News

Angajări fără concurs la Consiliul Superior al Magistraturii. Salariile trec de 10.000 de lei pe lună

Un proiect de ordonanță de urgență prevede înființarea a 165 de posturi de experți juriști în cadrul CSM, funcții plătite cu peste 10.000 lunar.
20.09.2022 | 18:09
Angajari fara concurs la Consiliul Superior al Magistraturii Salariile trec de 10000 de lei pe luna
CSM va angaja 165 de oameni cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși guvernul Ciucă a înghețat angajările la stat pe durata celui de-al doilea semestru al anului 2022, există încă portițe prin care interdicția este ocolită. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii va înființa de la 1 octombrie nu mai puțin de 165 de posturi, fără ca măcar să fie organizat concurs.

165 de posturi au devenit, din provizorii, permanente

În 2019, CSM a început implementarea proiectului „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești” prin care se dorește identificarea şi dezvoltarea pârghiilor și mecanismelor necesare pentru reducerea duratei proceselor, îmbunătățirea ratei de soluționare a cauzelor, scăderea duratei de soluționare a cauzelor. Astfel, au fost selectate 19 instanțe pilot la care au activat 165 de experți în implementarea proiectului, angajați pe durată determinată ca asistenți ai judecătorului, până la data de 1 octombrie 2022.

ADVERTISEMENT

Printr-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de către Ministerul Muncii și Consiliul Superior al Magistraturii, cele 165 de posturi vor fi preluate în statul de funcții al CSM căpătând astfel un caracter permanent.

Hotărârea de Guvern 436 din 30 martie 2022 a aprobat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022 – 2025 și Planul de acțiune aferent acesteia, în strategie fiind menționată inclusiv înființarea posturilor de asistent al judecătorului. Deocamdată, nu a fost elaborat cadrul legislativ care să reglementeze aceste funcții, însă CSM vrea să-i angajeze acum pe posturi contractuale pe cei 165 de oameni care ar fi trebuit să activeze în instanțe doar pe o durată determinată.

ADVERTISEMENT

Până la reglementarea statutului asistentului judecătorului, în lipsa unor măsuri legislative care să permită continuarea raporturilor contractuale ale persoanelor care au exercitat, pe durata derulării proiectului, atribuțiile preconizate pentru această categorie de personal, experiența acumulată ar fi în mod evident pierdută, resursele financiare și umane implicate în formarea acestor persoane fiind irosite”, se spune în nota de fundamentare a proiectului ordonanței de urgență.

Angajarea se face fără concurs sau examen

Numai că trecerea de la contractele de durată determinată la cele pe durată nedeterminată se face fără concurs sau examen, prin derogare de la prevederile articolului 30 din Codul Muncii care stipulează:

ADVERTISEMENT

(1) Încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz.
(2) Posturile vacante existente în statul de funcţii vor fi scoase la concurs, în raport cu necesităţile fiecărei unităţi prevăzute la alin. (1).
(3) În cazul în care la concursul organizat în vederea ocupării unui post vacant nu s-au prezentat mai mulţi candidaţi, încadrarea în munca se face prin examen.

Cele 165 de funcții vor fi asimilate funcției de grefier – șef de cabinet, dar fiind vorba de personal contractual, nu vor beneficia de gradații, sporuri, majorări, adaosuri, normă de hrană. Chiar și așa, salariul de bază va fi unul considerabil, de nu mai puțin de 10.178 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Pe 16 iunie, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, înghețarea concursurilor și examenelor de ocupare ale posturilor vacante din instituțiile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice. Numai că proiectul OUG elaborat de CSM scapă de efectele interdicției întrucât nu este vorba de ocuparea unor posturi vacante, ci de crearea unora noi. De altfel, finanțarea celor 165 de posturi pentru ultimele trei luni ale anului în curs a fost asigurată prin rectificarea bugetară adoptată luna trecută.

De altfel, și OUG-ul din 16 iunie dădea posibilitatea unor excepții de la interdicția angajărilor „în cazuri temeinic justificate”. Înainte actul normativ să intre în vigoare, o serie de instituții au demarat o adevărată cursă a angajărilor, astfel încât procedurile de concurs să fie în derulare la 1 iulie. Practic, aparatul de stat a crescut apreciabil înainte ca înghețarea posturilor să intre în vigoare.

ADVERTISEMENT
Tags: