Unii angajați din România se vor trezi cu o tăiere de 1.000 de lei din salariu, începând cu anul 2025. Măsura a fost luată în contextul în care tot aceștia au primit sporuri considerate nejustificate.
Deși statul oferă ajutoare persoanelor vulnerabile, mai ales pe timp de iarnă, unii români sunt vizați în anul 2025 cu o tăiere de 1.000 de lei din salariu. În acest caz, este vorba despre cei care lucrează la stat.
Unii funcționari publici vor avea o surpriză neplăcută în următorul an. Vor avea parte de o reducere semnificativă a salariilor, deoarece au beneficiat de o serie de sporuri, unele considerate nejustificate, potrivit romaniatv.net.
Din anul 2019, angajații din cadrul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, ce lucrau în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, aveau dreptul la un spor de până la 50% din salariul orelor de bază.
În același timp, acești funcționari beneficiau de încă un spor de 15% care se oferea pentru condițiile grele sau periculoase de muncă. Cei care aveau un salariu de bază undeva la 10.000 de lei, vor pierde 1.000 de lei, conform sursei menționate.
Această măsură luată începând cu anul 2025 provine din faptul că acești angajați nu mai pot cumula sporul de 50% pentru proiectele cu fonduri europene și sporul pentru condiții grele.
Totuși, anul următor vine cu o veste bună pentru o altă categorie de angajați din România. De la data de 1 ianuarie, aceștia vor primi câte 200 de lei pe zi, iar patronii trebuie să respecte decizia.
Românii care muncesc cu ziua vor fi plătiți mai bine din 2025. Noile reglementări arată că salariul minim pe economie brut va fi de 4.050, deci, vor primi 24,496 de lei, adică cel puțin 196 de lei pe opt ore de muncă. Cei care lucrează mai multe ore pot primi și 200 de lei.
„Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă. Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore.
Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă”, potrivit art. 4 din Legea zilierilor.