Sporturi

Andy Murray a anunțat că se retrage! Cele mai tari momente din cariera scoțianului

11.01.2019 | 16:23
Andy Murray a anuntat ca se retrage Cele mai tari momente din cariera scotianului

Fanii tenisului mondial au primit o mare lovitură după ce Andy Murray, unul dintre cei mari jucători din ultimele decenii, a anunțat că se retrage la numai 31 de ani. FANATIK vă prezintă cele mai tari momente din cariera fostului număr 1 mondial.

Murray a făcut prima data furori încă din 2005, la vârsta de 18 ani, când a debutat la Wimbledon și a ajuns până în turul 3 la cel mai important turneu pe iarbă din lume. Andy a reușit apoi să crească treptat în clasamentul ATP și în mai puțin de doi ani pătrundea în top 10 mondial. Însă o primă accidentare la tendon a oprit ascensiunea lui Murray pentru o scurtă perioadă. În 2008 avea însă să vină prima finală de Grand Slam. A pierdut însă în fața legendarului Roger Federe în trei seturi. Cu toate acestea, Andy termina 2008 pe locul 4 mondial.

Andy Murray, în căutarea primului trofeu de Grand Slam

În vara lui 2009 Murray ajungea numărul 2 mondial și continua mirajul câștigării primului trofeu de Grand Slam. Scoțianul avea să piardă însă o a doua finală în 2010, de data aceasta în Australia, tot în trei seturi, în fața lui Roger Federer. Avea să repete isprava și în 2011, când pierdea finala de la Antipozi în fața lui Novak Djokovic.

Andy Murray a anunțat că se retrage. Cele mai tari momente din cariera scoțianului
Andy Murray, la prima finală de Grand Slam, pierdută cu Roger Federer

Anul următor avea să joace pentru prima oară pe teren propriu, la Londra, în finala de la Wimbledon. Cu toate acestea, Andy a pierdut din nou, în fața aceluiași Federer, într-o finală în care a câștigat primul set dar le-a pierdut pe următoarele trei. Vara lui 2012 a fost însă una specială pentru Murray. Tot la Londra avea să câștige aurul olimpic chiar în fața aceluiași Roger Federer, pe care l-a surclasat cu 6-2, 6-1, 6-4. După această victorie avea să vină și primul turneu de mare slam pentru Murray. Scoțianul a câștigat la US Open, după o finală fabuloasă jucată în cinci seturi contra lui Novak Djokovic. Vara următoare, Andy Murray avea să își vadă împlinit visul. Scoțianul a câștigat Wimbledon după ce l-a bătut pe „Nole”, scor 6-4, 7-5, 6-4 și a devenit primul britanic care a câștigat titlul, după Fred Perry în 1936.

Andy Murray a anunțat că se retrage. Cele mai tari momente din cariera scoțianului
Andy Murray a câștigat două medalii olimpice de aur, în 2012 și 2016

În 2013 a suferit prima accidentare gravă din carieră

Pe cai mari după victoriile din vara lui 2012 și izbânda de pe iarba londoneză, Andy Murray a suferit prima accidentare gravă din carieră. Andy a ajuns la bisturiu după ce a suferit o operație la spate. Accidentarea în sine l-a ținut departe de teren timp de 3 luni, dar întoarcerea în elita tenisului românesc s-a făcut mai greu. După un sezon 2014 de tranziție, cu o semifinală la Roland Garros, Murray avea să joace o nouă finală la Australian Open în 2015.

Scandal cu Djokovic la Australian Open

Finala de la Antipozi a fost una cu cântec. Andy Murray a început mai bine partida și câștigase primul set la tie-break. Al doilea set a fost pierdut, tot 6-7, iar în al treilea set Novak Djokovic a acuzat oboseala și a cerut intervenția medicilor din cauza unor crampe. Sârbul apoi l-a „distrus” pe Murray, scor 6-3, 6-0, în drumul spre a treia sa victorie în fața scoțianului în finalele de Grand Slam. Andy l-a acuzat la finalul partidei pe „Nole” de faptul că s-a prefăcut că ar fi accidentat și că astfel l-a scos din ritm pentru tot restul partidei. Djokovic a susținut însă că nu e adevărat și că speră ca acest episod să nu îi afecteze prietenia cu Murray.

2016, anul de vis pentru Murray

La finalul anului 2015, Andy Murray a condus aproape de unul singur naționala Marii Britanii către câștigarea Cupei Davis. El a fost ajutat de fratele său Jamie și de James Ward, dar a câștigat însă 11 din cele 12 partide în drumul spre Salatiera de Argint.

În 2016 Andy Murray a făcut din nou echipă cu Ivan Lendl și a avut un an excelent. Chiar dacă scoțianul a pierdut două finale, la Australian Open și la Roland Garros, el și-a luat revanșa la Wimbledon, unde a câștigat al treilea trofeu de Mare Slam din carieră în fața canadianului Milos Raonic. Apoi a scris istorie ca primul tenismen care și-a apărat titlul la Olimpiadă, după o victorie în finala de la Rio în fața lui Juan Martin Del Potro. În cele din urmă, Andy a câștigat cinci turnee consecutive, culminând cu turneul final de la Londra și a reușit să devină numărul 1 mondial ATP.

Andy Murray a anunțat că se retrage. Cele mai tari momente din cariera scoțianului
Andy Murray s-a certat cu Novak Djokovic, după finala de la Australian Open 2015

2017: începutul sfârșitul pentru cariera lui Andy Murray

Tocmai când se afla pe cai mari, în cea mai mare formă a carierei, a început decăderea lui Andy Murray. Scoțianul a început să simtă duereri insuportabile la șold, a ieșit șchiopătând de pe teren în sferturile de la Wimbledon și a stat în afara competiției nu mai puțin de 342 de zile. Avea să revină pe teren în vara lui 2018, la Queen’s, unde a pierdut însă în primul tur. A jucat apoi un tur doi la US Open, dar nu a reușit să facă prea multe furori în acest an și începutul lui 2019 l-a găsit pe locul 230 mondial.

Răpus de dureri, accidentări și operații, Murray a anunțat pe 11 ianuarie că Australian Open ar putea fi ultimul lui turneu și că sigur se va retrage în acest an. Scoțianul ar dori să facă acest gest la Londra, dar nu știe dacă va mai putea duce „alte 5, 6 luni de dureri”.

Cel mai amuzant moment din circuitul ATP în care a fost implicat Andy Murray

Andy Murray și fratele său, Jamie, unul dintre cei mai buni jucători de dublu din circuit, au avut mereu parte de un suporter special. Este vorba despre mama lor, Judy, cea care și-a susținut zgomotos fiii de fiecare dată când a putut ajunge la meciurile lor.

Andy Murray a anunțat că se retrage. Cele mai tari momente din cariera scoțianului
Judy, mama lui Andy și Jamie Murray

Judy a oferit deliciul presei în 2011. Doamna Murray nu s-a ferit să îi facă o serie de complimente stânjenitoare pe twitter lui Feliciano Lopez, prieten și partener de antrenament cu Andy Murray. Scoțianca l-a alintat pe sportivul iberic drept „Deliciano” și l-a asaltat cu complimente pe Lopez. Cu toate acestea, Andy susține că a încercat să le facă celor doi cunoștință, dar mama lui s-a rușinat și nu a mai stat să facă o poză cu sportivul iberic.

  • 61,055,135 $ a câștigat Andy Murray în carieră
  • 11 finale de Grand Slam a adunat Murray, din care a câștigat 4 (US Open 2012, Wimbledon 2013, Wimbledon 2016)