Sport

Andrei Vochin face profilul selecționerului: „Un om cu părul alb”

Disputate o dată la doi ani, turneele finale oferă trenduri. Că vorbim de modele de joc, de sisteme ori de tipologii de jucători, ele dau ”ora exactă” în fotbal.
05.07.2021 | 11:46
Andrei Vochin face profilul selectionerului Un om cu parul alb
ADVERTISEMENT

Ceea ce nu prea se schimbă din doi în doi ani rămâne profilul selecționerului. Al omului care stă pe bancă și dirijează o echipă, pe care o urmărește mult (etapă de etapă un an întreg), dar o antrenează puțin (doar două-trei zile la fiecare convocare și câteva săptămâni în cazul calificării la aceste turnee finale).

Media de vârstă de 56 de ani

Analiza ultimelor 10 turnee finale arată că selecționerul de succes este un om ”over the hill”, cum zice americanul. Adică un tip care a pășit bine în a doua jumătate a vieții. Dintre cei 24 de selecționeri prezenți la Euro 2020, doar doi sunt tineri în meserie, adică sub 45 de ani: Igor Angelovski (Macedonia de Nord) și Andriy Shevchenko (Ucraina). Primul (45 ani) a plecat repede, dar a avut pe mână și una dintre cele mai subțiri echipe, cel de-al doilea (44 ani) s-a calificat până în sferturi cu o doză mare de șansă.

ADVERTISEMENT

Deziluzia acestui turneu a fost chiar veteranul: turcul Senol Gunes (69 de ani), cel care făcea senzație în 2002, când obținea bronzul mondial pentru selecționata ienicerilor la Cupa Mondială din Japonia și Coreea de Sud. Atunci avea însă 50 de ani. Acum, a plecat acasă primul, deși a avut pe mână o echipă pe care mulți o vedeau promițătoare.

Cu aceste extreme luate în calcul, media de vârstă a selecționerilor prezenți la Euro 2020 este de 56 de ani. Dintre ei s-au ales calificații în fazele superioare, iar vârsta a coborât câte puțin cu cât înaintăm spre piscul competiției, după cum se vede în statistica de mai jos.

ADVERTISEMENT

Fază a competiției / Medie de vârstă selecționeri

  • Participanți / 56 de ani
  • Calificați în optimi / 53,3 ani
  • Calificați în sferturi / 51,6 ani
  • Calificați în semifinale / 51,5 ani

Vrei la ”națională”? Trebuie să fi antrenat peste 150 de meciuri

Având o asemenea vârstă, selecționerii au timp să acumuleze meciuri antrenate, la diferite niveluri și, în marea lor majoritate, cu rezultate notabile. Exceptându-i pe cei doi ”tinerei” menționați mai sus și pe Stefan Tarkovici (48 ani), ”head coach” al naționalei Slovaciei, altă plecată acasă de pe ultimul loc al grupei , toți cei care au fost sau mai sunt la acest turneu final strânseseră peste 150 de meciuri ca antrenor până să fie numit la cârma primei reprezentative.

ADVERTISEMENT

De ce se întâmplă acest lucru? Tipologia selecționerului este mult diferită de cea a unui antrenor de club. Primul are nevoie de experiență, și de ochi, pentru că el vede mult și antrenează efectiv foarte puțin.

Cu cât este mai înaintat în vârstă el pierde, biologic vorbind, din energia care i-ar permite să stea pe teren zi de zi. În schimb, acumulează informații multe și diverse din cariera lui anterioară, care-l ajută să ia deciziile corecte în puținele momente în care se află alături de jucători.

ADVERTISEMENT

La echipele naționale, marja de eroare decizională este extrem de mică. Într-o campanie de preliminarii ai 10 meciuri. Dacă din ele elimini două cu echipe precum Gibraltar, San Marino, Malta, etc, pe care le cam găsești în fiecare grupă, îți rămân doar 8 jocuri care contează realmente.

Dacă ai greșit la aceste momente chiar și o singură dată, soarta calificarii poate fi compromisă. Nu e ca la echipa de club, unde, într-un campionat ai circa 40 de jocuri și unde poți greși, experimentând în prima parte, pentru că ai timp suficient să recuperezi.

Vrei la ”națională”? Arată că știi să câștigi trofee

O analiză a selecționerilor care s-au calificat în sferturile de finală ale acestui European arată că marea majoritate a lor a avut la activ în momentul instalării trofee interne și/sau europene câștigate. Doar Shevchenko, care s-a apucat să antreneze direct la ”națională”, și Southgate nu câștigaseră nimic cu niciuna dintre echipele pe care le pregătiseră anterior numirii.

Acesta este motivul pentru care marea majoritate a decidenților din Federațiile naționale optează pentru antrenori de cel puțin 50 de ani și care să fi făcut ceva în cariera de până atunci. Oameni cărora fotbalul să le fi scos peri albi pe la cluburi, dar care să-i facă să arate ”cool” astăzi pe băncile chipelor naționale.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: