Sport

Anglia – Germania, derby-ul care a oferit momente controversate! Scandalul din 1938 şi golul fantomă care a înăsprit rivalitatea. Video

Anglia - Germania este derby-ul optimilor de finală de la EURO 2020. Cele două naţionale împart o rivalitate de zeci de ani, plină cu momente controversate.
28.06.2021 | 23:11
Anglia  Germania derbyul care a oferit momente controversate Scandalul din 1938 si golul fantoma care a inasprit rivalitatea Video
Anglia - Germania, derby-ul care a oferit momente controversate! Scandalul din 1938 şi golul fantomă care a înăsprit rivalitatea
ADVERTISEMENT

După 11 ani de aşteptare, Anglia şi Germania se vor duela din nou într-un meci oficial la un turneu final. Una dintre cele mai vechi rivalităţi internaţionale va oferi un nou episod, iar fanii neutri se aşteaptă la un nou duel care va intra în istoria fotbalului.

Pe 29 iunie, de la ora 19:00, Anglia şi Germania se întâlnesc în optimile de finală de la EURO 2020, pe “Wembley”, stadion care le aduce fanilor ambelor echipe amintiri plăcute, dar şi coşmaruri.

ADVERTISEMENT

Primul derby Anglia – Germania care a provocat controverse. Ce s-a întâmplat în 1938

Până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Anglia şi Germania au jucat trei meciuri amicale, însă ultimul a fost cel care a provocat prima mare controversă. După un 3-3 la Berlin, în 1930, nemţii le-au întors vizita englezilor în decembrie 1935.

Presa din Anglia anunţa că meciul va fi folosit de regimul nazist al lui Adolf Hitler pentru propagandă. Aproape de 8.000 de nemţi au făcut deplasarea, însă favoriţii au fost învinşi fără drept de apel, scor 0-3, pe vechiul “White Hart Lane”.

ADVERTISEMENT

Cu un an înainte de Al Doilea Război Mondial, Anglia şi Germania au jucat un amical la Berlin, iar meciul a fost umbrit de un eveniment petrecut înainte de start. Ministerul de Externe al Marii Britanii le-a ordonat jucătorilor englezi să execute salutul nazist în semn de respect pentru gazde.

Fotbaliştii au făcut scandal şi au ameninţat că nu vor intra pe teren, însă au fost convinşi să execute ordinul. La final, nemţii au părăsit terenul umiliţi, scor 3-6, după un meci în care toţi atacanţii Angliei şi-au trecut numele pe lista marcatorilor. Era 14 mai 1938, cu aproape un an şi patru luni înainte ca cele două ţări să devină inamice în Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Finala Mondialului din 1966 a dus rivalitatea la următorul nivel

După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, ura englezilor faţă de nemţi a urcat la cote nebănuite. Bert Trautmann, prizonier de război şi apoi portar al lui Manchester City, a simţit la începutul carierei în Anglia resentimentele oamenilor de rând.

Anglia a continuat şirul de victorii împotriva Germaniei, însă nemţii au sperat că vor opri seria în finala Mondialului din 1966. Pe vechiul “Wembley”, englezii au câştigat trofeul, însă golul lui Geoff Hurst îi va bântui pentru totdeauna pe nemţi. În minutul 101, atacantul lui West Ham United a şutat din careu, mingea a lovit bara, apoi a căzut pe linia porţii.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu a putut spune cu siguranţă dacă a fost sau nu gol, nici chiar tehnologia din prezent, însă Tofiq Bahramov, tuşierul brigăzii lui Gottfried Dienst, a semnalizat că execuţia a fost valabilă. Sovieticul a devenit un erou al englezilor, iar o legendă s-a legat de numele acestuia. Atunci când nemţii l-au înconjurat şi i-au cerut să anuleze golul, Bahramov le-ar fi mârâit cuvântul “Stalingrad”, oraş în care s-a dat una dintre marile bătălii ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Scandalul care a grăbit introducerea sistemului “Goal-line”

Pe 27 iunie 2010, Anglia şi Germania s-au întâlnit în ultimul meci la un turneu final, în optimile Mondialului din Africa de Sud. Nemţii au început foarte bine partida de la Bloemfontein, iar Klose şi Podolski au dus scorul la 2-0 în minutul 32. Matthew Upson a dat semnul revenirii cu golul din minutul 37, iar 60 de secunde mai târziu, toate blestemele nemţilor pentru 1966 au lovit.

Frank Lampard a şutat din marginea careului, mingea a lovit transversala porţii lui Neuer şi a căzut după linia porţi, ca mai apoi să fie reţinută de portarul nemţilor. Arbitrul central şi tuşierul de pe acea parte au făcut semne ca meciul să continue, iar Germania a intrat în avantaj la pauză. La final, selecţionata lui Joachim Low a dat startul petrecerii calificării în sferturi, după 4-1 în faţa marelui rival.

Golul nevalidat al englezilor a dus la grăbirea introducerii sistemului “Goal-line”, după ce presa din Anglia a criticat arbitrajul lui Jorge Larrionda. Tehnologia a fost aprobată în 2012 şi verifică dacă mingea a trecut cu întreaga circumferinţă linia porţii.

Alte dueluri celebre între Anglia şi Germania

14 iunie 1970 (CM 1970) – Germania a eliminat Anglia în sferturile de finală ale Mondialului din Mexic, scor 3-2 după prelungiri. Nemţii au întors scorul de la 0-2 şi au profitat de gafele lui Peter Bonetti, portarul lui Chelsea, care i-a luat locul lui Gordon Banks, absent din cauza unei toxiinfecţii alimentare.

29 aprilie şi 13 mai 1972 (barajul de calificare la EURO 1972) – Germania a câştigat meciul tur, pe “Wembley”, scor 3-1, după două goluri marcate în ultimele 6 minute. Meciul retur, jucat la Berlin, s-a terminat la egalitate, scor 0-0, şi nemţii au obţinut calificarea la turneul final.

4 iulie 1990 (CM 1990) – Germania a obţinut calificarea în finala Mondialului din Italia la loviturile de departajare, după ce Stuart Pearce şi Chris Waddle au ratat de la 11 metri. La finalul celor 120 de minute, cele două rivale s-au aflat la egalitate, scor 1-1, iar meciul a intrat în istorie şi după ce Paul Gascoigne a început să plângă pe teren din cauza unui cartonaş galben primit şi care îi aducea suspendarea în următorul meci.

26 iunie 1996 (EURO 1996) – Germania şi Anglia s-au întâlnit din nou în semifinale, iar calificarea a fost tranşată tot în urma loviturilor de departajare. Eroul negativ a fost Gareth Southgate, actualul selecţioner al englezilor, care a ratat penalty-ul decisiv pe “Wembley”.

1 septembrie 2001 (preliminariile CM 2002) – Anglia i-a adminsitrat Germaniei una dintre cele mai drastice înfrângeri din istorie. La Munchen, englezii s-au impus cu 5-1, golurile victoriei fiind marcate de Michael Owen (triplă), Steven Gerrard şi Emile Heskey.

“Fotbalul este un simplu joc. 22 de oameni aleargă după minge timp de 90 de minute, iar în final nemţii câştigă” – Gary Lineker, fost internaţional englez între 1984 şi 1992

  • 32 de meciuri s-au jucat între Anglia şi Germania, ambele reuşind să câştige câte 13 partide
  • 10 noiembrie 2017 este data când cele două s-au întâlnit ultima dată, într-un meci amical terminat la egalitate, scor 0-0
ADVERTISEMENT