Sport

Anghel Iordănescu împlinește 72 de ani. Urare emoționantă din partea fiului Edi: „Dumnezeu să te binecuvânteze”. Foto

4 mai 2022 este o zi importantă în fotbalul românesc. Anghel Iordănescu, cel mai performant selecționer din istorie, a împlinit 72 de ani. De ziua sa, „Generalul” a primi o urare emoționantă de la Edi Iordănescu.
04.05.2022 | 13:05
Anghel Iordănescu a împlinit 72 de ani. Urare din partea fiului Edi. FOTO: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri, 4 mai, Anghel Iordănescu a împlinit veritabila vârstă de 72 de ani. Unul dintre oamenii care s-au grăbit să îi ureze „La mulți ani!” a fost chiar fiul său, Edi Iordănescu. Selecționerul a publicat pe contul personal de Facebook o postare extrem de emoționantă.

Anghel Iordănescu, la 72 de ani. Ce mesaj i-a transmis fiul Edi Iordănescu: „Mulțumesc pentru tot”

Anghel Iordănescu a fost, este și va rămâne mereu unul dintre cei mai importanți oameni din istoria fotbalului românesc. Performanțele sale, atât ca jucător, cât și ca antrenor, par, cel puțin în acest moment, imposibil de egalat.

ADVERTISEMENT

Retras din fotbal în 2007 și revenit 2014 pentru a califica și a mai conduce o dată echipa națională a României la un turneu final (Euro 2016), „Tata Puiu” a împlinit vârsta de 72 de ani. De ziua sa, cel mai bun marcator din istoria Stelei (146 de goluri) a primit un mesaj superb din partea fiului Edi, care stă și el, acum, pe banca „tricolorilor”.

„Astăzi… Este de ziua ta… Totul este despre tine! La mulți ani! Îți multumesc pentru tot! Dumnezeu să te binecuvânteze”, a scris Edi Iordănescu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Mesajul selecționerului însoțește mai multe fotografii de colecție cu familia Iordănescu, dar și cu „Generalul” în plină glorie, atunci când acesta antrena sau juca pentru Steaua sau pentru echipa națională a României.

Anghel Iordănescu este unul dintre cei mai decorați sportivi din istoria României. Ca fotbalist, fostul atacant a câștigat opt trofee, dintre care șapte cu Steaua (2 campionate, 4 Cupe ale României și Cupa Campionilor Europeni) și unul cu echipa națională (Cupa Balcanică).

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cariera de antrenor, „Tata Puiu” a cucerit șapte trofee cu Steaua (4 titluri, 2 Cupe ale României și Supercupa Europei), echipă cu care a jucat și o finală de Cupa Intercontinentală (1986) și  una de Cupa Campionilor Europeni (1989).

Iordănescu senior a scris istorie și în Golf, acolo unde a câștigat nu mai puțin de cinci trofee, dintre care două au fost Liga Campionilor Asiei, cu două echipe diferite: Al-Hilal (2000) și Al-Ittihad (2005).

ADVERTISEMENT

De numele său se leagă în special cele mai mari performanțe ale echipei naționale a României, alături de care a participat la patru turnee finale: World Cup 1994, Euro 1996, World Cup 1998 și Euro 2016. Cu „Generalul” la timonă, „tricolorii” au obținut cea mai mare performanță din istorie, calificarea în sferturile unui Campionat Mondial, la competiția desfășurată în Statele Unite ale Americii.

Cât a cântărit numele de familie pentru Edi Iordănescu

În urmă cu două luni, imediat după ce Edi a fost instalat în funcția de selecționer al României, FANATIK a realizat un interviu-eveniment cu dinastia Iordănescu. Printre numeroasele subiecte abordate, antrenorul în vârstă de 43 de ani a dezvăluit cât de greu a cântărit de-a lungul carierei povara numelui de familie.

„Mi-a fost un mare inamic numele! Pentru că întotdeauna am fost tratat diferit și nu pozitiv, ba dimpotrivă, întotdeauna lumea era sceptică, întotdeauna trebuia să demonstrez dublu decât alți colegi ca nu cumva să iasă discuții că sunt favorizat.

Au fost foarte multe momente care m-a apăsat numele. Gândiți-vă că tatăl meu era antrenorul echipei naționale și eu eram jucător în România și toată lumea era atentă la mine. La meciuri, spectatorii imediat reacționau negativ dacă nu aveam realizări încă de la începutul jocului.

Era o presiune imensă, indiferent cât de echilibrat încerci să fii și cât de ancorat ești în realitate, cât de adânci sunt rădăcinile pe care le ai… Și, din cauza vârstei, nu ai cum să nu te afecteze.

Au fost momente foarte grele, după care mi-am găsit destul de greu echilibrul, însă am avut tăria să iau de la capăt mereu… Ca jucător, bine-nțeles…”, ne-a dezvăluit în exclusivitate actualul selecționer al României.

  • 72 de ani a împlinit Anghel Iordănescu pe 4 mai 2022
  • 146 de goluri a înscris „Tata Puiu” pentru Steaua, record absolut în istoria roș-albaștrilor
ADVERTISEMENT