News

Angajarea Marinei Ovsiannikova la Die Welt stârnește scandal printre jurnaliști: „A făcut propagandă contra Ucrainei”. Alții vorbesc chiar de o operațiune a Rusiei

Angajarea Marinei Ovsiannikova la Die Welt stârnește scandal printre jurnaliști: „A făcut propagandă contra Ucrainei”. Alții vorbesc chiar de o operațiune a Rusiei.
11.04.2022 | 23:02
Angajarea Marinei Ovsiannikova la Die Welt starneste scandal printre jurnalisti A facut propaganda contra Ucrainei Altii vorbesc chiar de o operatiune a Rusiei
Angajarea Marinei Ovsiannikova la Die Welt stârnește scandal printre jurnaliști: „A făcut propagandă contra Ucrainei”. Alții vorbesc chiar de o operațiune a Rusiei
ADVERTISEMENT

Publicarea știrii despre Marinei Ovsiannikova la cotidianul german Die Welt i-a înfuriat pe alți jurnaliști. Este vorba despre jurnalista care a protestat, intrând în spatele prezentatoarei celui mai important jurnal de știri din Rusia, de pe Pervîi Kanal, cu o pancartă împotriva invaziei din Ucraina.

Angajarea Marinei Ovsiannikova la Die Welt stârnește scandal printre jurnaliști

Jurnaliștii spun că Ovsiannikova a lucrat ani de zile pentru mass-media din Rusia, producând materiale de propagandă împotriva Ucrainei fără să protesteze.

ADVERTISEMENT

Alții punctează că găsirea unui serviciu în media din Occident pentru jurnaliștii ruși care s-au manifestat împotriva războiului este extrem de dificilă și au sugerat că mulți ziariști independenți ar fi mult mai calificați pentru postul de la Die Welt.

Ostap Yarish, jurnalist la serviciul pentru Ucraina al postului Vocea Americii, a scris, pe Twitter, următoarele: „Ziarul german Die Welt a angajat-o pe propagandista rusă Marina Ovsiannikova, care a apărut la TV cu un poster contra războiului. Ulterior, ea a fost amendată cu 287 de dolari. Un jurnalist care a scris poveștile propagandei rusești ani de zile va relata acum despre Ucraina și Rusia pentru presa din Germania”.

ADVERTISEMENT

Acestuia i-a răspuns Olga Tokariuk, jurnalist independent și cercetător în domeniul dezinformării la Center for European Policy Analysis. „Ce spui despre capacitățile sale profesionale? Este ea un jurnalist calificat? Am dubii: nu există jurnalism în presa de stat din Rusia. Ea a lucrat acolo ani de zile și a fost de acord cu propaganda despre Ucraina. Acum, ea va transmite despre Ucraina și Rusia în presa din Germania”.

Eilish Hart, senior editor la Meduza și cercetător la Foreign Policy Research Institute, crede că angajarea Marinei Ovsiannikova la Die Welt este o glumă. „Nenumărați jurnaliști independenți au plecat din Rusia în ultimele șase săptămâni, iar Die Welt o angazează corespondent pe Marina Ovsiannikova? Cred că e o glumă”, a scris aceasta.

ADVERTISEMENT

Marina Ovsiannikova, parte din propaganda rusă?

Alți comentatori merg și mai departe și își pun întrebări cu privire la adevăratele motive din spatele protestului Marinei Ovsiannikova. Monika L Richter, cercetător al dezinformării la Semantic Visions, se teme că avem de-a face cu o operațiune a Rusiei.

“Este adevărat, Die Welt evident că încă nu înțelege cum funcționează operațiunile de dezinformare ale Rusiei și s-a lăsat înșelat, considerând de sceneta jucată de Ovsiannikova, pentru care abia a primit o palmă peste mâină (n.red. – referire la faptul că nu a fost arestată, ca alți protestatari – n. red.), protest autentic. De atunci încoace, ea a criticat sancțiunile (contra Rusiei – n. red.) și a pus semn de egalitate între suferința ucrainenilor și cea a rușilor”, a scris ea.

ADVERTISEMENT

Reamintim că Marina Ovsiannikova a protestat, luna trecută, cu o pancartă pe care scria „Nu războiului, opriți războiul, nu credeți propaganda, sunteți minițiți!”.

Ulterior a declarat că nu este de acord cu invazia Rusiei în Ucraina și că a fost interogată de autorități timp de 14 ore și că i s-a refuzat accesul la un avocat și posibilitatea de a vorbi cu familia. Iar pedeapsa a fost o amendă de 30.000 de ruble

ADVERTISEMENT