News

Angel Tîlvăr, ministrul fără locuință în declarația de avere, cultivă legume și face curat în curte: “Un bun gospodar la casa lui!”

Angel Tîlvăr, noul ministru al apărării, nu deține vreun bun imobil, potrivit declarațiilor de avere completate în ultimii zece ani.
03.11.2022 | 11:03
Angel Tilvar ministrul fara locuinta in declaratia de avere cultiva legume si face curat in curte Un bun gospodar la casa lui
Angel Tîlvăr a postat mai multe fotografii cu o gospodărie pe care a numit-o "acasă", deși în declarația de avere nu a menționat că deține vreo casă Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Senatorul PSD Angel Tîlvăr a fost numit luni în funcția de ministru al apărării naționale, după demisia de săptămâna trecută a lui Vasile Dîncu. Tîlvăr are la activ o îndelungată carieră de parlamentar, de 18 ani, din 2004 și pînă în 2022. Tîlvăr a ocupat și funcția de ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, în perioada decembrie 2014-decembrie 2015.

Angel Tîlvăr s-a pozat pe treptele locuinței: „În sfârșit…acasă!”

Pentru că a fost ales sau numit în funcții publice, Angel Tîlvăr a fost obligat de lege să își completeze în fiecare an declarațiile de avere și interese. Ultima dintre ele, consultată de FANATIK, completată pe data de 14 iunie 2022, în calitate de senator, arată că Tîlvăr deține două autoturisme și o șalupă. În schimb, la rubrica bunurilor imobile, adică terenuri și clădiri, Tîlvăr nu a completat nimic.

ADVERTISEMENT

Aceeași situație se regăsește și în declarațiile de avere ale lui Tîlvăr din ultimii ani, ceea ce înseamnă că pe numele său sau al soției sale, care este profesor la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Focșani, dar și inspector la Consiliul Concurenței, nu se află terenuri, apartamente sau case de locuit. Cu toate acestea, Angel Tîlvăr, care este născut în comuna Urechești, județul Vrancea, are un loc pe care îl numește „acasă”. Este posibil ca în această gospodărie să stea cu chirie sau aceasta să aparțină rudelor sale.

Angel Tîlvăr a postat pe pagina sa de Facebook, pe 21 octombrie 2022, cu doar câteva zile înainte să fie numit ministru al Apărării, o fotografie care îl înfățișează pe treptele de la intrarea într-o casă.  ”În sfârșit…acasă!”, a comentat Tîlvăr la poza ridicată pe pagina sa de socializare. „Bine ați revenit! Weekend plăcut și relaxant….Puneți murături, vine criza… Mergem la ghebe? Pentru murat!”, au reacționat prietenii de pe Facebook al lui Angel Tîlvăr.

ADVERTISEMENT

Nu este singura fotografie care îl surprinde pe Tîlvăr în acea gospodărie. Pe 7 noiembrie 2021, acesta a postat o poză în care apare în curtea casei, îmbrăcat de lucru, în pantaloni de camuflaj, cămașă cu mânecă lungă și mănuși, în timp ce aduna ramurile uscate. „Lucrări de toamnă în grădină. O muncă relaxantă și folositoare”, a comentat Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a deținut un teren și un apartament la Focșani

Pe 28 mai 2021, Tîlvăr a fost fotografiat tot în grădină, îmbrăcat de oraș, cu blugi, cămașă și adidași, printre araci. „Răsadurile s-au prins cu grijă și cu dragoste, vom avea și anul acesta legume românești, gustoase și sănătoase”, a postat Angel Tîlvăr. „Un bun gospodar la casa lui! Felicitări!”, a răspuns un amic de pe Facebook al actualului ministru al Apărării.

ADVERTISEMENT

FANATIK l-a contactat pe Angel Tîlvăr pentru a lămuri ce este cu această gospodărie la care revine cu drag și pe care o numește „acasă”, deși nu deține vreo casă, conform declarației de avere, dar acesta nu a răspuns până la ora publicării materialului. Sunt mai bine de 10 ani de când în declarațiile de avere completate de Angel Tîlvăr nu apar bunuri imobile.

Pe 15 iunie 2009, dată la care era deputat, Angel Tîlvăr a notat că deține un teren extravilan la Focșani, cumpărat în 2009, cu o suprafață de 800 metri pătrați, a cărui valoare de impozitare era de 20.000 euro. Terenul era deținut în părți egale cu soția sa, Anca. Soții Tîlvăr mai erau proprietarii unui apartament la Focșani, cumpărat în 2003, cu o suprafață de 79 metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Soții Tîlvăr și-au vândut bunurile imobile

Ulterior, Angel Tîlvăr a menţionat că a vândut terenul cu doar 400 de lei, iar în declaraţia de avere din 2010 a revenit şi a precizat că a cumpărat terenul cu 5.600 euro, nu cu 20.000 euro, aşa cum completase în declaraţia din 2009. Tîlvăr avea obiceiul să se încurce în cifre, pentru că notase, la valoarea impozabilă a apartamentului din Focșani, suma de 637.066 294 lei.

În declarația de avere din 2011 nu mai figurează vreun bun imobil pe numele familiei Tîlvăr, semn că a vândut și apartamentul, situație care s-a repetat în toți anii următori. Conform ultimei declarații de avere, Angel Tîlvăr are trei conturi în bănci (1.821,44 lei, 69.010,23 lei și 35.379,98 euro), în timp ce soția Anca deține numai puțin de 7 conturi, totalul fiind de 39.750 lei și 180 euro.

La rubrica veniturilor anuale, Angel Tîlvăr a completat suma de 141.636 lei, încasată de la Senatul României. Soția sa a câștigat doar 7.462 de lei ca profesor, la Colegiul Gheorghe Asachi din Focșani, semn că activitatea de la Consiliul Concurenței București, unde este inspector, cu un venit anual de 72.845 lei, i-a ocupat mai mult timp.

 

ADVERTISEMENT