ADVERTISEMENT
News

Angela Merkel, combinaţie AstraZeneca-Moderna pentru imunizarea contra COVID. Ce rezultate are asocierea vaccinurilor

Șefa guvernului german, în vârstă de 66 de ani, a fost imunizată acum câteva zile, după ce a primit o doză de AstraZeneca în aprilie.
Autor: Georgiana Dicu | 23.06.2021 | 15:35
Angela Merkel, combinaţie AstraZeneca-Moderna pentru imunizarea contra COVID. Ce rezultate are asocierea vaccinurilor
Angela Merkel, mix AstraZeneca-Moderna pentru imunizarea contra COVID. Ce rezultate are combinarea vaccinurilor Foto: Twitter, hepta, Colaj Fanatik

Cancelarul german Angela Merkel a fost imunizată cu Moderna ca a doua doză de vaccin împotriva coronavirusului, prima fiind cu serul AstraZeneca, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

ADVERTISEMENT

Angela Merkel, mix AstraZeneca-Moderna pentru imunizarea contra COVID. Ce rezultate are combinarea vaccinurilor

Inițial, Germania a restricționat utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta sub 60 de ani, deoarece nu existau prea multe date despre studii privind eficacitatea la persoanele în vârstă.

A inversat această decizie în aprilie, oferind-o tuturor adulților. Câteva săptămâni mai târziu, Angela Merkel a primit prima doză.

ADVERTISEMENT

Mai recent, în urma rapoartelor de tromboze la un număr mic de tineri care au primit vaccinul AstraZeneca, Germania a recomandat ca persoanele sub 60 de ani care primiseră deja o primă doză să fie inoculate cu un vaccin diferit pentru cea de a doua doză ca precautie.

Merkel nu se încadrează în această categorie de vârstă, dar, cu toate acestea, a fost inoculată cu Moderna pentru a doua doză.

ADVERTISEMENT

După un început lent, campania de vaccinare din Germania s-a accelerat în ultimele săptămâni. Mai mult de jumătate din populația țării a primit acum prima doză de vaccin.

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a postat pe Twitter o fotografie cu certificatul ei de vaccinare pentru a arăta că a primit injecția.

ADVERTISEMENT

În martie, Germania, alături de alte țări europene, a oprit administrarea vaccinului AstraZeneca după ce au fost raportate mai multe cazuri de tromboză. Anterior, Germania restricționase utilizarea serului la persoanele peste 60 de ani, dar acum urmează să îl ofere tuturor adulților, transmite radiodifuzorul german Deutsche Welle.

Experții consideră că mixarea vaccinurilor conta COVID ar putea fi o idee bună, dar este prea devreme pentru a spune cu siguranță.

ADVERTISEMENT

Mai multe studii au fost efectuate privind amestecarea diferitelor vaccinuri

Studiile sunt în curs, dar unele țări deja permit acest lucru în cadrul programelor lor naționale de imunizare.

Un studiu din Marea Britanie a constatat că adulții au fost mai predispuși să raporteze efecte secundare ușoare și moderate după combinarea serurilor AstraZeneca și Pfizer.

ADVERTISEMENT

Provinciile canadiene Ontario și Quebec au declarat că intenționează să combine vaccinuri în viitorul apropiat, pe fondul incertitudinii cu privire la livrările de ser AstraZeneca și a îngrijorărilor legate de cazurile rare de tromboză.

Un număr din ce în ce mai mare de țări caută să treacă la vaccinuri diferite contra COVID-19 pentru cea de a doua doză pe fondul întârzierilor de aprovizionare și a problemelor de siguranță care au încetinit campaniile de vaccinare.

Sunt în curs mai multe studii medicale pentru a testa eficacitatea combinării vaccinurilor COVID-19.

Reuters a întocmit o listă a țărilor care analizează sau au decis să adopte o astfel de soluție:

BAHRAIN

Bahrain a declarat pe 4 iunie că persoanele eligibile ar putea primi o doză de rapel cu vaccinul Pfizer sau Sinopharm, indiferent de serul primit ca doză inițială.

CANADA

Comitetul consultativ național pentru imunizare al țării a declarat, pe 17 iunie, că provinciile ar trebui să ofere beneficiarilor unei prime doze de vaccin AstraZenecaco injecție diferită pentru a doua doză.

Comitetul anunțase la începutul acestei luni că persoanele injectate pentru prima dată cu serul AstraZeneca ar putea alege să primească un alt vaccin pentru a doua doză.

ITALIA

Agenția italiană pentru medicamente AIFA a anunțat pe 14 iunie că persoanele sub vârsta de 60 de ani cărora li s-a inoculat o primă doză de vaccin AstraZeneca pot primi o a doua doză diferită.

RUSIA

Rusia ar putea începe studii cu un vaccin contra COVID-19 care combină serul său Sputnik V și diferite vaccinuri chineze în țările arabe, potrivit fondului suveran RDIF al Rusiei, citat pe 4 iunie de agenția de știri Interfax.

RDIF a mai spus că nu s-au semnalat efecte secundare negative în timpul studiilor clinice care combină vaccinurile AstraZeneca și Sputnik V.

COREEA DE SUD

Coreea de Sud a declarat pe 18 iunie că aproximativ 760.000 de persoane cărora li s-a inoculat o primă doză de AstraZeneca vor primi serul Pfizer ca a doua doză din cauza întârzierilor de expediere prin sistemul global de partajare a vaccinului COVAX.

SPANIA

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a declarat, pe 19 mai, că Spania va permite persoanelor sub 60 de ani care au primit primul doză de AstraZeneca să primească a doua doză fie de vaccin AstraZeneca, fie de vaccin Pfizer, după rezultatele preliminare ale unui studiu realizat de Institutul de Sănătate Carlos III, susținut de stat.

EMIRATELE ARABE UNITE

Emiratele Arabe Unite au pus vaccinul Pfizer la dispoziția celor vaccinați inițial cu un vaccin dezvoltat de China National Pharmaceutical Group (Sinopharm).

Un reprezentant al Mubadala Health, care face parte din fondul de stat, a declarat că un vaccin diferit ar putea fi furnizat ca un vaccin de rapel, dar acest lucru a fost la discreția beneficiarului, iar profesioniștii din domeniul sănătății nu au făcut recomandări.

REGATUL UNIT

* Novavax a declarat pe 21 mai că va participa la un studiu de vaccinare mix-and-match care începe în iunie în Regatul Unit pentru a testa utilizarea unei doze suplimentare de vaccin de la un alt producător ca rapel.

STATELE UNITE

Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA au declarat pe 1 iunie că a început un studiu clinic pe adulți vaccinați complet pentru a evalua siguranța și imunogenitatea unui vaccin de rapel al unui alt producător.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!