Sport

Andrei Vochin și porunca turneelor finale: „Nu paria pe ce zice legenda!”

Sunt fix 27 de ani de când m-am pârlit prima oară. Stătea să înceapă Mondialul American și marele Edson Arantes do Nascimento, cunoscut publicului larg sub numele de Pele, și-a ales favorita la titlu.
23.06.2021 | 11:04
Andrei Vochin si porunca turneelor finale Nu paria pe ce zice legenda
Andrei Vochin și porunca turneelor finale: „Nu paria pe ce zice legenda!”. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu aerul omului care cucerise trei torfee, idolul brazilian ne-a anunțat pe toți că echipa anului 1994 va fi Columbia. Când recomandarea vine din partea celui mai mare fotbalist al planetei e greu să găsești argumente cu care să convingi cetățenii lumii că lucrurile nu stau chiar așa. Când temutul ”balaur” e repartizat chiar în grupa ta, te trec fiorii. Eu am căzut în plasă și, la 45 de grade în California, tremuram ca varga înainte de startul meciului nostru cu ei.

Pele: „Columbia – campioană mondială”

Da, Columbia făcuse atunci niște preliminarii de senzație. Bătuse, în interval de câteva luni, și Brazilia lui Romario și Dunga, și, mai ales, Argentina lui Batistuta, căreia îi dăduse 5 „boabe”, chiar pe „Monumentalul” lui River Plate. Sedus de realizările lui Valderama et comp., marele Pele făcuse anunțul și ne băgase, pe noi românii, în fibrilații. Căci doar urma să debutăm pe „Pasadena” tocmai împotriva columbienilor.

ADVERTISEMENT

Restul îl știți! Hagi, Răducioiu, Stelea și colegii lor au izbutit prima mare surpriză a acelui turneu final, au câștigat cu 3-1, inaugurând cu un astfel de triumf cel mai frumos drum al unei „naționale” române la un Campionat Mondial sau European. Iar Columbia a terminat ultima într-o grupă din care mai făceau parte Elveția și SUA. Dramă fotbalistică intregită sumbru și de cea umană a uciderii lui Escobar, fundașul central care-și dăduse un autogol.

Mircea Lucescu, fan Turcia și Ucraina

Înaintea începerii acestui turneu final am auzit câteva previziuni. Unele dintre ele vizau „naționala” Turciei, considerată de Mircea Lucescu și, chiar și de Gică Hagi,  surpriza campionatului. Pronosticul se baza, obiectiv, pe traseul din preliminarii, pe faptul că, printre altele, luase 4 puncte din 6 campioanei mondiale, Franța, iar subiectiv pe faptul că ani buni viața fotbalistică a amândurora s-a împlinit pe malul Bosforului. Bine, intuind un eventual parcurs asemănător celui din 2002, când turcii au luat bronzul Mondial, nea Mircea n-a uitat să ne reamintească faptul că el a construit de fapt această echipă, pregătită acum de Senol Gunes, „un antrenor exceptional”, așa cum, frumos și elegant, l-a și caracterizat.

ADVERTISEMENT

Turcia, o epavă, prima plecată acasă

Turcia a fost surpriza, dar cea neplăcută. A început lamentabil turneul, intrând în istorie ca prima echipă care nu reușește să tragă la poartă o repriză întreagă în meciul inaugural, și l-a încheiat fără să acumuleze vreun punct, cu un golaveraj general de 1-8. Bilanț mai slab și decât cel al Macedoniei de Nord, inocenta debutantă la un astfel de eveniment. O linie de clasament care a transformat-o în prima eliminată a turneului. Bine, a avut și ghinion: a fost în grupa A, prima care a încheiat meciurile! ?

Ucraina, cea mult iubită, a jucat 10 minute

Altă favorită a ilustrului nostru technician a fost Ucraina. Din nou filonul sentimental a perforat adânc judecata rațională. Aici n-a mai fost vorba despre „foștii”, ci despre „actualii”. Cu 6 dintre titularii pregătiți de nea Mircea la Dinamo Kiev, „naționala” lui Șevcenko a pierdut lamentabil finala pentru locul secund în grupă, contra Austriei, și așteaptă o minune pentru a trece mai departe. Asta în condițiile în care a beneficiat și de o susținere superbă a fanilor lor, dar și a alor noștri.

ADVERTISEMENT

Din câte am văzut pe stadion, românii au mers și ei pe mâna lui Mircea Lucescu. Unii dintre ei au fost influențați și de scandalul iscat de conturul țării desenat pe tricouri, unul ce includea și Crimeea, fapt care i-a scandalizat pe ruși. Demersul lor nervos către UEFA, de a interzice acest element-simbol, a sensibilizat pe mulți dintre ai noștri compatrioți. Ce repede pactizăm cu alții și ce ușor uităm de noi! Apropo, celor enervați de nedreptatea creată cu Peninsula ocuptă ar fi bine să li se aducă aminte că în acel contur de țară de pe tricourile galbene pe care ei le-au susținut se regăsesc și Bucovina de Nord și Ținutul Herța! Harașo!

Dar, să terminăm cu politica și să revenim la fotbal. Ucraina a strălucit vreo 10 minute cu Olanda, s-a chinuit cu Macedonia și a clacat cu Austria. Deși are fotbaliști care valorează vreo 200 de milioane de euro, de peste trei ori mai mult decât ai noștri, n-a confirmat nici ea previziunea legendei și se pregătește să plece acasă cu primul contingent.

ADVERTISEMENT

Vreți ceva bănuiți: încercați o contră

Se pare că zicala cu cizmarul care n-are pantofi și cu croitorul care n-are costum se potrivește și celor care au scris istoria fotbalului. Așa că sfatul meu e să-i prețuiți pentru tot ce au dăruit acestui joc, pentru tot ce au făcut în zeci de ani pe gazon, dar, dacă mai vreți să mai aveți bani pentru niște beri la finală, să nu pariați pe ponturile lor. Mai degrabă puteți încerca o contră!

ADVERTISEMENT