News

“Angajaţii din spitale au fost contaminaţi de pacienţi purtători asimptomatici de COVID – 19”. Semnal de alarmă tras de sindicaliştii din Sănătate

01.04.2020 | 16:03
Angajatii din spitale au fost contaminati de pacienti purtatori asimptomatici de COVID  19 Semnal de alarma tras de sindicalistii din Sanatate
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din Federația ”Solidaritatea Sanitară” cer Ministerului Sănătății să introducă purtarea de măşti chirurgicale şi a mănuşilor pentru toţi salariaţii din spitalele publice, ca o minimă protecție împotriva contagiunii cu COVID – 19, transmite Agerpres.

Un set minim de măsuri de protecție a personalului  medical

Solidaritatea Sanitară a constatat că majoritatea cazurilor de infecție cu coronavirus la cadrele medicale au în comun două caracteristici: contactul cu pacienți încă nediagnosticați cu coronavirus și absența completă a echipamentului de protecție.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanțe, asigurarea unui echipament minim de protecție, alcătuit din mască chirurgicală și mănuși, este absolut necesară.

Măsurile adoptate ratează rezolvarea problemei care a generat dezastrul din spitalele publice şi cele militare: pentru circa 70% dintre salariaţii din sănătate nefiind prevăzut nici un echipament individual de protecţie. Motivul îl constituie prezumţia eronată că aceşti salariaţi nu vor veni în contact cu pacienţi COVID 19”, susține FSS.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii acuză autoritățile sanitare că au pornit de la premisa falsă că toți pacienții cu coronavirus sunt știuți după testare sau pot fi bănuiți în funcție de simptomatologie.

Organizaţia sindicală apreciază că Ordinul Ministrului Sănătăţii 533/2020 presupune că toţi pacienţii infectaţi COVID – 19 sunt cunoscuţi în baza testării sau pot fi suspicionaţi în baza simptomatologiei.

ADVERTISEMENT

Realitatea a demonstrat că personalul din spitalele publice din România a fost contaminat de pacienţi internaţi pentru alte patologii, dar care erau şi purtători COVID – 19 neidentificaţi, deoarece erau asimptomatici (sau simptomele specifice COVID – 19 erau camuflate de cele ale afecţiunii de bază). Cu alte cuvinte, marea majoritate a salariaţilor din sănătate au fost infectaţi de pacienţi descoperiţi ulterior acordării îngrijirilor de sănătate ca fiind infectaţi, în condiţiile în care salariaţii în cauză nu au beneficiat de o minimă protecţie”, susţin sindicaliştii.

Federația cere unitățile sanitare să convoace comitetele de sănătate și securitate în muncă să stabilească planuri de protecție proprii care să instituie minime măsuri de precauție.

ADVERTISEMENT