La ședința de Guvern de joi seară s-a stabilit ca unele categorii de bugetari să fie tăiate de pe lista de majorări salariale.
Cu doar câteva zile înainte ca majorările salariale să intre în vigoare, de la 1 ianuarie, Guvernul a hotărât ca unele categorii de bugetari să fie scoase de pe lista majorărilor salariale. Practic, vor fi excluși de pe lista majorărilor salariale angajații Ministerului Finanțelor, Autorității Vamale, Casa de Sănătate și cei din Justiție.
„Potrivit noii decizii, nu vor avea salarii majorate cu 5% angajaţii care anul acesta au beneficiat de o formă de creştere a veniturilor”, scrie Antena3CNN.
În schimb, premierul Marcel Ciolacu a anunțat creșteri salariale pentru profesori. „În ședința de guvern de astăzi vom aproba majorarea salariilor pentru profesori și personalul din educație, așa cum am convenit cu sindicatele din domeniu. De asemenea, vom aloca fonduri suplimentare pentru plata burselor de merit, sociale și tehnologice în învățământul privat și confessional”, a declarat Ciolacu înaintea ședinței de guvern.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, lefurile profesorilor vor crește cu 13% iar din luna iunie cu 7%. „În ceea ce privește majorările salariale pentru salariații din învățământ, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20% din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie. Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4%, dintre care 12,6% în ianuarie. Așa cum am promis, am făcut tot posibilul pentru a repara inechitățile salariale în ceea ce privește funcțiile didactice de conducere din sistemul de învățământ preuniversitar”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
Guvernul a decis să majoreze salariile și angajaților din Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Institutul National de Statistică, direcțiile județene de cultură, Direcțiile de Sănătate Publică, din Inspecția Muncii și alte agenții subordinate Ministerului Muncii.
„Tot astăzi vom regla și o mare parte din inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu ai caselor de pensii, ANOFM-uri, ITM-uri, ANPIS, care vor fi aduși la nivelul salarial ai celor din structurile centrale. Același lucru se va întâmpla și pentru angajații din DSP, APIA, INA și direcțiile județene de cultură, dar și pentru funcționarii din prefecturi care vor fi aduși la nivelul salarial din secretariatul general al Guvernului. Adevărat, pentru demnitarii din administrația centrală, indemnizațiile vor rămâne înghețate și anul viitor”, a spus Ciolacu.
Premierul a mai anunțat și că va decide prelungirea plafonării cu încă șase luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă doar rata inflației de maximum 6,8%. „Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor, cu impact semnificativ asupra economiei”.
Totodată, Guvernul va prelungi până la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele Agricole.
„Vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făină și zahăr. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii români și locurile de muncă din acest sector”, a spus premierul.