News

Angajații INS, protest în fața instituției. Statisticienii sunt nemulțumiți de salarii

Protest al angajaților Institutului Național de Statistică. Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că nu au grila de salarizare actualizată pentru anul 2022.
06.01.2022 | 14:06
Angajatii INS protest in fata institutiei Statisticienii sunt nemultumiti de salarii
Angajații INS, protest în fața instituției. Statisticienii sunt nemulțumiți de salarii. Foto: Bugetul.ro
ADVERTISEMENT

Angajații de la Institutul Național de Statistică sunt nemulțumiți de felul în care se calculează salariile lor. Astfel, aceștia au decis să iasă în stradă în ziua de joi.

A fost organizat un protest protest, așadar, chiar în fața instituției, unde statisticienii își cer drepturile.

ADVERTISEMENT

Legea salarizării aplicată pentru ei este cea de acum doi ani

„Este regretabil că salariaţii INS se află în situaţia de a apela la formele legale de protest datorită refuzului repetat al guvernelor de a aplica ȋn mod unitar şi nediscriminatoriu legea salarizării”, au precizat sindicaliştii.

Sindicatul a organizat acest protest pentru a atrage atenția asupra faptului că nu este respectată legea de salarizare și că veniturile pe care le primesc angajații sunt cele de la nivelul anului 2020.

ADVERTISEMENT

Ceea ce doresc statisticieni, de fapt, este ca legea de salarizare să fie respectată și au precizat că există un tratament discriminatoriu pentru categoria lor profesională.

Salariile angajaților INS, blocate la nivelul din 2020

Astfel, veniturile vor fi blocate și în 2022 la nivelul de acum doi ani.

De asemenea sindicaliștii au transmis faptul că Secretariatul General al Guvernului, care coordonează Institutul Național de Statistică are grila de salarizare actualizată pentru anul 2022, în ciuda faptului că este o instituție „eminamente politică”.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Secretariatul General al Guvernului beneficiază de grilele de salarizare aferente acestui an încă din 2017.

„Ne aflăm în situaţia în care, deşi ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, în vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, în subordinea/coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017”, se arată într-o scrisoare pentru şeful Guvernului de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

ADVERTISEMENT

Angajații INS nu vor măriri de salarii

Sindicaliștii au ținut să precizeze că statisticienii nu doresc venituri suplimentare, ci doar ca legea să fie respectată pentru a fi eliminate discriminările salariale.

”Aceştia nu solicită venituri suplimentare pentru această categorie, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale”, au mai preciza sindicaliștii.

ADVERTISEMENT