News

Angajații din România care primesc spor pentru degete obosite. Iau în plus 12,5% la salariu

Deși pare greu de crezut, în România există angajați la stat care primesc un spor pentru degete obosite. Acesta se ridică la 12,5% din salariu.
09.12.2022 | 22:17
Angajatii din Romania care primesc spor pentru degete obosite Iau in plus 125 la salariu
Spor pentru degete obosite. Românii care beneficiază de 12,5% în plus la salariu pentru munca la computer. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

România pare a fi țara tuturor sporurilor. În medie, bugetarii beneficiază de circa 50 de astfel de ”adăugiri” la salariu.

Spor pentru degete obosite. Românii care beneficiază de 12,5% în plus la salariu pentru munca la computer

Majoritatea sporurilor, deși multe la număr, sunt în acord cu munca prestată. Putem enumera aici sporuri precum cele de risc, vătămătoare, de handicap sau cele de păstrare a confidențialității.

ADVERTISEMENT

Există însă și sporuri de-a dreptul aberante, greu de explicat. Unul dintre acestea este sporul pentru degete obosite.

Astfel de sporuri sunt acordat de către DSP Bacău, scrie Antena 3. Sporul este primit de angajații din această instituție, dar şi din altele din judeţ.

ADVERTISEMENT

Explicația acordării acestui tip de spor este la fel de stranie. Cei de la DSP spun că scrisul la calculator necesită un uriaș efort al articulațiilor şi, în plus, obosește degetele. Aceasta este motivarea DSP Bacău pentru un spor deloc mic: 12% din salariu.

Prefectul județului, Lucian Bogdănel, a aflat de această situație. Oficialul a cerut o listă cu toate instituțiile care beneficiază de astfel de sporuri.

ADVERTISEMENT

”Problema este modul în care se certifică condițiile vătămătoare care declanșează acordarea acestor sporuri.

Refuz să cred că tastatura unui calculator sau ecranul unui laptop sunt de natură să pericliteze sănătatea unui funcționar public”, a spus acesta, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

Poliția Locală Bacău, altă instituție care primește spor pentru degete obosite

Interesant este faptul că și angajații de la poliţia locala primesc sporul. S-a întâmplat după ce DSP a oferit justificarea de mai sus.

După o evaluare la Poliția Locală, s-a constatat că agenții fac febră musculară la degete din cauza tastaturii.

Încă din luna octombrie, presa locală scria că cei din conducerea Poliției Locale Bacău au solicitat Primăriei Bacău să acorde angajaților instituției spor pentru condiții vătămătoare de muncă.

Medicii DSP care au stabilit condițiile de muncă ale polițiștilor locali spuneau la acea dată că ar fi vorba, printre altele, de ”febră musculară”, din cauza faptului că angajații scriu prea mult la tastatură.

ADVERTISEMENT