News

Angajații care rămân fără vouchere în 2025. Sunt tăieri masive și mulți au fost deja anunțați

O parte dintre angajații români vor rămâne fără vouchere de vacanță în acest an. Sunt vizați cei care vor depăși un anumit prag la salarii
15.02.2025 | 16:31
Angajatii care raman fara vouchere in 2025 Sunt taieri masive si multi au fost deja anuntati
Angajații care vor pierde o parte dintre beneficii. Cine sunt cei care nu vor mai primi vouchere? Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Pentru acest an s-au făcut multe modificări pentru a se face economii la buget. Astfel, unii angajați de la stat nu vor mai primi vouchere de vacanță dacă depășesc un anumit prag salarial.

Cine sunt cei care nu mai primesc vouchere în 2025

Dacă până acum bugetarii primeau tichete în valoare de 1.600 de lei, modificările recente aduc schimbări în cazul celor care câștigă un salariu net de peste 8.000 de lei. Aceștia nu se vor mai bucura de aceleași beneficii.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se aplică, de exemplu, angajaților de la Spitalul de Urgență din Botoșani. Sindicaliștii trag un semnal de alarmă în acest sens. Măsura va avea un impact negativ, mai ales în contextul în care o mare parte din personal nu și-a mai putut lua concediu de ani de zile.

„Din ce în ce mai greu reușim să asigurăm continuitatea actului medical. Aici avem cea mai mare problemă. Avem categorii de personal care în ultimii trei ani nu prea au avut concedii de odihnă. Tot acești salariați care nu au beneficiat de concedii de odihnă în ultimii trei ani sunt nevoiți să lucreze suplimentar.

ADVERTISEMENT

Dacă vi se pare mult sau puțin, nu știu, dar vă spun că avem colegi care au peste 900 de ore de muncă suplimentare lucrate în ultimii trei ani. În condițiile în care nu au beneficiat nici de concediu legal de odihnă”, a declarat Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară, potrivit botosaneanul.ro.

O altă problemă întâmpinată aici este deficitul de personal. Angajații au fost nevoiți să facă multe ore suplimentare din această cauză. În același timp, Dan Nechifor, prefectul județului, susține că nu au fost blocate angajările. Sindicaliștii vin cu un răspuns și menționează faptul că locurile de muncă nu se ocupă din cauza procedurilor, care sunt extrem de anevoioase.

ADVERTISEMENT

„Toate secțiile sunt în deficit de personal, dacă luăm un salariat să-l delegăm în altă parte nu facem decât să dezechilibrăm un loc de muncă pentru a rezolva temporar o problemă. Dar asta nu este o soluție. Adică, guvernanții ar trebui să înțeleagă că în sănătate trebuie introdusă o excepție în zona respectivă”, a susținut Bulboacă, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ce beneficii au angajații de la privat

Există angajați, în mediu privat, care primesc vouchere de vacanță cu valoarea maximă a șase salarii de bază minime brute pe țară, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal, adică 24.300 de lei.

„Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către alți angajatori decât cei prevăzuți la alin. (2) reprezintă contravaloarea a maximum șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel stabilit în condițiile legii”, se arată în ordonanță..

În același timp, angajatul care beneficiază de vouchere de vacanță nu mai primește și prima de vacanță, ori bilete de odihnă în cursul anului fiscal. De asemenea, cei care primesc tichete de vacanță nu mai beneficiază de scutirea de taxe salariale pentru decontarea serviciilor turistice, conform avocatnet.ro.