Fotbal intern

Andrei Vochin îl pune la punct pe “tata” Puiu: “Jos labele de pe Contra!”

16.10.2018 | 23:33
Andrei Vochin il pune la punct pe tata Puiu Jos labele de pe Contra

Am făcut 0-0 cu Serbia, deşi am jucat o repriză în inferioritate numerică. Am rămas neînvinşi în grupă, iar în cazul unei egalităţi de puncte cu vecinii de la Belgrad suntem în avantaj, după acel 2-2, din septembrie de pe Partizan.

Nu mai depindem doar de noi pentru ocuparea primului loc, dar păstrăm şanse teoretice, iar pentru cel de-al doilea loc stăm la mâna noastră. Duminică după-amiază, contra singurei echipe calificate la ultimul Mondial din Divizia a treia a Ligii Naţiunilor, am folosit 4 jucători under 21, şi n-am pierdut.

Andrei Vochin îi ia apărarea selecționerului României

Cu toate astea, Cosmin Contra a fost pus la zid de oamenii de fotbal, mulţi dintre ei colegi de meserie cu selecţionerul. A fost criticată mai întâi selecţia, cu punctul ei de maximum, alegerea dintre Moţi şi Tamaş, apoi primul “11” din meciul cu Serbia, şi în final strategia defensivă. Ca de obicei după fiecare joc în care România nu câştigă, nu analiza primează, ci răfuiala personală, interesul unuia sau altuia sau simpla urcare pe val a unor domni care nu-şi doresc decât să mai muşte câte puţin din halca savuroasă a populismului.

Dacă în era Daum am înteles că anturajul fotbalului a fost deranjat de apariţia unui străin care ocupă cel mai râvnit loc de muncă, acum atacurile asupra lui Cosmin îmi demonstrează că, de fapt, nu seminţia contează. Ci postul.

Se judecă, dacă se judecă, doar emoţional. Trebuie să batem Serbia şi să terminăm în faţa ei. Dacă-i întrebi de ce, dacă-i pui să explice şi ce argumente am avea cred că ar fi nevoie de zeci de minute de pauze publicitare ca să umple golul. Nimeni n-are niciun interes să facă o analiză a valorii loturilor comparativ cu poziţiile pe care le ocupă echipele din grupa noastră în clasamentul coeficienţilor. Urmărind tabelele de mai jos, oamenii de bună credinţă, nu bulevardierii, vor constata că băieţii lui Contra şi-au depăşit condiţia, făcând două remize cu o echipă de 5 ori mai valoroasă decât a noastră. Măcar, dacă erau deştepţi, criticau că am batut Lituania doar cu 2-1, că acolo valoarea alor noştri e de vreo 7 ori mai mare ca a lor. Chiar aveau dreptate!!! Cât despre Muntenegru, pe care trebuia să-l nimicim şi în precedenta campanie, şi acum, dar n-am facut-o, numai Savici (40 de milioane) a valorat cat primul nostru “11” din remiza de la Ploieşti. Dar de ce să lăsăm adevărul să strice o critică nervoasă?

Clasamentul FIFA Coca Cola

  1. România
  2. Serbia
  3. Muntenegru
  4. Lituania

Valoare loturi conform transfermarkt

  1. Serbia 271,5
  2. Muntenegru 77,78
  3. România 54,95
  4. Lituania 7,98

*sumele sunt exprimate în miloane de euro

Tocmai mata, nea Puiule!

Mă distrez copios şi când văd că principala acuză la adresa lui Contra e faptul că jucăm prea defensiv. Că n-avem posesie. Lăsând la o parte faptul că ultimele două turnee finale au dat câştig de cauză echipelor care s-au betonat bine şi au folosit arma contraatacului, te şochează cine ridică aceasta problemă.

Nu despre Cornel Dinu e vorba, a cărui singura bucurie în viaţă e necazul altora. Nici despre Mircea Rednic, a cărui simplă poreclă, ce descrie o malformaţie de caracter, pune sub semnul întrebării orice diftong pe care-l emite.

Culmea e că Anghel Iordănescu e siderat de jocul prea defensiv al acestei echipe. Pe bune, nea Puiu? Păi mata, cam cu aceiaşi băieţi, la care mai adăugai totuşi un Sănmărtean, un Budescu, ceva, matale ai înşirat o salbă de meciuri nule (de tot) şi cu nord-irlandezii, şi cu grecii, şi cu ungurii, şi cu finlandezii, de ne-a tremurat fundul în Faroe. Şi nu era aşa frig.

Nu, oameni buni. Cosmin Contra nu e nici vreun aventurier de Kosice, nici vreun eşuat la Al Şaorma cu de toate (impresari, comisioane, îmbârligări). El ştia că în faţa unui adversar de calibru mult mai mare nu poţi răzbi decât cu inteligenţă. Serbia are un lot fantastic, dar şi o mare problemă. Termină prost meciurile. Din martie până acum, în cele 8 partide jucate, (de Mondial, amicale sau Liga Naţiunilor) n-a izbutit să câştige repriza secundă decât de două ori. Dacă poţi să-i rezişti 60 de minute, ai o şansă în final. Aşa cum am avut-o şi noi la Belgrad, când Mitriţă putea să ne aducă toate punctele. Şi de aceea a încercat selecţionerul să rişte cât mai puţin în prima parte. Din păcate, gafele olandezului cu fluier au stricat un plan tactic care părea să repete scenariul din Serbia. Unde în repriza a doua noi am câştigat cu 2-1. Noroc cu penaltyul ratat de Tadici, că am putut ţine de 0-0. Apropos, domnilor, e simplu să câştigi în 11 contra 10?

Ultimele jocuri ale Serbiei

Meciul                       scor R1     scor R2     tipul partidei

  • Serbia – Chile       0-0            0-1              amical
  • Serbia – Bolivia    4-0            1-1               amical
  • Costa Rica – Serbia 0-1        0-0              CM
  • Serbia – Elveţia    1-0            0-2              CM
  • Serbia – Brazilia   0-1            0-1              CM
  • Lituania – Serbia  0-1           0-0              Liga Naţiunilor
  • Serbia – România 1-0           1-2               Liga Naţiunilor
  • Muntenegru – Serbia 0-1     0-1               Liga Naţiunilor

Dincolo de toate acestea însă, Cosmin e de apreciat pentru altceva în mod special. Niciunul dintre selecţionerii pe care i-am cunoscut, din 1990 şi până azi, fie ca ziarist, fie ca oficial, nu au pus interesul naţional în faţa celui personal. Egoişti şi temători pentru postul lor, ei au sacrificat selecţionata de tineret, i-au luat jucătorii şi la amicale, iar pe unii nici nu i-au dezbrăcat la meci. Prin comparaţie, anul trecut în noiembrie, Contra l-a trimis pe Răzvan Marin, titular incontestabil la seniori, să ajute “tineretul” în Ţara Galilor. Măcar şi pentru atâta lucru ar fi trebuit judecat nu cu clemenţă, ci cu o minimă analiză. Şi tot de aceea merită şi el să stea în capul laudelor pentru această uriaşă calificare la Europeanul de tineret, pe care o aşteptăm de 20 de ani!