Fotbal international

Andrei Vochin vă dezvăluie cum a reuşit Tottenham să întoarcă meciul cu Ajax de la 0-3: “Football comes home!”

09.05.2019 | 12:44
Andrei Vochin va dezvaluie cum a reusit Tottenham sa intoarca meciul cu Ajax de la 03 Football comes home

Când s-a încheiat Liverpool – Barca, am crezut că văzusem totul. Părea că meciul de pe Anfield înghițise tot suspansul din lume. Că nu mai era loc pentru nimic cu adevărat special în această ediție nebună a Ligii Campionilor, poate cea mai spectaculoasă din câte au existat până atunci.

Același sentiment aveam și la finalul primei reprize a returului dintre Ajax și Tottenham. Era 2-0 la pauză, după 1-0 în tur. În tribunele ”Johan Cruyff Arena”, Patrick Kluivert, atacantul care aducea ultimul trofeu al Ligii pentru”lăncieri”, cânta, împreună cu tot stadionul, hitul lui Bob Marley,”Everythings gonna be alright”. Pentru că, într-adevăr, totul părea că va fi bine pentru olandezi. Erau la 45 de minute de o finală incredibilă. După o cursă infernală prin Europa, după 3 tururi preliminare și o suită de 18 meciuri de calificare, după ce au dat la o parte munții numiți Benfica, Bayern Munchen, Real Madrid și Juventus Torino, Ajax se pregătea de o altă finală supremă, la 23 de ani după ultima sa ispravă de acest gen. Pe care, nenăscuți, De Ligt, De Jong sau Van De Beek nici nu o prinseseră.

Golul de 2-0 din Ajax - Tottenham marcat de Ziyech
Analiza lui Andrei Vochin, după Ajax – Tottenham 2-3. Golul de 2-0 marcat de Ziyech, când totul părea rezolvat. Sursa hepta.ro

Analiza lui Andrei Vochin, după Ajax – Tottenham 2-3: Ajax fără posesie e ca lăncierul fără lance

Copiii păreau că își făcuseră meciul ușor. Deschiseseră scorul prin De Ligt, după cornerul bătut de Schone, și-l majoraseră prin Ziyech, după o acțiune blitz purtată de Van de Beek și Tadici. Dar semnele proaste licăreau. Cu scurgerea timpului, olandezii pierdeau cea mai de preț bogăție a lor: posesia. Fără ea, Ajax e pradă ușoară pentru că trebuie să intre în dueluri, trebuie să se retragă și trebuie să alerge mult mai mult.

  • 3 kilometri în plus a alergat Ajax față de Tottenham
Fani Ajax cu Tottenham
Fanii lui Ajax erau în al nouălea cer lşa pauza meciului cu Tottenham. Sursa hepta.ro

Suferința îndurată în tur de prin minutul 60 a început aseară după primul sfert de oră. Și a continuat până când totul s-a năruit.

  • 49%-51% a fost posesia în primul sfert de oră, când Ajax a marcat
  • 42% – 58% a fost posesia între minutele 15-45
  • 22% – 78% a fost posesia între minutele 45-60, când Tottenham a egalat
  • 31% – 69% a fost posesia în ultimul sfert de oră, când Tottenham a marcat golul calificării

Cum a revenit Tottenham de la 0-3 la general: Remontada se cheamă comeback

”Pe nemți nu ești sigur că i-ai bătut decât când îi vezi în autocar”. Știți cine a spus asta public? Un englez. Gary Lineker, care pe deasupra a mai jucat și la Tottenham. Dar, nu-i așa?, nimeni nu e profet în țara lui. Și cine și-ar fi închipuit la pauză? Poate George Ogăraru, comentator în studiourile Telekom, care simțise pe pielea lui ce înseamnă forța de revenire a britanicilor. Middlesborough nu se uită așa ușor. Mai ales acum, când ne întrebăm, cum e posibil ca o echipă să conducă la general cu 3-0, și să piardă calificarea într-o repriză. Barca, Ajax sau Steaua au fost aleși de destin să traducă remontada în engleză. Și să afle că ăia de care trebuie să te ferești până când nu-i vezi în autocar sunt britanicii.

