News

Angela Merkel critică Rusia pentru invazia în Ucraina: ”A fost o mare greşeală”

Angela Merkel a vorbit despre războiul Rusia-Ucraina. Fostul cancelar german critică armata Kremlinului pentru invazia în țara învecinată și spune că s-au încălcat regulile dreptului internaţional.
08.06.2022 | 09:45
Angela Merkel critica Rusia pentru invazia in Ucraina A fost o mare greseala
Angela Merkel a vorbit despre războiul Rusia-Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fostul cancelar german, Angela Merkel, a vorbit despre invazia Rusiei în Ucraina. Ea este de părere că Moscova a comis o greșeală prin a-și ataca țara vecină, dar și că printr-un astfel de demers încalcă tot ce înseamnă pace în Europa.

Angela Merkel critică Rusia pentru invazia în Ucraina

Angela Merkel a punctat și că Rusia nu a ținut cont de regulile dreptului internațional și că ”este inacceptabil” un război în momentul de față.

ADVERTISEMENT

”Atacul asupra Ucrainei a fost o mare greşeală din partea Rusiei şi o încălcare obiectivă a tuturor regulilor dreptului internaţional şi a tot ceea ce ne permite să trăim împreună în pace în Europa.

Dacă trecem prin secole şi spunem ce bucată de teritoriu aparţine cui, atunci vom avea doar război, iar acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Angela Merkel într-un interviu, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Fostul cancelar al Germaniei a mai precizat că nu-și reproșează faptul că ”nu a încercat suficient de mult” să pună capăt acțiunilor Rusiei în anii care prevesteau invazia din 24 februarie 2022, în Ucraina.

”M-aş fi simţit foarte rău dacă am fi spus: oh, cu acest om nu trebuie să vorbiţi deloc”, a mai afirmat Merkel.

ADVERTISEMENT

Totodată, Angela Merkel a mai subliniat că o încercare a sa, din mandatul pe care l-a avut, de a accepta o aderare la NATO a Ucrainei ar fi fost echivalentă cu o declarație de război, din viziunea lui Vladimir Putin.

Angela Merkel, cuvinte de laudă la adresa lui Volodimir Zelenski

Oficialul german și-a exprimat admirația față de Volodimir Zelenski, precizând că este ”incredibil de curajos în lupta sa împotriva corupţiei”, și că atunci când ea era cancelar german ”la acea vreme Ucraina era o ţară dominată de oligarhi”, situație care a pus piedici aderării la Alianța Nord-Atlantică.

ADVERTISEMENT

”Şi de aceea am fost strict împotrivă (…) În cele din urmă, Ucraina este un ostatic geopolitic al Occidentului. Ura lui Putin, ostilitatea lui Putin este împotriva modelului occidental.

Ostilitatea lui Putin este împotriva modelului democratic occidental”, a mai spus Merkel.

Printre toate acestea, fostul lider de la Berlin a mărturisit și că este bucuroasă că Germania a hotărât achiziționarea de drone armate din Israel.

”A fost o luptă foarte grea pentru a investi în descurajarea militară. Acesta este singurul limbaj pe care Putin îl înţelege. Acum este foarte, foarte important ca Uniunea Europeană să rămână unită”, a mai completat fostul cancelar german.

ADVERTISEMENT