News

Un angajat nu va mai putea lucra mai mult de doi ani pe salariul minim. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie

Un angajat va putea lucra pe salariul minim cel mult doi ani, este o nouă măsură adoptată de Guvernul Ciucă. Măsura va fi valabilă de la 1 ianuarie 2022.
28.12.2021 | 19:32
Un angajat nu va mai putea lucra mai mult de doi ani pe salariul minim Masura se va aplica de la 1 ianuarie
Guvernul a decis: un angajat nu va mai putea lucra mai mult de doi ani pe salariul minim. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat, marți 28 decembrie 2021, un nou act normativ. Acesta prevede ca de la 1 ianuarie 2022 un angajator să nu mai poată păstra mai mult de doi ani un angajat pe salariul minim.

”24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă la 1 ianuarie 2024”, a clarificat Adrian Câciu, ministrul finanțelor.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu: ”Măsura devine exigibilă la 1 ianuarie 2024”

Drept urmare, de la 1 ianuarie, angajații care activează de mai mult de doi ani sau de doi ani într-o funcție pe salariul minim ar trebui să aibă venitul lunar majorat de către angajatorul lor.

”Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim.

ADVERTISEMENT

Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă.

Încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a anunțat Adrian Câciu, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

În prezent, salariul minim net la nivel național este de 1.386 lei pentru persoanele cu experiență sau studii, iar 1.413 lei absolvenții de studii și care au experiență un an. Valoarea brută a unui salariu minim pe economie este de 2.300 de lei.

Medicamente compensate cu 90% pentru pensionarii cu venituri mici

Tot marți, 28 decembrie 2021, Executivul a decis ca medicamentele pensionarilor cu venituri sub 1429 lei să fie compensate cu 90%.

ADVERTISEMENT

”Aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie.

Vom creşte plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor.

Începând cu 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri până la 1.429 de lei pe lună inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, a precizat premierul Nicolae Ciucă la începutul unei ședințe Guvern.

ADVERTISEMENT