News

Angajatorii care cer angajaților trimiși în șomaj tehnic să lucreze riscă dosar penal

30.05.2020 | 14:40
Angajatorii care cer angajatilor trimisi in somaj tehnic sa lucreze risca dosar penal
ADVERTISEMENT

Condițiile de acordarea a șomajului tehnic obligă firmele să nu ceară angajaților cu contractele de muncă suspendate să nu depună niciun fel de activitate în folosul angajatorilor. Potrivit unui avocat consultat de Mediafax, este interzisă și solicitarea de către angajator a unei activități minore, precum trimiterea unui mail.

Dosar penal pentru angajatori, pe lângă restituirea banilor primiți

Lavinia Tumbăr, avocat specializat în legislația muncii, precizează că, în cazul în care un angajat este trimis în șomaj tehnic, este strict interzis angajatorului să solicite depunerea oricăre activități în folosul său de către persoanele cu contractele de muncă suspendate.

ADVERTISEMENT

Încălcarea acestei norme poate duce la întocmirea unui dosar penal, pe lângă restituirea banilor remiși respectivei firme pentru plata șomajului tehnic.

În contextul în care ţi-ai folosit salariaţii fie în regim de telemuncă, fie la locul de muncă pentru realizarea unei activităţi economice, este clar că acea declaraţie nu reflectă realitatea (…) Folosindu-te, ca agent economic de nişte bani în mod necuvenit, va trebui să restitui şi acele accesorii, dobânzi”, a declarat Lavinia Tumbăr.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, unii angajatori consideră această normă ca fiind excesivă.

Dacă un angajat a mai fost întrebat cu privire la o anumită situaţie din interiorul firmei, omul o fi răspuns, dar de aici şi până la a constata o “gravă încălcare a legii” mi se pare un drum lung care se parcurge cu prea mare uşurinţă”, crede omul de afaceri Horațiu Buzatu.

Șomajul tehnic se acordă și după 1 iunie. Decizia a fost luată în ședința de joi a Guvernului Ludovic Orban și vizează acele sectoare de activitate unde restricțiile încă nu se vor ridica.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform noilor prevederi se va stabili o subvenţionare de la stat a indemnizaţiilor de şomaj tehnic pentru salariaţii cu contractele de muncă suspendate. Acest lucru se poate face până la 31 decembrie 2020, pentru toate domeniile de activitate în care se menţin restricții.