News

Angajații din sistemul medical nu se mai pot pensiona anticipat. OUG de suspendare a legii, adoptată de Executiv

Executivul a adoptat o OUG prin care angajații din sistemul medical nu se mai pot pensiona anticipat.
30.06.2021 | 16:03
Angajatii din sistemul medical nu se mai pot pensiona anticipat OUG de suspendare a legii adoptata de Executiv
ADVERTISEMENT

În această săptămână, Executivul condus de Florin Cîțu a adoptat o OUG care suspendă aplicarea legii privind statutul personalului medical care acordă servicii de urgență.

Mai exact, potrivit Ordonanței, angajații din sistemul medical din domeniul serviciilor de urgență nu se mai pot pensiona anticipat, la 57 de ani.

ADVERTISEMENT

Angajații din sistemul medical nu se mai pot pensiona anticipat

Guvernul a adoptat, marţi, o Ordonanță de Urgenţă care suspendă prevederile Legii 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat.

Proiectul de lege a fost inițiat în 2016 de mai mulți parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități și votat în ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Până la adoptarea acestei OUG, potrivit Legii 5/2021, personalul operativ se putea pensiona la 57 de ani. Exista și posibilitatea prelungirii anuale, la cerere, a activității, cu aprobarea conducerii unității angajatoare.

”Un impact imediat este legat de pensionarea automată a unei mari proporții din personalul existent, dacă acesta nu depune cererea de prelungire.

ADVERTISEMENT

Astfel, un procent de 18,39% din totalul medicilor din serviciile de ambulanță si un procent de 17,80 % medici din UPU-SMURD/UPU/CPU, îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute în Legea nr.5/2021, aspect care instituie premisele unor riscuri cu privire la îngreunarea acordării asistenței medicale de urgență pacienților, dar mai ales cu privire la imposibilitatea asigurării continuității asistenței medicale de urgență”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței prin care aplicarea legii va fi suspendată.

Pensionarea anticipată a angajaților din sistemul medical de urgență, suspendată până în 2022

Guvernul de coaliție condus de Florin Cîțu justifică prorogarea legii prin faptul că aplicarea ei ar crea un deficit major de personal în sistemul de medicină de urgență, cu impact direct asupra calității acestui serviciu oferit populației.

ADVERTISEMENT

Prevederea principală din lege viza posibilitatea pensionării anticipate a personalului din secțiile de primiri urgențe sau de pe ambulanțe la 57 ani, fără să existe o penalizare la cuantumul pensiei, cu condiția ca stagiul minim de cotizare al fondul de pensii să fie de 20 de ani.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cel care a anunțat adoptarea acestei OUG, spune că, legea în vigoare era una cu un impact devastator pentru sistemul medical de urgență.

Acesta a spus că, fără prorogarea legii, 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 18% din medicii de primiri urgenţe s-ar pensiona.

”Noi am făcut o analiză de impact. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 17%, chiar 18% din medicii unităţilor de primiri urgenţe şi SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani şi va trebui, dacă doreşte, să ceară prelungirea.

Calculul nostru pe trei ani arată că ar fi 31% dintre medicii pensionari, 12% dintre asistenții medicali pensionari în următorii trei ani, 45% dintre ambulanțieri ar ajunge la vârsta pensiei, aproape 10% dintre șoferii de autospecială care nu au curs de ambulanțier la vârsta pensiei și 35% dintre operatorii de urgență la vîrsta pensiei”, a explicat şeful DSU.

ADVERTISEMENT
Tags: