Sport

Andrei Vochin, verdict dur după eliminarea ”câinilor” din Cupa României: ”Dinamo, între mistică și realitate tactică”

Dinamo a vărsat iar căldarea plină în ultimul minut. După egalurile cu UTA și Rapid, consemnate cu câteva zeci de secunde înaintea fluierului final, a venit și eliminarea din Cupă pe același scenariu.
27.10.2021 | 07:33
Andrei Vochin verdict dur dupa eliminarea cainilor din Cupa Romaniei Dinamo intre mistica si realitate tactica
Andrei Vochin, verdict dur după eliminarea lui Dinamo din Cupa României. Sursă foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

La fel ca în meciurile amintite, ”câinii” au tras de ei, au încropit o echipă din ce au la dispoziție, au deschis scorul și păreau a putea să termine jocul (în sfârșit) cu o victorie. Dar tot în același mod au mai îngropat un obiectiv.

Când vezi că ți se întâmplă același lucru de trei ori în nicio lună de zile, primul gând care-ți trece prin cap, dacă ești suporter dinamovist, e să dai repede o fugă la biserică. Să te spovedești, să te împărtășești și s-o iei iar de la capăt cu speranța că stihiile s-au depărtat și, de acum înainte, n-o să mai pățești asemenea ghinioane.

ADVERTISEMENT

Pasivitatea băncii tehnice

Dincolo de misticismul care de cele mai multe ori nu e altceva decât o formă perfidă de alibi, o minte limpede ar trebui să cugete și la chestiuni mai pământene. Cum ar fi managementul unui meci, în care conduci cu 1-0 și care, odată câștigat, te-ar putea ajuta, la nivel mental, să depășești odată pasa proastă prin care treci.

Ei, bine, aici Dinamo n-a stat deloc bine încă o dată. Iar responsabili pentru deznodământul jocului n-au cum să fie numai jucătorii, ci și ”gestionarii” lor, adică Mircea Rednic și stafful său.

ADVERTISEMENT

E minutul 78. Scorul e 1-0, iar Dinamo se află, temporar, în inferioritate numerică, din cauza faptului că Țîră, autorul golului, se afla pe marginea terenului pentru a primi îngrijiri medicale. Ce fac în acel moment roș-albii?

Declanșează o acțiune de presing aproape de colțul terenului advers în care mijlocașul central Espinosa, adică presupusul element de siguranță din fața defensivei, se elimină din joc undeva la 80 de metri de poarta proprie. Piteștenii paseză în zona descoperită și, mai apoi, îl lansează pe Ișfan pe contraatac, aruncându-i mingea în spatele unei linii defensive aflate la mijlocul terenului. Unt pe pâine pentru o aripă cu viteză, care ajunge în situație de unu la unu cu portarul advers.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul derulării fazei de atac dinamoviste și, mai apoi a fulgerătorului contraatac, imaginile TV surprind zona tehnică a lui Dinamo. Acolo unde nici antrenorul Rednic, nici alte două persoane aflate în staff nu par a avea vreun fel de reacție, nici când observă că echipa e în inferioritate numerică, nici când văd că jucătorii lor se lansează, stupid, în presing. Pasivitate totală!

De unde vin erorile defensivei

”Managementul ultimelor 15 minute ale unui meci a devenit obiect de studiu pentru toți cei implicați în jocul de fotbal”, spunea Arsene Wenger, într-o conferință a antrenorilor găzduită de UEFA pe la mijlocul anilor 2000. ”Jucătorii, antrenorii și arbitrii trebuie să ia decizii rapide pe fondul apariției oboselii. Cei care rămân cu mintea limpede și știu ce au de făcut vor câștiga meciul. Ceilalți vor crede că e de vină ghinionul”.

ADVERTISEMENT

Dinamo a avut avantaj cu UTA, a avut și om în plus o repriză și nu a reușit să câștige. Mai mult, arădenii și-au creat câteva ocazii bune până să reușească egalarea. Cu Rapidul și cu Argeșul, ”câinii” au repetat erorile defensive și și-au bătut joc de tot ce făcuseră bun până atunci în meci.

După fiecare partidă, am auzit aceleași discursuri care invocă ”groaznica moștenire”, forma fizică precară a jucătorilor și valoarea scăzută a unora dintre ei.

Păi, dacă ești așa de ”frânt”, mai ești și cu un om în minus în momentul ăla, cine te mai pune să faci presing la 80 de metri de poarta ta când conduci cu 1-0? Sau cine ar trebui să te oprească? Nu cumva antrenorul? Întreb și eu așa, pentru un prieten.

ADVERTISEMENT