Fotbal intern

Andrei Vochin îl ia la întrebări pe Gică Hagi după CFR – Viitorul 3-1: “De ce să schimbi când lucrurile merg bine?”

30.04.2019 | 10:38
Andrei Vochin il ia la intrebari pe Gica Hagi dupa CFR  Viitorul 31 De ce sa schimbi cand lucrurile merg bine
ADVERTISEMENT

În fotbal, ca în viață: mai binele devine dușmanul binelui. În încercarea de a-și surprinde advesarul, antrenorul scanează prin gând fel de fel de soluții. Câteodată îi iese pasiența, alteori nu. Cel mai mare pericol te paște însă când umbli prea mult la mașina care funcționează bine. Ați văzut acei mecanici de duminică, care în ziua liberă desfac autoturismul în fața blocului pentru a-și face de treabă? Să știți că mulți dintre ei luni dimineața înjură de mama focului că mașina nu mai pornește, deși cu o zi înainte o luase la prima cheie.

Surpriza cu Deac

Mașina lui Dan Petrescu mergea și o luase în fața Stelei cu 5 tururi. Contra Viitorului obținuse o victorie recentă, cu o lună în urmă, chiar la Ovidiu. O făcuse în aceeași manieră riguroasă, uneori fadă. În lipsa lui Culio, Deac, jolly-jokerul echipei, evoluase undeva mai în centru, pe post de inter, poziție pe care mai jucase. Nu rula rotund, se stricase banda aceea continuă care și în scris aproape că lipește literele, ManeaDeac, dar era încă ok. Acum, deși avea 3 mijlocași apți, Djokovici- Bordeianu- Culio, Petrescu nu l-a trimis pe Deac în bandă, ci a optat pentru un sistem în oglindă cu cel al Viitorului, cu Ciprian pe post de play-maker, în spatele a două vârfuri, Omrani și Costache. Când te așezi în funcție de adversar, accepți că dominant e oponentul.

ADVERTISEMENT

Furtul posesiei

Ca de obicei, Deac își face treaba cam oriunde îl pui. Acum a zădărnicit construcția incipientă a devresarului, blocându-l pe Băluță, în vreme ce Omrani și Costache s-au ocupat de stoperii Târu și Ghiță, motiv pentru care oaspeții au fost nevoiți să plece de la poartă cu pasă lungă. Problemă rezolvată: Viitorului i-a fost luată posesia, principala ei armă.

54%-45% pentru CFR a fost raportul posesiei per total meci

Problema a apărut însă în mijloc. Cei trei mijlocași au fost răsfirați pe toată lățimea terenului. Culio, în stânga, s-a descurcat mai bine cu un Mladen deloc ofensiv. Djokovici în dreapta, însă, a suferit la fiecare duel cu De Noojer, iar în centru Bordeianu a rămas singur. Pradă ușoară pentru Houri, care a trecut prin el ca prin brînză, accelerare verticală în minutul 14, și pasă de gol pentru Rivaldinho, direct pe axul terenului, pe acolo pe unde, în formula clasică, nu găseai loc să arunci un ac. Asta în apărare. În atac, fără a avea tandem de jucători de flanc, acțiunile în zonele laterale au fost rare (doar în debut, când Costache a migrat spre stânga), întârziind apariția fazelor fixe, arma numărul 1 a CFR-ului, care au apărut abia în a doua repriză.

ADVERTISEMENT
Alexandru Paun si Ianis Hagi in meciul de fotbal dintre CFR Cluj si FC Viitorul din etapa a VII-a a play-off-ului Ligii 1, disputat pe stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj-Napoca
Andrei Vochin îl ia la întrebări pe Gică Hagi după CFR – Viitorul 3-1: “De ce să schimbi când lucrurile merg bine?”

55 a fost minutul în care CFR a avut primul corner al meciului

Noroc cu Costache, singurul care a mișcat și care a fost unicul element de prospețime, de dinamică, de viteză din atacul CFR-ului. Unul puternic cutremurat de indisponibilitatea lui Țucudean, survenită chiar în dimineața meciului. ”6 ore m-am tot gândit cum să schimb toată tactica”, a declarat Petrescu după meci. Aș vrea să cred că puștiul Costache ar fi fost titular indiferent cum. Altfel ar însemna că Dumnezeu ți-a făcut echipa și te-a ajutat să nu comiți o nedreptate.

