Editoriale

Andrei Vochin, vehement după Craiova-FCSB 0-2: “Donkor l-a lăsat în snooker pe Papură!”

06.05.2019 | 11:17
Andrei Vochin vehement dupa CraiovaFCSB 02 Donkor la lasat in snooker pe Papura

Veste bună pentru Papură: la finalul meciului lui cu FCSB, Judd Trump îl conducea confortabil pe John Higgins, 8-5, în finala Mondialului de snooker. Acum o săptămână, după ce a bătut pe Sepsi, noul tehnician al oltenilor a declarat că nu va urmări CFR – Viitorul, preferând un Trump – Ding la snooker.

Veste proastă pentru Papură: Craiova a pierdut derbyul cu FCSB, Viitorul îi suflă în ceafă și, ca să-și asigure o prezență europeană, trebuie să scoată ceva din ultimele două etape. Când nu joacă nici cu Trump, nici ci Ding, ci cu CFR și Viitorul. Urât kick de postav!

Adrenalina afectează creierul

Când inima unui pacient se oprește, injecția cu adrenalină este folosită de doctori doar ca ultimă soluție pentru a resuscita acest organ vital. Este o procedură de rutină în camerele de gardă, dar, un studiu nou, realizat de cercetători din Marea Britanie și publicat de New England Journal of Medicine, ridică unele semne de întrebare cu privire la siguranța și eficiența aceste intervenții devenită de rutină. Adrenalina crește fluxul de sânge spre inimă și, astfel, crește șansele pentru repornirea mușchiului cardiac. Totuși, substanța reduce, în același timp, circulația sângelui în micile vase de din creier, ceea ce poate provoca leziuni cerebrale.

Înaintea meciurilor cu Steaua, inima Craiovei pare mereu că are nevoie de adrenalină. Suporterii se mobilizează, cumpără biletele și pun presiune pe echipă. ”Muică, acum ori niciodată!”. Clubul declanșează planul roșu de urgență, toată Bănia ia foc, ceea ce îl face pe orice antrenor fără experiență, ca Papură spre exemplu, să viseze momentul în care va fi antrenor înt-un astfel de décor ardent. Și să fie luat de val!

Corneliu Papură a fost "îngropat" de ghanezul Donkor la meciul cu FCSB
Corneliu Papură a fost “îngropat” de ghanezul Donkor la meciul cu FCSB

2-1 pentru Craiova a fost raportul ocaziilor până le eroarea lui Donkor

Adrenalina e cea care guvernează acum. Oltenii se năpustesc peste adversar. Tribuna îi impinge în ultmia tremie de teren. Mihăilă, cel mai periculos om al gazdelor, și Cicâldău, impins în spatele lui Andrei Cristea, irosesc două ocazii bune în prima repriză. Înainte de asta însă, oaspeții profită de nebunia adversarului, ies din pressing cu un contrapresing bazat pe circulație rapidă, Coman intră în centru, îl ademenește pe disperatul Donkor undeva la peste 30 de metri de poarta proprie, și îl lasă liber pe Man. Norocul Craiovei se numește Fedele, care blochează deschiderea scorului, în minutul 23.

Creierul însă suspină

Donkor nu se oprește. El pare unul dintre subiecții studiului publicat de New England Journal of Medicine. E minutul 33. Craiova pare a fi în controlul meciului, când africanul se aruncă pe glezna aceluiași Coman, undeva la intersecția liniei de fund cu cea de final a careului. E momentul în care-mi vine în minte constatarea lui Mircea Lucescu: ”În fotbalul de azi nu mai poți face performanță cu jucători fără inteligență”. Donkor nu poate face performanță, ci doar un penalty, care,  până la urmă, va pune capăt meciului.

