News

Angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară nu vor mai răspunde în faţa legii! Proiect controversat propus de PNL

13.10.2020 | 16:30
Angajatii Autoritatii de Supraveghere Financiara nu vor mai raspunde in fata legii Proiect controversat propus de PNL
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de către liderul deputaților PNL, Florin Roman, stipulează că membrii conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și personalul cu atribuții de control nu răspunde civil sau penal decât dacă acțiunile lor care au cauzat un prejudiciu au fost făcute cu rea credință sau neglijență.

Proiectul vizează întărirea atribuțiilor Autorității în raport cu instituțiile financiare pe care le poate controla, potrivit legii actuale.

ADVERTISEMENT

De exemplu, o altă prevedere transformă în infracțiune refuzul deliberat al entităților controlate de a pune în aplicare o serie de solicitări ale ASF.

Inducerea în eroare a angajaților Autorităţii de Supraveghere Financiară, pedepsită cu închisoarea

Inițiatorul susține că este necesară alinierea prevederilor OUG 93/2012 privind organizarea și funcționarea ASF cu prevederile din  actele normative care reglementează activitatea altor instituții cu atribuții de control, precum Banca Națională a României, Curtea de Conturi sau Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

ADVERTISEMENT

Printre acestea ar fi introducerea unei prevederi care să asigure „protecția persoanelor care au atribuții în supravegherea și controlul entităților reglementate de eventuale hărțuiri în justiție inițiate de persoane fizice și juridice ce sunt supravegheate de ASF, demersuri prin care se încearcă împiedicarea ASF în demersurile necesare”, după cum se spune în expunerea de motive.

În consecință, Florin Roman propune completarea articolului 14 din OUG 93/2012 după cum urmează: „Membrii Consiliului ASF, precum și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere și control, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună credință și fără neglijență, a oricărui act ori fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere și control”. Cheltuielile de judecată inițiate împotriva acestor persoane vor fi suportate de către ASF.

ADVERTISEMENT

Întărirea poziției ASF față de instituțiile financiare pe care trebuie să le controleze este arătată și de o serie de obligații pe care, pe viitor, vor trebui să le îndeplinească: să transmită actele cerute de ASF la termenele și în structura solicitată de Autoritate și să permită accesul angajaților acesteia în sediile lor; să furnizeze informații exacte și să nu inducă în eroare organele de control și să respecte măsurile dispuse în urma controlului.

În caz contrar riscă aplicarea unor sancțiuni care pornesc de la un simplu avertisment scris până la retragerea definitivă a autorizației de funcționare. Noutatea din proiectul de lege este că, în cazul în care și după aplicarea sancțiunilor, instituția controlată nu-și respectă în mod deliberat obligațiile legale prin tergiversare, furnizare de documente incomplete sau inducerea în eroare a organelor de control, persoanele vinovate riscă pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.

ADVERTISEMENT