Llorente in meciul Ajax - Tottenham
Analiza lui Andrei Vochin, după Ajax – Tottenham 2-3! Intrarea lui Llorente a schimbat tot jocul lui Tottenham si raportul de forte contra lui Ajax. Sursa hepta.ro

Mutarea lui Pochetino: Llorente plus all-in

Nu a fost loc de prea multă tactică după pauză. Pochetino a aruncat totul în luptă. Și în primul rând pe Llorente, turnul spre care să se îndrepte toate acțiunile de atac. Renunțând la un mijlocaș central, Wanyama, pentru un vârf, londonezii au trecut, practic, într-un, 4-2-4 ultraofensiv. La care dacă-i adăugăm pe fundașii laterali, Trippier, lipit de tușa dreaptă, și Rose, plasat mult în centru, pentru a-l elibera pe Son în stânga, atunci avem imaginea completă a frontului disperării.

  • 1 gol marcase Tottenham în ultmele 5 meciuri
  • 2 goluri a marcat Tottenham în primul sfert de oră al reprizei secunde

Mutările tactice au mai venit spre final. Sub semnul disperării, Pochetino a renunțat și la fundașii laterali, a mai băgat un atacant, pe Lamela, și au trecut la o apărare în 3. Dar restul a fost spirit. Inimă și sacrificiu. O goană nebună pentru a transforma imposibilul în posibil. Risc total. All-in. Nu mai conta că pe contraatac Ajax putea să închidă meciul. ”Să-l închidă dacă pot!”, au părut că-și spun englezii. Care, dincolo de dorință, au fost mângâiați și de șansă, la marile ocazii ale lui Ziyech.

Zyiech, ingenunchiat de golul marcat de Moura in prelungiri
Analiza lui Andrei Vochin, după Ajax – Tottenham 2-3. Momentul in care visul lui Ajax s-a naruit. Sursa hepta.ro
  • 4-3 pentru Ajax a fost raportul ocaziilor după 2-2

De fapt, cam ceea ce se întâplase cu o seară înainte la Liverpool. Practic, o întoarcere la origini. La felul cum fotbalul a luat naștere. Din kick. Și din run. Lovește și fugi. Fugi până când nu mai poți. Până când nimeni să nu-ți poată reproșa că n-ai făcut totul. Ăsta-i spiritul din care s-a născut cel mai frumos joc din lume. Și nu-i întâmplător că ambele echipe calificate în finală au fost reprezentantele Albionului. După foarte mulți ani, fotbalul s-a întors acasă!

Cei mai buni jucători de la Ajax conform cifrelor Index InStat

  1. Hakim ZIYECH  – 401 Index InStat – A fost cel mai periculos atacant al gazdelor. A marcat golul 2. A tras la poartă de 7 ori, cât toți colegii lui la un loc. A avut o bară și alte 3 ocazii de a înscrie, toate după 2-2. A reușit cele mai multe driblinguri, 5 din 8 încercări.
  2. Dusan TADICI – 333 Index InStat – A oferit pasa de la golul doi. A fost al doilea cel mai periculos om al gazdelor, cu 3 șuturi expediate. A fost cel care a creat cele mai mari șanse de gol pentru Ziyech. A jucat 67 de minute în banda stângă și ultima jumătate de oră atacant central.
  3. Frankie DE JONG – 323 Index InStat – A fost omul cu cel mai mare procentaj atât al paselor corecte, 92% (a greșit 4 pase tot meciul!!!), cât și al duelurilor câștigate, 62%. De asemenea, a fost jucătorul lui Ajax cu cele mai multe baloane recuperate, 16.
Lucas Moura, MPV-ul partidei de la Amsterdam dintre Ajax si Tottenham
Analiza lui Andrei Vochin, după Ajax – Tottenham 2-3. Lucas Moura, MPV-ul partidei de la Amsterdam. Sursa hepta.ro

Cei mai buni jucători de la Tottenham conform cifrelor Index InStat

  1. Lucas MOURA – 444 Index InStat – A făcut meciul vieții. A tras de 5 ori la poartă, de 3 ori cadrat și toate au fost gol. A câștigat 60% dintre dueluri, cele mai multe dintre jucătorii de atac ai lui Spurs.
  2. Heung-Min SON – 373 Index InStat – A fost cel mai activ atacant al oaspeților, expediind cele mai multe șuturi la poartă, 6. A avut un procentaj uluitor al paselor precise pentru un atacant: 93% (a greșit două pase tot meciul). A reușit cele mai multe driblinguri, 7.
  3. Fernando LLORENTE – 328 Index InStat – A intrat la pauză și a schimbat fața meciului. A câștigat 12 dueluri aeriene, din cele 15 în care a fost implicat. Deși a jucat numai o repriză, a expediat 6 șuturi la poartă, cât cel mai activ coechipier al său, Son.