News

Cât de simplu este să te angajezi ca polițist! Ce condiții trebuie să îndeplinească toți cei care vor să lucreze în Poliția Română

Cât de simplu este să te angajezi ca polițist! Ce condiții trebuie să îndeplinească toți cei care vor să lucreze în Poliția Română și cum s-a ajuns la ocolirea școlilor de specialitate
22.01.2022 | 12:30
Cat de simplu este sa te angajezi ca politist Ce conditii trebuie sa indeplineasca toti cei care vor sa lucreze in Politia Romana
Cât de simplu este să te angajezi ca polițist în România! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Școala de Poliție nu mai este la modă, cel puțin dacă vrei neapărat să te angajezi în domeniu. Astfel, mii de oameni au ajuns să îmbrace uniforma Poliției Române, deși n-au stat o zi în băncile vreunei instituții de învățământ unde să studieze pentru a ajunge agent.

Este și cazul polițistului care a accidentat mortal o minoră în vârstă de 11 ani, acesta fiind angajat din sursă externă. Da, citiți bine, aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, este posibilă o asemenea situație.

ADVERTISEMENT

Cât de simplu este să te angajezi ca polițist în România!

Vorbim despre o soluție pe care autoritățile au găsit-o și pus-o în scenă în ultima perioadă, a se înțelege în ultimii ani. S-a ajuns la această concluzie după ce din sistem s-au pensionat numeroși angajați.

Aceste angajări din sursă externă au început să prindă serios în urmă cu șapte ani de zile atunci când Poliția Română traversa un deficit serios de oameni după ce mii de agenți și-au depus actele pentru a ieși la pensie. MAI a mers pe această idee și a permis oamenilor fără o pregătire aparte să îmbrace aproape peste noapte uniforma de polițist.

ADVERTISEMENT

Concret, toți cei care au vrut să candideze pentru locurile scoase la concurs aveau nevoie să respecte câteva condiții de angajare mai degrabă hilare.

Astfel, aceștia urmau doar să fie apți medical, fizic și psihic să își poată îndeplini sarcinile și să aibă vârsta de minimum 18 ani. De asemenea, s-au cerut studii corespunzătoare postului pentru care candidează, să nu aibă antecedente penale și să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică în ultimii 7 ani.

ADVERTISEMENT

După ce viitorul polițist se asigura că este în regulă din toate punctele de vedere notate mai sus, atunci acesta ajungea direct la concurs. Avea de trecut mai multe probe, dar prea puține care să sperie cu adevărat. Vorbim despre un test fizic, un test scris care, atenție, consta într-un examen grilă și, după caz, o probă de departajare pentru cei care obțineau aceeași notă.

Câți oameni s-au angajat în Poliția Română din sursă externă

Mii de candidați au încercat să ajungă în acest fel în Poliția Română. Numai anul trecut, 800 de oameni s-au luptat pentru 412 posturi, vă solicităm din nou atenția, de șefi de post.

ADVERTISEMENT

Totodată, au existat 4.300 de cereri de înscriere pentru 264 de posturi de ofițeri și agenți de poliție. Și, nu în ultimul rând, pentru poliția animalelor au candidat aproape 700 de oameni.

Au fost scoase însă la concurs doar 86 de posturi. Culmea, în ciuda acestor angajări făcute pe repede înainte, Poliția Română are în continuare un deficit serios de personal, unul care depășește 20%.

Ce spune Lucian Bode, șeful MAI despre angajările din sursă externă

Dacă în urmă cu ceva timp, Lucian Bode milita pentru angajările din sursă externă, situația s-a schimbat acum. „Îmi doresc ca și în acest an să avem cele 5.000 de posturi de recrutare din sursă externă, am avut în jur de 8.500 de persoane care au plecat din sistem.

Măcar să ne apropiem de zero adică numărul care intră să fie sensibil egal cu cei care pleacă, am avut ani în care au plecat 12.000 și au venit 5.000”, explica ministrul.

Situația s-a schimbat total și Lucian Bode a precizat că trebuie reanalizat procesul de recrutare din sursă externă, unul pe care îl consideră pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Ministrul a vorbit și despre deficitul de personal din minister, de aproape 30.000 de funcţii.

“Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a acoperi acest eficit de personal uriaş din MAI. Se va pune accent în continuare pe componenta de recrutare de specialişti în MAI în acţiunile de recrutare din sursă externă”, a mai spus Bode

Lucian Bode a explicat că este necesar să fie crescută cifra de şcolarizare atât în şcolile post liceale, cât şi la Academia de Poliţie. “Fac apel la întreaga clasă politică să ne susţină în Parlament în demersul de a modifica şi moderniza legislaţia rutieră din România, tot ce înseamnă responsabilităţi, sancţiuni şi termeni”, a subliniat ministrul.

Cum se poate ajunge polițist

Toți cei care doresc să îmbrățișeze această meserie trebuie să știe că pe lângă sursele externe au la dispoziție și concursurile de admitere la școlile de agenți de politie.

Acestea sunt trei la număr  – „Vasile Lascăr” din Câmpina și ,,Septimiu-Mureșan” din Cluj-Napoca sau Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București.

Vă readucem aminte că polițistul este un funcționar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.

De asemenea, poliţistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii.

ADVERTISEMENT
Tags: