News

Angela Merkel, avertisment privind negocierile planului de 750 de miliarde de euro al UE: ”S-ar putea să nu găsim o soluție” 

19.07.2020 | 13:37
Angela Merkel avertisment privind negocierile planului de 750 de miliarde de euro al UE Sar putea sa nu gasim o solutie
ADVERTISEMENT

Angela Merkel transmite un avertisment îngrijorător privind negocierile planului economic de 750 de miliarde de euro al Uniunii Europene (UE).

Cancelarul Germaniei este aproape sigură că ziua de duminică nu va aduce niciun rezultat al negocierilor privind totalul bugetului alocat.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Merkel nici măcar nu este convinsă că liderii UE vor găsi o soluție în ceea ce privește acest ajutor economic, unul vital pentru multe ţări europene. România este unul dintre statele care aşteaptă finanţare de la UE pentru planul de relansare economică.

Angela Merkel anunță că liderii UE ar putea să nu găsească nicio soluție privind planul economic de 750 de miliarde de euro

Liderii Uniunii Europene au ajuns deja la a treia zi de negocieri, tot fără succes, pentru planul de relansare economică de 750 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Întrucât nu s-a ajuns la un plan comun, summit-ul de la Bruxelles a fost prelungit cu încă o zi. Cu toate acestea, Angela Merkel spune însă că este posibil ca întâlnirea să se termine fără ca șefii membrelor UE să ajungă la o înțelegere.

Cancelarul german a avertizat, duminică, că este încă posibil ca liderii Uniunii Europene să nu reușească să ajungă la un acord cu privire la controversatul plan de recuperare post-coronavirus și bugetul pe termen lung pentru economia distrusă a UE.

ADVERTISEMENT

Încă nu pot spune nimic. S-ar putea să nu găsim o soluție”, a declarat Merkel, în timp ce summitul a fost prelungit duminică pentru a treia zi. “Există multă disponibilitate, dar există multe poziții diferite … Este posibil ca nici astăzi să nu existe un rezultat”, conform DW.

Liderii UE, poziții contradictorii privind ajutorul de 750 de miliarde

În contextul dificil prin care trec statele europene afectate de Covid-19, Charles Michel, președintele Consiliului European, a propus un pachet de împrumuturi și subvenții UE de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să se redreseze dintr-o recesiune istorică a coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Austria consideră că pachetul este prea mare, iar Olanda dorește ca statele membre să aibă drept de veto pentru planurile naționale de cheltuieli.

Sâmbătă, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, au purtat negocieri în format restrâns cu liderii Austriei, Olandei, Suediei, Danemarcei şi Finlandei, ţări care propun condiţii stricte pentru Fondul de relansare post-pandemie.

Președintele României Klaus Iohannis, care participă și el la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, a declarat că scopul său este obținerea unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, în măsură să asigure revigorarea pe plan economic în acest context dificil.

ADVERTISEMENT