News

Angela Merkel acuză Rusia pentru atacurile hackerilor care au vizat-o

14.05.2020 | 14:38
Angela Merkel acuza Rusia pentru atacurile hackerilor care au vizato
ADVERTISEMENT

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat frustrarea pentru faptul că Rusia se află în spatele unor atacuri ale hackerilor care au vizat-o, ea afirmând că deține probe concrete ale încercărilor ”scandaloase” de spionaj.

Merkel invocă ”probe solide” care incrimineză Rusia

Pot spune sincer că mă deranjează. În fiecare zi încerc să construiesc  o relație mai bună cu Rusia și pe de altă parte există probe solide că forțele rusești fac asta”, a spus Angela Merkel, într-un discurs susținut în fața Bundestagului, informează AFP.

ADVERTISEMENT

Merkel a caracterizat aceste atacuri cibernetice drept ”mai mult decât neconfortabile” și a invocat posibilitatea unor sancțiuni în cazul în care aceste acțiuni nu sunt stopate.

Serviciile de informații germane au denunțat în mod repetat încercările hackerilorr ruși de a spiona parlamentari sau politicieni de frunte din Germania.

ADVERTISEMENT

Cel mai grav atac a avut  loc în 2015 când hackerii cu copiat date de pe contul de mail al cancelarului Merkel. Atacul de atunci a vizat și Bundestagul.

Angela Merkel a precizat că a fost indentificat  un suspect. ”Din nefericire, concluzia la care am ajuns nu este nouă. Cyber-dezorientarea, distorsiunea faptelor sunt parte a strategiei Rusiei”, a mai spus cancelarul.

ADVERTISEMENT

Rușii au spart mailurile cancelarului în 2015

Angela Merkel a susținut în repetate rânduri importanța unui dialog cu Rusia, chiar dacă relațiile bilaterale au cunoscut momente de încordare din cauza anexării de către Rusia a Crimeii, implicarea cibernetică în procesele electorale din alte țări și susținerea pe care Moscova a arată guvernului  sirian al lui Bashar al-Assad.

Potrivit presei germane prin atacul  cibernetic din 2015 hackerii ruși au copiat corespondența cancelarului   german  de pe două conturi de email,  cu corespondență din perioada 2012-2015. Atacul a afectat și alte state NATO, iar emisia postului  francez TV5 Monde a fost temporar oprită.

ADVERTISEMENT

Suspect este Dmitri Badin, care este căutat și de către FBI pentru atacuri cibernetice cărora le-ar fi căzut victimă Partidul Democrat în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite în 2016.

 

ADVERTISEMENT
Tags: