News

Val de angajări la stat. Guvernul anunță aproape 1.200 de posturi noi

Guvernul României anunță aproape 1.200 de noi posturi în aparatul de stat. Conform purtătorului de cuvânt al Executivului, locurile de muncă nou create apar în sistemul de educație.
20.01.2022 | 13:28
Val de angajari la stat Guvernul anunta aproape 1200 de posturi noi
Angajări la stat. Guvernul a anunțat aproape 1.200 de posturi în educație. Sursa foto: entrepreneur.com
ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, Guvernul a aprobat suplimentarea numărului de locuri de muncă din Educație cu 1.175 de noi posturi.

Acestea vor fi destinate în principal învățământului preuniversitar de stat, conform purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

ADVERTISEMENT

Angajări la stat. Guvernul a anunțat aproape 1.200 de posturi în educație

”În principal, aceste posturi suplimentare sunt destinate învăţământului preuniversitar de stat, inclusiv învăţământului special, Centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, Centrului municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională, 1.100 de posturi fiind alocate suplimentar pentru această direcţie.

Este necesară îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică şi consiliere educaţională pentru un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar”, a declarat Dan Cărbunaru, miercuri, 19 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Ministerul condus de Sorin Cîmpeanu a cerut suplimentarea acestor posturi pentru că, începând cu acest an şcolar, este necesară creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste între 3 – 5, 6 ani în învăţământul preşcolar (n.r. la clasa pregătitoare ) şi a celor cu vârste de 6 – 18 ani, în învățământul obligatoriu.

În plus față de cele 1.100 de posturi amintite de purtătorul de cuvânt se cere suplimentarea cu 25 de posturi a numărului de posturi pentru inspectoratele şcolare, în vederea asigurării în toate judeţele a inspectorilor şcolari pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se prevede suplimentarea cu 50 de posturi a numărului de posturi pentru aparatul propriu al Ministerul Educaţiei, în vederea realizării obiectivelor din domeniile sale de activitate, precum și pentru crearea structurilor de implementare a componentei de educație din PNRR, notează EduPedu.

Apariția noilor locuri de muncă, influențată și de preluarea creșelor în sistemul național de educație

Această decizie de înființare a noilor locui de muncă a fost luată având la bază și preluarea creșelor de către Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

În septembrie 2021, guvernul a aprobat preluarea tuturor creşelor în sistemul de educaţie naţional şi a decis costul standard per copil în creşă la 15.000 de lei.

”Întrucât creșele sunt preluate în rețeaua școlară ca unități de învățământ fără personalitate juridică, personalul care a ocupat funcția de director/coordonator de creșă va fi preluat dacă îndeplineşte condiţiile de ocupare a uneia dintre funcţiile din sistemul de învăţământ:

  • educator-puericultor
  • medic
  • asistent medical
  • administrator sau alte funcții prevăzute de legislaţia în vigoare.

În acest context se impune suplimentarea numărului de posturi din învăţământul preuniversitar de stat”, scrie în nota de fundamentare a hotărârii.

ADVERTISEMENT