Fotbal intern

Andrei Vochin scrie despre Viitorul-Dinamo. NeverSea: Show cu bubuială la Marea Neagră!

16.07.2019 | 11:21
Andrei Vochin scrie despre ViitorulDinamo NeverSea Show cu bubuiala la Marea Neagra

Dacă fotbalul ar fi capabil să prezinte experimente de laborator, ca în industria farmaceutică, acest Viitorul – Dinamo 5-0 ar putea fi descris ca o problemă de chimie. Avem pe de o parte o echipă omogenă, care-și păstrează antrenorul ani buni, care are un concept tehnic unitar, ce pornește de la vârsta de 12-13 ani pentru toți copiii din Academie, care provează la seniori constant cei mai buni juniori pe care-I mixează cu fotbaliști cu experiență, dar care nu calcă în primul ”11” până nu-și însușesc principiile de joc.  

De cealaltă parte găsim un permanent NewTeam. Un lot care se schimbă aproape în totalitate, nu doar de la un an la altul, ci chiar între tur și retur, O bancă tehnică pe care antrenorii care prind un sezon întreg ajung să se gândească și ei la vreo medalie primită din partea președintelui Iohannis, și pe care au poposit unii chiar și pentru 3 etape.  Culmea, un club, cu o Academie care până la nivelul de vârstă de 19 ani se bate parte în parte cu Academia clubului de mai sus. Dar pentru care promovările la echipa mare par niște favoruri făcute cu greu puștilor.

Din interacțiunea celor două, luni seară, în derbyul primei runde a Ligii 1, a rezultat o reacție puternică și devastatoare. S-a auzit mai întâi o bubuială, care a continuat preț de vreo oră și jumătate, la capătul căreia, prima substanță s-a prezentat și mai solidă, pictată în culorile veseliei, în timp ce cealaltă a fost, pur și simplu, făcută scrum.

13-4 pentru Viitorul a fost raportul situațiilor periculoase

10-0 pentru Viitorul a fost raportul ocaziilor mari de gol

5-0 pentru Viitorul a fost scorul final

Dinamo fără Nistor, ce tragedie!!! Viitorul fără Ianis, Băluță, Vînă, Drăguș, câtă bucurie!!!

Ghinionul lui Dinamo a fost accidentarea lui Nistor din meciul tactic, bine ascuns de ochii lumii, cu Chindia. Șansa Viitorului a fost că Ianis, Băluță, Vînă au fost vânduți pe aproape 15 milioane de euro, ca să se facă loc și pentru cei ce aveau să devină protagoniștii celei mai severe înfrângeri administrate ”câinilor” în ultimii 5 ani: Ganea, Iancu, Artean, Achim, Mățan. Dincolo, locul căpitanului a fost luat de un băiat nou, Kevin Bru, de loc din Mauritius, căruia îi dorim, în ciuda startului de coșmar, să nu aibă soarta unor Ait-Atmanne, Alijii, Jaadi, și să râmână în Ștefan cel Mare cel puțin un an. Ca să arate omul ce poate!

Neagoe bulversat

La primul său meci pe banca încinsă a dinamoviștilor, Eugen Neagoe a început prin a declara că ”am venit să câștigăm toate cele trei puncte” și a sfârșit ca lovit de tren: ”O umilință! Nu credeam să trăiesc așa ceva vreodată!”.

Tactic, Neagoe a pus un 4-2-3-1 în fața deja rulatului 4-3-1-2 al lui Hagi. De la Dănciulescu am aflat la pauză că Viitorul nu i-a surprins cu nimic. De la televizor am văzut că între cei 11 dinamoviști și cei 11 dobrogeni era o diferență uluitoare de viteză, de ritm, de încredere și de calitate individuală. Toate acestea, aplicate uniform pe un suport solid de realții de joc și de omogenitate, au făcut ca în prima jumătate de oră să-l vedem rar pe Tordai și foarte des pe Straton.

I-a tocat pe centru, i-a executat pe la margine

Spune-mi ce halfi ai, ca să-ți spun cine ești! Așa defineau bunicii noștrii, pe scurt, echipele de fotbal. Acolo, la mijlocul terenului, se fabrică totul. Luni seară, în cuptoarele facerii jocului Viitorului, Achim, Artean și Houri au muncit cu dăruire și cu har din minutul 1 până la sfârșit pentru a fabrica baloane utile celor din față. I-au avut ca adversar direcți pe centru pe Mrzliak, Răuță și Bru. Pe care i-au ținut atât de ocupați în centru încât n-au mai avut resurse să se apropie și de margini. Zone unde Mladen și, mai ales, De Nooojer au zburdat și au alimentat cu zeci de baloane trioul ofensiv.

91% a fost procentul paselor corecte date de Achim, Artean și Houri conform InStat

Iancu redivivus lângă Klimavicius

O data adusă mingea în ultima tremie, am putut vedea și raportul duelurilor dintre atacanții gazdelor și apărătorii oaspeților. Primul semn a venit în minutul 4, când Iancu a luat o minge de pe la 40 de metri, a trecut precum ”cuțitul încins prin bucata de unt”, cum plastic se exprima comentatorul Adrian Soare, și a semnat prima ocazie a Viitorului. Până în final, Iancu a adunat 6 astfel de situații de poartă și a marcat de două ori. Unele venite din combinații rapide, altele din acțiuni personale. Ceea ce am văzut cu ochiul liber a fost explicat la final de raportul InStat. Bejan, noul fundaș central al lui Dinamo, a câștigat un singur duel din 5!!! Iar colegul lui de linie, Klimavicius, 3 din 8!!! Cu astfel de cifre pe linia de fund cred că și Malama, de la grupa de 2004, avea șanse să debuteze cu o ”dublă”.

55% – 45% în favoarea Viitorului a fost raportul duelurilor unu contra unu

Evident, de vină sunt tinerii!

La pauză era doar 1-0 și Neagoe a crezut că a identificat cauza. L-a scos pe Ricardo Grigore. Pe cifre, era singurul care-și câștigase duelurile: 6 din 7. Asta înseamnă 83%. Bejan, cu 20% dueluri castigate, a rămas pe teren. Mai mult, pe palmares, Richie era singurul din teren care le luase titlul lui Mățan, Ghiță, Boboc, Drăguș etc. E adevărat că la juniori. Dacă nu era forțat de regulă, probabil că următorul schimbat de Neagoe era Moldoveanu. Așa, ”Balon” a scăpat, dar a urmat primul în ordinea vârstei, Sorescu: ce dacă fusese singurul care trăsese pe poarta lui Tordai! Interesant mod de a crește tineri!

Sistemul nu s-a schimbat, ci antrenorul a mutat doar în cadrul echipei. Montini din vârf în aripă, Moldoveanu de pe o parte pe alta, Bru mai jos lângă Răuță. Înainte de aceste permutări, scorul era 1-0, iar Straton se grăbea să repună balonul în joc. Nu știa săracul ce-l așteaptă. După ele, în 3 minute s-a făcut 2-0, în alte 10 s-au mai adăugat alte 3 ocazii. Și tot așa până la final, când cu toată încercarea galeriei de a-și ajuta echipa să piardă numai cu 3-0, s-a făcut 5-0!!!

Dinamo – Hagi 0-5 are și părțile lui bune

Nu e nicio ironie, ci doar o bucățică de istorie. Se întâmpla în primăvara lui 1986, când Mircea Lucescu abia venise la Dinamo. Pe 31 mai, în Șoseaua Ștefan cel Mare, ”câinii” înregistrau cea mai severă înfrângere pe propriul teren, tot un 0-5, record care se menține și azi. Adversarii erau cei de la Sportul Studențesc, echipă pentru care, în acel meci, Hagi, under 21 pe atunci, marca o ”dublă”. La acel moment, lui ”Il Luce” nu I s-a strigat demisia, ci a primit susținere din partea șefilor-generali, iar în doi ani avea să joace semifinale de cupe europene. Pentru cei ce țipă sau doar se gândesc să-l dea afară pe Neagoe acum, această poveste s-ar putea să le fie de folos.