News

Angel Tîlvăr s-a îndrăgostit de arme la o vânătoare de iepuri, alături șefii de județ. Cum a primit ministrul ”botezul vânătoresc”

Angel Tîlvăr, actualul ministru al Apărării Naționale, și-a făcut ucenicia de partid la umbra unor ”vedete” PSD locale, cum ar fi Miron Mitrea sau Marian Oprișan.
19.01.2023 | 09:33
Angel Tilvar sa indragostit de arme la o vanatoare de iepuri alaturi sefii de judet Cum a primit ministrul botezul vanatoresc
Ministrul Angel Tîlvăr a primit botezul vânătoresc de la Eusebiu Martiniusc, directorul asociației vânătorilor din Vrancea (foto dreapta) / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Ziarul de Vrancea
ADVERTISEMENT

La 60 de ani, ministrul Angel Tîlvăr este deja la al cincilea mandat în Parlamentul României și la al doilea de ministru. Cu toate astea, Tîlvăr este un politician discret, căruia nu-i place să iasă prea mult în față. Potrivit propriului CV, ministrul PSD este doctor în științe umaniste și absolvent al cursurilor SNSPA, Colegiului Național de Apărare, Academiei Naționale de Informații și a Institutului Diplomatic Român.

Cum a ajuns profesorul Tîlvar pe listele PSD pentru Senat

În 1985, la scurtă vreme după absolvirea Facultății de Limbi Străine, Tîlvar se angaja ca profesor, meserie pe care avea s-o urmeze până în 2004, când a câștigat primul post de senator de Vrancea.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge pe listele PSD la alegerile parlamentare, Tîlvar a mai parcurs câteva etape. În 2000, profesorul născut la Urechești ajungea consilier județean, aflat sub conducerea eternului Marian Oprișan.

Șeful CJ Vrancea a fost dintotdeauna un mare pasionat de vânătoare, dovadă și imaginile în care apare alături de Liviu Dragnea în filmările din celebra ”valiză Tel Drum”. Acesta își împărtășea pasiunea cu mai mulți oameni importanți din județ: politicieni, oameni de afaceri sau procurori.

ADVERTISEMENT

De exemplu, prefectul Constantin Buză era, la începutul anilor 2000, președintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vrancea. Paradoxal, acesta spunea că nu merge la vânătoare decât o dată pe an, că nu consumă carne de iepure și că ”nu vrea să facă masacru”.

Prima partidă de vânătoare, alături de procurori, afaceriști și șefi de județ

În noiembrie 2001, Angel Tîlvar a reușit să se ”lipească” prima sa partidă de vânătoare, chiar la deschiderea sezonului de iepuri. Partida s-a desfășurat în două locații, departajate de ”valoarea” participanților.

ADVERTISEMENT

Astfel, Marian Oprișan a mers în zona Maicanești-Rimniceni, însoțit de fostul deputat Ristea Priboi, prefectul Buză, oamenii de afaceri Victor Istrate și Liviu Jitea, fostul prefect Nicolae Giurgea și directorii societăților Ceres și Comcereal.

”Nivelul doi” a mers la Tataranu, iar din echipa de vânători au făcut parte: procurorii Attila Santa și Adrian Adam, Nelu Panturu (director Inprelg SA) și un tânăr consilier județean, pe nume Angel Tîlvar.

ADVERTISEMENT

Angel Tîlvăr, în 2001: ”Ieri am vânat primul meu iepure”

Viitorul ministru al apărării nu mai vânase niciodată, așa că a fost nevoie, conform tradiției, să treacă prin ritualul ”botezului vânătoresc”. Mai exact, după ce ”ucenicul” reușește să ucidă prima dată, el este obligat să se așeze deasupra prăzii, pe burtă, iar un vânător cu experiență îi aplică mai multe lovituri de nuia în zona dorsală. Acest obicei a fost practicat, înainte de 1989, inclusiv de dictatorul Nicolae Ceaușescu, un alt mare vânător al țării.

ceausescu botez vanatoresc
Nicolae Ceaușescu, în timpul unui botez vânătoresc / Susă: Fototeca online a comunismului românesc

”Eu am vânat ieri primul meu iepure. A fost o experiență interesantă. Arma mea de vânătoare este un IJ cu alice. Botezul mi l-a făcut chiar directorul asociației, Eusebiu Martiniuc”, spunea Angel Tîlvar, în anul 2001, pentru Ziarul de Iași.

În 2015, Tîlvăr a schimbat Legea Vânătorii

Tîlvar a continuat să meargă la vânătoare, iar în 2011, a fost ales membru în Consiliul de Administrație al AJVPS Vrancea, alături de mai mulți consilieri județeni, foști procurori și șefi de poliție.

În 2015, Angel Tîlvăr a fost inițiatorul (alături de alți 9 parlamentari) unei controversate legi a vânătorii, care mărea sezonul de împușcare a 18 specii de păsări, inclusiv în perioada de împerechere și creștere a puilor. Inițiativa a stârnit proteste ale activiștilor pentru mediu, care au lansat chiar și un joc online, în care Tîlvăr este prezentat sub formă de porc mistreț.

Actualul ministru al apărării este fiul lui Radu Petre Tîlvăr, fost ofițer de contra-informații din cadrul Ministerului de Interne, înainte de 1989. În replică, social-democratul a declarat că și-ar dori să trăiască ”într-o țară în care dosarele de cadre să fie mai puțin importante decât activitatea fiecăruia”.

ADVERTISEMENT