Semnalul retragerii: renunțarea la atacanți

Mai binele a fost dușmanul binelui și pentru Gică Hagi. Deși lucrurile funcționau perfect, deși conducea cu 1-0, la pauză l-a schimbat pe Drăguș cu Ciobanu. ”Mi-era teamă să nu ia al doilea galben”, e explicat el.  Ianis și Houri au urcat o linie, primul dvenind vârf, iar al doilea play-maker. Partea bună a fost că sus-numiții au creat cea mai mare ocazie a meciului, ratată de Rivaldinho în minutul 48 după assistul lui Ciobanu (sau apărată eroic, dacă vreți, de Manea, care a scos de pe linia porții). Partea proastă a fost că tot Ciobanu a fost cel care nu a apărat corect căciula din fața păropriului careu, favorizând golul egalizator al lui Camora. Iar când a decis să-l scoată și pe Rivaldinho și să-l bage pe Achim, adică să renunțe și la al doilea vârf de meserie, Hagi și-a întors echipa cu 30 de metri spre propriul careu.

ADVERTISEMENT

71% – 29% pentru CFR a fost posesia în minutele în care Viitorul a jucat fără atacanți de meserie

4-0 pentru CFR a fost raportul șuturilor în minutele în care Viitorul a jucat fără atacanți de meserie

ADVERTISEMENT

Bine îngrămădiți în propriul teren, copiii Viitorului au început să facă erori, iar cea mai importantă a fost că a oferit faze fixe adversarului. Unt pe pâine pentru cea mai periculoasă echipă a campionatului la acest capitol. Astfel că, un aut, un penalty și un corner au dus tabela de la 0-1 la 3-1 și pe CFR din infernul primei reprize în Paradisul din final, în care titlul a început să le zâmbească. Regește!

  • a fost raportul ocaziilor după prima repriză
  • pentru CFR a fost raportul ocaziilor în a doua repriză
Mihai Bordeianu (D) in meciul de fotbal dintre CFR Cluj si FC Viitorul din etapa a VII-a a play-off-ului Ligii 1, disputat pe stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj-Napoca
Mihai Bordeianu (D) in meciul de fotbal dintre CFR Cluj si FC Viitorul din etapa a VII-a a play-off-ului Ligii 1, disputat pe stadionul Dr. Constantin Radulescu din Cluj-Napoca

Cei mai buni jucători ai CFR-ului conform Index InStat

  1. Mario CAMORA – 364 Index InStat
  • A marcat golul egalizator. A avut cel mai mare procentaj de acțiuni reușite, 86%, cel mai mare număr de pase corecte, 54, și cel mai mare număr de participări la faze ofensive ale CFR, 45.
  1. Paolo VINICIUS – 348 Index InStat
  • A marcat golul care a închis meciul cu capul. La dueluri aeriene n-a avut rival, câștigându-le pe toate (100%!!!). În apărare a pierdut un singur duel din 8!
  1. Ciprian DEAC – 323 Index InStat
  • A făcut ce i s-a cerut, fiind jucătorul care a recuperat cele mai multe mingi în jumătatea adversă, 4. Toate cele 3 centrări din corner au ajuns la coechipieri. A fost al treilea cel mai activ jucător al CFR la numărul acțiunilor de atac

Cei mai buni jucători ai Viitorului conform Index InStat

  1. RIVALDINHO – 290 Index InStat
  • Are meritul de a fi deschis scorul, dar are pe conștiință ratarea care ar fi putut duce scorul la 2-0 pentru Viitorul. A ajutat mult faza de apărare, având cel mai mare număr de recuperări, 5, dintre toți oamenii de atac ai echipei lui
  1. Ianis HAGI – 279 Index InStat
  • A avut cele mai multe acțiuni de atac, 42, cele mai multe șuturi, 3, cele mai multe pase în careu, 6, și un procentaj mare al paselor reușite, 75%
  1. Tudor BĂLUȚĂ – 278 Index InStat
  • A avut cel mai mare număr de acțiuni reușite din toată echipa lui, 80. A avut cele mai multe dueluri câștigate, 11 din 16 (69%), și cele mai multe pase corecte, 49 (83%).

 

ADVERTISEMENT
Tags: