Fotbal intern

Andrei Vochin, dur după FCSB – CFR Cluj: “3 minute de fotbal în Marele derby de șah al Ligii 1”

23.09.2019 | 02:26

Care derby începuse la fix 10 minute după finalul lui CFR – Lazio (2-1) de joi, atunci când Dan Petrescu declara că pentru partida de la București va schimba întreaga echipă. ”Poate doar Omrani și Traore să figureze printre titulari, că ei au jucat câte o repriză”.

Tactica și strategia sunt armele derbyurilor dintre clujeni și roș-albaștri de doi ani. Iar în acest peisaj se înscriu vorbele ”mincinoase” ale tehnicianului, deoarece, la startul întâlnirii cu FCSB, CFR a aliniat 5 din cei 11 titulari care au învins pe Lazio: Arlauskis, Peteleu, Boli, Camora și Deac. Plus Omrani și Culio, oameni care au intrat și cu romanii. Informații și contrainformații de adormirea adversarului!

Obosiții au fost mai odihniți

Așadar, jumătate de echipă clujeană a fost nevoită, pe lângă o deplasare la București, să evolueze din nou într-un meci cu miză și adversar important la 72 de ore distanță. Spre deosebire de trupa roș-albastră care a avut o săptămână întreagă la dispoziție să pregătească marele derby al Ligii 1. Culmea e că, per total, dacă socotim că oaspeții au dominat partea secundă a meciului, cei mai obosiți au fost cei care au părut mai odihniți în final.

FCSB și CFR Cluj au remizat, 0-0, în derby-ul etapei a zecea. Sursă Foto: Sportpictures
FCSB și CFR Cluj au remizat, 0-0, în derby-ul etapei a zecea. Sursă Foto: Sportpictures

Pintiliiodependența

Cred că sunt vreo 6 ani de când am scris-o pentru prima oară: ”Dacă Pintilii nu e, nimic nu e!”, frază care l-a supărat tare pe colegul său de trudă de atunci, Alex Bourceanu. Ea a rămas însă valabilă și la final de 2019, când bravul căpitan mai are puțin și face 35 de ani. Cât a putut rezista pe teren, mai precis 40 de minute, FCSB a fost echipa care a dictat jocul. Cum? Aparent simplu. A capturat balonul, câștigând în permanență mingea a doua. Iar apoi a asigurat un joc de posesie cursiv, al cărui scop era să compună din linii frânte un desen pozițional care să-i apropie pe bucureșteni de poarta lui Arlauskis. În ambele demersuri, Pintilii a avut un rol determinant.

FCSB - CFR, lupta de pe Arena Națională! Unii fani au crezut că meciul e sold out. Mesaj pentru un fost jucător FCSB: "Ai lăsat Moldova pentru Ungaria?" Ce nu s-a văzut la tv în derby-ul campionatului
Mihai Pintilii, părăsind Arena Națională
  • 7 mingi a recuperat Pintilii în terenul advers în 40 de minute. Colegii săi de linie, Oaidă și Popescu au recuperat împreună 6 mingi în 94 de minute
  • 87% a fost procentul paselor exacte ale lui Pintilii. Oaidă a avut 76%, iar Popescu 83%
  • 1 ocazie a a avut FCSB în prima repriză, iar aceea i-a aparținut lui Pintilii, șutul lui de gol fiind blocat providențial de Hoban

Datele meciului cu Pintilii pe teren, conform InStat

[table id=28 /]

Datele meciului fără Pintilii pe teren, conform InStat

[table id=29 /]

Ajutor pentru CFR din loja FCSB

În plus față de absența lui Pintilii din joc începând cu minutul 40, gazdele s-au dinamitat și din interior. Decizia de a-l scoate pe Popa la pauză și a-l introduce pe Gnohere mă conducea cu gândul că Vintila va opta pentru un 4-4-2, cu două vârfuri puternice care să forțeze zona unui Vinicius slăbit după absența de o lună. Surpriza a venit din poziționarea lui Tsoumou. Ei, bine, după ce în acest sezon i-am văzut pe Soiledis stoper, Salomao, Roman și Bălașa fundași stânga, a venit rândul proaspăt-sositului de a gusta din fanteziile tehnicienilor roș-albaștrilor. Omul a fost pus să joace mijlocaș dreapta. Unt pe pâine pentru o echipă obosită precum cea a CFR-ului, care, astfel, a putut să recâștige mijlocul terenului și să comande, în continuare, jocul.

Șah până în minutul 90

Fără risc! Acesta a fost scopul echipei lui Dan Petrescu în partea a doua a meciului. Motiv pentru care FCSB n-a mai putut să se apropie de poarta lui Arlauskis. Un fel de șah, în care nimeni nu părea disperat să caute matul, ci, mai degrabă, patul! Asigurați că nu au surprize, campionii s-au pus pe pasat, au început să urce liniile și să-și procure faze fixe, cornere și lovituri libere laterale. Aici FCSB și-a făcut bine lecțiile, pentru că din 14 de astfel de momente statice, clujenii au putut fi periculoși doar în 5-6 cazuri. Mare lucru!

Fotbal ca la box, doar 3 minute

Miile de spectatori prezenți pe Arena Națională și, probabil, cele câteva sute de mii din fața televizorului au putut să se bucure de ceva suspans doar în minutele de prelungire dictate de Ovidiu Hațegan. Atunci am văzut marea ocazie a lui Culio, ”capul” lui Vinicius reținut de Bălgrădean, șutul periuculos al lui Coman și bara lui Cristea, care, ca și la Guimaraes, putea marca la ultima fază a jocului. Și atunci, și acum FCSB ar fi putut să obțină maximum de profit pentru echipa sa. Dar asta ar fi însemnat că tămâia aia e chiar marfă prima-ntîia!
4 din cele 9 ocazii ale meciului s-au petrecut în minutele de prelungiri.

Andrei Vochin, dur după FCSB - CFR Cluj: "3 minute de fotbal în Marele derby de șah al Ligii 1"
Andrei Vochin, dur după FCSB – CFR Cluj: “3 minute de fotbal în Marele derby de șah al Ligii 1”

Cei mai buni jucători ai FCSB conform Index InStat

Bogdan PLANICI – 312 Index INSTAT
A câștigat 82% din duelurile unu contra unu și a greșit numai 5 pase tot meciul, ajungând la un procentaj de 91% al paselor corecte. A fost jucătorul de la FCSB cu cel mai mare număr de intercepții reușite: 10. A scos de pe linia porții mingea de gol a lui Hoban din finalul primei reprize

Cristian BĂLGRĂDEAN – 301 Index INSTAT
Din cele 5 șuturi pe poartă apărate, unul a fost extrem de dificil, la ocazia lui Deac din minutul 67. A ieșit pe o singură centrare și a făcut-o corect.

Cei mai buni jucători ai CFR conform Index InStat

Ciprian DEAC – 316 Index INSTAT

A inițiat și purtat cele mai multe acțiuni de atac din echipă, 79, a avut nu mai puțin de 11 pase în careu advers, fiind omul cel mai periculos din tabăra CFR. A câștigat 67% din dueluri. A creat toate ocaziile CFR!!!

Kevin BOLI – 296 Index INSTAT
A fost cel mai bun în duelurile unu la unu, cu un procentaj de 89% dueluri câștigate. În plus, în atac, și-a câștigat la ze fixe toate cele 5 dueluri cu adversarii.