Sport

Aneta Pătrăşcoiu a câştigat prima medalie olimpică a României la înot: “Nataţia m-a ales pe mine!”

Aneta Pătrăşcoiu este sportiva care a adus prima medalie olimpică din nataţia românească. A câştigat bronzul la 200 de metri spate la Los Angeles.
01.06.2021 | 21:00
Aneta Patrascoiu a castigat prima medalie olimpica a Romaniei la inot Natatia ma ales pe mine
Aneta Pătrăşcoiu a câştigat prima medalie olimpică a României la înot: "Nataţia m-a ales pe mine!"
ADVERTISEMENT

Episodul 76 din seria “Olimpicii României” o are în prim plan pe Aneta Pătrăşcoiu. Este prima sportivă din istoria nataţiei româneşti care a reuşit să obţină o medalie olimpică: bronz la Los Angeles, în 1984.

Aneta Pătrăşcoiu a câştigat prima medalie olimpică a României la înot! Început fulminant de carieră

S-a născut pe 17 octombrie 1967 la Baia Mare. La vârsta de 9 ani a început să practice înotul la Clubul Municipal din oraş sub îndrumarea antrenorului emerit Gheorghe Demeca.

ADVERTISEMENT

Cariera ei a început foarte puternic, reuşind să câştige primul titlu naţional la vârsta de 14 ani, iar performanţele au continuat să vină şi pe plan internaţional, deşi avea o vârstă fragedă.

În anul 1984, când avea 16 ani, a participat la prima ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră: Los Angeles 1984. Anca, aşa cum este cunoscută de prieteni, reuşea la acea ediţie să obţină prima medalie olimpică din istoria nataţiei româneşti.

ADVERTISEMENT
Anca Pătrăşcoiu
Anca Pătrăşcoiu, la Jocurile Olimpice din 1984. Sursa foto: cosr.ro

Bronz olimpic la vârsta de 16 ani!

Se întâmpla în proba de 200 de metri spate. A prins al 7-lea timp în serii, însă asta nu a oprit-o să viseze la medalie. Şi la finalul cursei, Anca Pătrăşcoiu a oprit cronometrul la 2:13.29, cu care a luat bronzul.

Anca Pătrăşcoiu a fost devansată în acea finală de olandeza Jolanda de Rover şi Amy White, din Statele Unite. În acea finală a participat şi Carmen Bunaciu, românca încheind finala pe locul 7.

ADVERTISEMENT
Anca Pătrăşcoiu şi Carmen Bunaciu
Anca Pătrăşcoiu şi Carmen Bunaciu

A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice!

La aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice, Anca Pătrăşcoiu a participat şi în proba de 100 de metri spate unde a venit foarte aproape de podium, reuşind să încheie pe locul 5.

Patru ani mai târziu, Aneta Pătrăşcoiu a participat la Jocurile Olimpice de la Seul. A prins o nouă finală în proba de 100 de metri spate, pe care a încheiat-o pe locul 7.

ADVERTISEMENT

În 1987 a reuşit să obţină o medalie de argint la Campionatele Europene de Nataţie în proba de patru x 200 de metri liber, iar în acelaşi an la Universiada de la Zagreb a bifat patru medalii: două de aur şi două de argint.

Anca Pătrăşcoiu şi Noemi Lung
Anca Pătrăşcoiu şi Noemi Lung

“Eu nu am ales nataţia, ea m-a ales pe mine”

S-a retras devreme din activitatea competiţională, în anul 1990. Anca Pătrăşcoiu avea 23 de ani. Imediat după retragere a devenit antrenor de înot şi a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Anca Pătrăşcoiu a spus într-un interviu că nu ştie dacă ar fi ales vreun alt sport dacă nu mergea la înot: “Eu nu am ales nataţia, ea m-a ales pe mine. Toți elevii din clasele 1-4 mergeau la cursul de inițiere când s-a deschis bazinul în Baia Mare, iar eu aveam nouă ani atunci. Chiar nu știu dacă mi-ar fi plăcut altceva”, a spus medaliata olimpică.

  • 16 ani avea Anca Pătrăşcoiu când a câştigat medalia de bronz la Los Angeles
  • 53 de ani are Anca Pătrăşcoiu

 

ADVERTISEMENT