O parte dintre angajații din România pot ieși la pensie chiar și la 45 de ani, se arată în noua Lege a pensiilor. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească acești cetățeni.
La finalul anului trecut, în România a fost votată și adoptată noua Lege a pensiilor. Printre altele, acest act, care se aplică de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani.
Dacă e să vorbim de cazul femeilor, trebuie subliniat că această creștere a vârstei standard de pensionare va avea loc treptat, până în 2035. În același timp, femeile vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.
La capitolul ”reducerea vârstei de pensionare” prevăzută în noua lege mai apar și o serie de situații în care angajații se pot pensiona chiar și cu 20 de ani mai devreme decât pensionarea la limită de vârstă. Ei trebuie să îndeplinească însă anumite condiții.
Legea prevede acordarea pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare în situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii speciale în activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare din zonele I și II de expunere la radiaţii:
Conform informațiilor de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), mai sunt în vigoare o serie de reduceri majore ale vârstei de pensionare pentru angajații care au lucrat în mai multe domenii de activitate. Iată câteva cazuri de reducere:
Noua lege a pensiilor vine cu modificări și în ceea ce privește reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii. Astfel, se aplică o reducere cu 6 luni pentru fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, respectiv 13 ani în cazul copiilor adoptați.