3-3 a fost raportul ocaziilor după prima repriză

La pauză, Papură îl scoate pe Andrei Cristea și-l bagă pe Fortes. Craiova capătă greutate. La propriu. În joc însă, tot Cicâldău și Mihăilă duc greul. Plus Bărbuț, care crează panică în defensiva stelistă. Bălgrădean însă e stimulat și el de adrenalina huiduielior, devenind omul providential al oaspeților. Papură pare un pic obosit. E adevărat că și ora e târzie pentru el. ”Îi știu pe de rost pe jucătorii de la FCSB, îi visez noaptea”, spunea el înainte de meci. Constantin Oțet, legendarul antrenor al Craiovei Maxima, avea o altă vorbă:  ”cel mai important e să-ți știi propria echipă, apoi pe cea a adversarului”. Probabil că nea Tică nu-l schimba pe Bărbuț, în primii 3 ca randament în meciul de ieri, cu Meza Coli. Și nici nu gira ca paraguayanul să fie adus vreodată în Bănie. Și uite așa, poate că Bărbuț, cel care marcase în ultimul derby cu FCSB, ajungea la pasa lui Mihăilă, care l-a luat la fugă pe Bălașa și a trimis în fața porții, cu speranța vagă că o să apară la timp Meza Colli.

2-2 a fost raportul marilor ocazii în repriza secundă

Avea să fie ultima ocazie a unei Craiove epuizată de ceea ce făcuse până atunci, dar fără efect pe tabelă. A unei Craiove care a mizat totul pe forcingul din prima oră de joc. A unei Craiove care nu are o bancă de rezerve care s-o ajute să termine meciul la fel cum l-a început. Și, în principal, a unei Craiove care n-a fost pregătită niciodată fizic în ultimul an pentru a susține un asemenea pressing, cum a fost cel comandat de Papură.

Puștii U21, protagoniștii meciului

Denis Man a fost omul care a prelungit suspansul. El a ratat de două ori în situație de singur cu Pigliacell, dar tot el a fost cel care a pus capăt meciului. Steliștii l-au boscorodit, însă, în final, i-au mulțumit. De altfel, el și Coman, în tabăra roș-albastră, și Mihăilă, în cea a gazdelor, au fost protagoniștii întâlnirii. Cu toții jucători care bifează regula U21. Cu bune (foarte multe) și cu rele (inerente vârstei), ei îți țin bila alba în control. Cu unul ca Donkor, care te bagă în snooker când ți-e lumea mai dragă, ajungi să faci fault de 3 puncte. Și să tremuri pentru locul în Europa!

P.S: La ora când am terminat de scris aceste rânduri, Trump încheiase sesiunea de seară cu un zdrobitor 8-1, iar rezultatul finalei cu Higgins era deja 12-5. Partea proastă e că deznodământul se va da mâine, pe la ora în care viitorul adversar al Craiovei, CFR, joacă la Astra. Cum o să se împartă Corneliu?

 

 

 

Cei mai buni jucători ai Craiovei-ului conform Index InStat

  1. Valentin MIHĂILĂ – 316 Index InStat
  • A fost cel mai periculos jucător al gazdelor, cu 4 șuturi la poartă, din care 3 pe poartă. A participat la cel mai multe acțiuni de atac (30) dintre jucătorii de profil ofensiv ai Craiovei.
  1. Renato KELICI – 274 Index InStat
  • A recuperat singur 13 baloane, cât toți fundașii Craiovei la un loc! A avut un procentaj de 89% pase corecte și 85% acțiuni reușite.
  1. Cristian BĂRBUȚ – 272 Index InStat
  • L-a secondat pe Mihăilă la implicarea în acțiunile ofensive (27), a avut un procentaj al paselor corecte de 81% (a greșit doar 4 pase).

Cei mai buni jucători ai FCSB conform Index InStat

  1. Cristian BĂLGRĂDEAN – 364 Index InStat
  • Are meritul de a se fi opus de două ori în situații de unu la unu cu Mihăilă (min. 45) și Bărbuț (min.48). A ieșit pe 8 centrări și nu a greșit decât o dată.
  1. Denis MAN – 340 Index InStat
  • A marcat golul de 2-0 și și-a creat alte două mari ocazii de gol, scăpând singur cu portarul. Are cele mai multe recuperări în jumătatea adversă, 4. A greșit doar două pase tot meciul!!!
  1. Junior MORAIS – 328 Index InStat
  • A avut cel mai mare număr de dueluri câștigate din toată echipa lui, 22 din 29 (81%). A reușit cele mai multe recuperări din toată echipa, 9. A avut procentaj de 100% driblinguri reușite, 7 din 7, cele mai multe dintre toți jucătorii de la FCSB.