Angajat al unei companii, înșelat de personaje create cu AI, în timpul unei videoconferințe. Escrocheriile puse la cale cu ajutorul Inteligenței Artificiale au ajuns la un alt nivel. Unul din ultimele cazuri de acest fel a fost semnalat de polițiștii din Hong Kong.
Cei care au pus la cale înșelăciunea au utilizat un video generat de AI (Inteligența Artificială). Mai exact, angajatul multinaționalei cu pricina a primit un e-mail. Textul se presupunea că este semnat de directorul financiar al firmei din Marea Britanie.
Bărbatul a suspectat că ceva este în neregulă, crezând că este vorba de un mesaj de tip phishing. În text i se spunea că va fi nevoie să fie efectuată o tranzație secretă. Însă, angajatul a fost convins că cererea era reală, după ce a primit un apel video în care apăreau directorul financiar, dar și colegi pe care îi cunoștea.
“În videoconferința cu mai multe persoane, s-a dovedit că toată lumea era falsă”, a transmis superintendentul principal Baron Chan Shun-ching potrivit CNN. Astfel, angajatul a fost convins să facă o tranzacție de circa 25 de milioane de dolari.
El a crezut că toți participanții la videoconferință sunt reali, însă erau personaje create de AI. După ce a trimis banii, bărbatul și-a dat seama că a picat în capcana escrocilor, făcând verificări la sediul central al multinaționalei.
Identitatea angajatului nu a fost dezvăluită. De asemenea, polițiștii din Hong Kong nu au oferit detalii cu privire la compania care a pierdut cei 25 de milioane de dolari prin această înșelăciune deepfake.
Anchetatorii spun că pentru realizarea unei astfel de infracțiuni, escrocii petrec luni de zile pentru a obține înregistrări video ale angajaților. Nu este singurul caz de acest gen petrecut în ultima perioadă.
De exemplu, opt cărți de identitate au fost furate din Hong Kong. Cu acestea, escrocii au făcut 90 de cereri de împrumut la bănci și au fost înregistrate 54 de conturi, în perioada iulie-septembrie 2023.
De multe ori, sunt utilizate clipuri făcute cu Inteligența Artificială. În acest fel se păcălesc programele de recunoaștere facială și se imită imaginile cu persoanele de pe documente, spun anchetatorii.