarii!”. Vlad și Niga fac pasul în mijloc. Bălgrădean însă nu. ”Pufi, tu nu auzi?”, îl chestionează Vintilă. ”La noi regula e că la mijloc intră cei tineri, nu veteranii”, spune portarul.

Andrei Vochin explică umilinţa FCSB de la Mediaş: cum s-a “impus” Vintilă

Canicula din Berceni ia forma cuptorului Iadului. Băieții stau în cerc și se topesc. Jocul de antrenament nu începe pentru că încă se negociază. După minute bune, în sprijinul lui Pufi sar ceilalți veterani. ”Hai, domne, să-i dăm drumul odată! Puștii, hai la mijloc!” Copiii se conformează. Vintilă mai vrea să spună ceva, dar mingea deja circulă. Prima regulă a noului antrenor s-a evaporat înainte de a fi pusă în practică.

  • 3 antrenori în 7 etape a avut FCSB în acest sezon
  • 14-6 pentru Gaz Metan a fost raportul ocaziilor în meciul cu FCSB

Disciplina trâmbițată s-a văzut cu ochiul liber la ora primului meci. Jucătorii trimiși pe teren de cu totul altă persoană decât cea care ar fi vrut să-și impună auoritatea au jucat fiecare pentru el, după cum îi tăia capul, în funcție de ce credea că va fi dorit patronul de la ei. Și cu frica în sân că orice greșeală le poate fi fatală. Rezultatul? O crasă indisciplină tactică pe care omul de pe bancă a crezut că o poate suplini doar purtând mătăniile la vedere, pe mâna stângă.

Locul unde șeful e chiar antrenorul

La Mediaș, lângă pădurea de foioase de la poalele dealului Wewern, sunt cu 5-6 grade mai puțin și, un grup de veterani și de tineri stau cuminți în fața lui Edi Iordănescu ascultându-i și respectându-i toate deciziile. Antrenamentul se desfășoară concentrat, cu zâmbetul pe buze, dar cu gândul la spusele unicului șef: ”Vreau un joc dus la limita regulamentului!”. Altele nu există, pentru că, la Mediaș, antrenorul care face ședințele de pregătire e una și aceeași persoană cu cel care alege jucătorii, dă premierile și sancțiunile, face tactica de joc, stabileșete primul ”11” și face schimbările.

  • 4 goluri a primit Gaz Metan în acest sezon, având cea mai bună organizare defensivă din campionat
  • 16 goluri a primit FCSB în acest sezon, având penultima apărare din Liga 1

Pe teren lucrurile se văd imediat. Gaz Metan se apără în 4-2-3-1, nu face din start presing în ultima treime, are agresivitate în capturarea balonului și, pe construcție, duce jocul mai mereu pe flancul apărat de Belu. Nimic nu pare întâmplător, iar rezultatele încep să se vadă după primul sfert de oră, când apar deja marile ocazii. Nu e mare filozofie. E doar rodul unui proiect sportiv condus de un om competent, care s-a pregătit pentru meseria pe care o practică.

Chorbadzinski a fost varză

Dincolo, debandada se instalează confortabil cu fiecare minut de joc scurs. Chorbadzinski, la primul meci pentru FCSB, se înțelege cu Iulian Cristea aproape la fel de bine cum a făcut-o Botezatu la partida cu Voluntariul. E suficient să te uiți pe spatele tricoului bulgarului pentru a te convinge că scouterul din Pipera a ajuns deja la opțiunea 48. În ritmul ăsta, roș-albaștrii vor fi primul club din lume care va face cerere ca numerele jucătorilor să fie formate din 3 cifre! Iar cu fundașii ăștia experimentali echipa bifează recorduri incredibile la capitolul goluri primite. Deocamdată, e penultima într-un clasament al permeatibilității. Mai jos e doar Clinceniul, altă zonă fotbalistică mângâiată de aceeași gândire binecuvântată.

Omul sfințește locul

Asta e o vorbă veche. Astăzi ea se traduce prin investiția în resursa umană. Adică dacă ai profesioniști în staff, ei pot crelște valoarea sportivilor. Amatorii nu-i pot decât îngropa.

Becali…

Pe măsură ce terenul se înclină spre poarta oaspeților, băieți cu sute de meciuri în Liga 1 sau cu zeci de jocuri în echipele naționale de toate vârstele par că abia acum s-au apucat de fotbal. Vlad scapă mingea la primul gol, Cristea e ridiculizat de toți cei care-i vin în cale, Pintilii calcă pe minge, Bălgrădean greșește o preluare simplă și face penalty, Cristea îl imită și ia și roșu, Soiledis ia craci de la Ely, Vînă e deposedat de oricine, Salomao luftează în fața porții.

… și Edy

Dincolo, totul e coerent. Olaru îl simte pe Buș fără să se vadă. Cardoso și Ely sprintează pe flanc și centrează la coechipieri. Fofana și Droppa blochează, alături de Olaru, toată încercarea de construcție a adversarului. Se simt probleme pe flancuri, dar Velisar, de exemplu, depășit în startul meciului, se revanșează din plin: scoate din fața lui Salomao în minutul 50 și închide meciul cu golul 4. Și când te gândești că până să-l întâlnească pe Iordănescu era doar un jucător sub vârstă de care Petrolul, Liga 2, abia aștepta să scape. Acum are deja două goluri marcate în Liga 1 și vreo două assisturi.

  • 35,90  milioane de euro este valoarea lotului lui FCSB conform transfermarkt
  • 8 milioane de euro e valoarea lotului lui Gaz Metan, conform transfermarkt

Singura valoare: o cruce mare! Păcat că e murdărită de fariseism

Finalul meciului îi prinde pe cei doi tehnicieni cu stări de spirit diferite, dar optimiști. La acest 4-0 istoric, Iordănescu e fericit și mândru de băieții lui. E forțat să vorbească despre oferta de la FCSB și strecoară în frază amănuntul că la Mediaș președintele Mărginean află echipa o dată cu reprezentanții media. După care devine prea filosof pentru gustul unora care cred că principiile și valorile sunt doar mofturi. Vintilă termină conferința de presă cu o cruce mare și cu acatistul făcut public pentru o calificare la Guimaraes. Mă tem însă că pe roș-albaștri nici Dumnezeu nu-i mai poate scoate din starea asta de amatorism!

Top 3 cei mai buni jucători ai Gazului conform Index InStat

  1. SERGIU BUȘ – 403 Index INSTAT

A fost cel mai periculos atacant al Gazului, omul care și-a creat cele mai multe ocazii clare de gol, 4, a trimis cele mai multe șuturi spre poartă, 5, a scos două penaltyuri și a produs ambele eliminări în tabăra oaspeților. A avut un procentaj de 70% a duelurilor unu la unu câștigate. A greșit 3 pase tot meciul.

  1. MARIUS CONSTANTIN – 373 Index INSTAT

A avut marea contribuție la deschiderea scorului, cu șutul puternic din lovitură liberă, scăpat în față de Vlad. A avut un procentaj de 90% pase corecte și de 67% dueluri câștigate.

  1. DARIUS OLARU – 371 Index INSTAT

A reușit deschiderea scorului. A avut un procentaj uluitor al paselor decisive oferite în ultima treime de teren, 10 assisturi din 11 încercări. A greșit doar două pase tot meciul.