Fotbal intern

România U21 a administrat cea mai dură înfrângere din istoria Angliei. Ce jucători uriaşi au evoluat pentru “tricolori”

20.06.2019 | 19:12
Romania U21 a administrat cea mai dura infrangere din istoria Angliei Ce jucatori uriasi au evoluat pentru tricolori
ADVERTISEMENT

Vineri, 21 iunie, de la ora 19:30 naţionala de tineret a României va întâlni Anglia în cel de-al doilea meci al grupei C a turneului final al Campionatului European, meciul urmând să aibă loc la Cesena, pe stadionul Dino Manuzzi, stadionul unde nu cu mulţi ani în urmă juca pentru echipa oraşului fostul internaţional Adrian Mutu. Între timp Mutu a încheiat cariera, iar de Cesena s-a ales praful, fiind în a patra ligă.

Anglia a suferit la tineret cea mai severă înfrângere din istorie în România

Pe acest stadion vor încerca elevii lui Mirel Rădoi să producă a doua surpriză najoră a Europenelor, după ce Polonia a reuşit să învingă miercuri seară Italia, adică ţara gazdă a competiţiei. Pe hârtie naţionala Albionului pare a fi clar favorită în faţa tricolorilor mici, dar numai pe hârtie. Şi asta nu doar pentru că noi am debutat cu dreptul, 4-1 cu Croaţia şi Anglia a pierdut în faţa Franţei, ci pentru că mai mereu meciurile disputate cu insularii atât la echipa de tineret, cât şi la cea mare, au însemnat performanţe notabile ale fotbalului nostru. Iar atunci când am fost învinşi am pierdut la mare luptă, nu am fost carne de tun pentru adversari,

ADVERTISEMENT

La nivelul echipei de seniori sunt memorabile egalurile de pe Wembley, trei la număr, victoriile de la Bucureşti, de la turneul final al CM 1998 şi Euro 2000. Mai puţin cunoscute sunt confruntările celor care alcătuiesc, de regulă, anticamerele echipelor de seniori, adică naţionalele U21. Şi puţini ştiu că la acest capitol noi am intrat în istoria fotbalului englez cu o bilă neagră pentru insulari.

România – Anglia 4-0 la tineret. După 39 de ani e momentul generaţiei lui Ianis Hagi să aducă al doua victorie pentru România în faţa insularilor

Meciul a avut loc la Ploieşti, pe stadionul Petrolul

Această bilă neagră o reprezintă cel mai sever eşec din istoria naţionalei U21 a Angliei într-un meci jucat în deplasare. S-a întâmplat pe 14 octombrie 1980 pe stadionul din Ploieşti. România a făcut unul dintre cele mai bune meciuri din istoria naţionalei de tineret, elevii lui Cornel Drăguşin zdrobindu-şi adversarul cu scorul de 4-0.

ADVERTISEMENT

Portarul oaspeţilor era un personaj pe care deja îl ştiam din meciurile din cupele europene, John Lukic, de la Leeds United, iar în echipa oaspeţilor s-a aflat pe teren şi Justin Fashanu, singurul fotbalist din Anglia care a avut curajul peste ani să recunoască faptul că este gay. Pe atunci el juca la Norwich. Din păcate în 1998 el şi-a luat viaţa, spânzurându-se după ce fusese acuzat de comiterea unui act sexual faţă de un minor de 17 ani.

Alexandru Terheş a fost eroul partidei

La români au jucat Mircea Rednic, regretatul Michael Klein. alt jucător care a decedat timpuriu, Bozeşan, Geolgău, Romulus Gabor. Însă eroul partidei a fost vârful Alexandru Terheş, care a marcat de trei ori. Al patrulea gol a fost autogolul lui Dyson. Noi i-am bătut cu 4-0, însă cei care nu numai că au mers la turneul final, dar l-au şi câştigat au fost englezii, care de la acel meci de la Ploieşti au mers ceas şi la retur şi-au luat revanşa cu 3-0. Interesant este că acela este şi unicul succes reuşit de România U21 în faţa Angliei, de atunci insularii bifând patru victorii şi trei egaluri. Echipa României: Speriatu ‘- Vlad, Solomon, Rednic, Klein – Iovan, Pop, Suciu, Bozeşan – Dorel Zamfir, Terheş. Au mai intrat pe parcurs Gabor şi Geolgău.

ADVERTISEMENT

6.10 este cota României U21 la Fortuna să câştige meciul de vineri cu Anglia