Sport

Zi de neuitat pentru România! Țara noastră, gazdă în premieră la un turneu final major. Meciurile zilei la Euro 2020

Anglia - Croaţia, Austria - Macedonia de Nord şi Ţările de Jos (Olanda) - Ucraina sunt meciurile zilei de duminică, 13 iunie, la Euro 2020
13.06.2021 | 00:39
Zi de neuitat pentru Romania Tara noastra gazda in premiera la un turneu final major Meciurile zilei la Euro 2020
ADVERTISEMENT

În ziua a treia de la Euro 2020, duminică, 13 iunie, intră în luptă ţara care va găzdui semifinalele şi finala turneului final. Anglia joacă împotriva Croaţiei de la ora 16:00, în primul meci din grupa D.

Celelalte două partide ale zilei sunt acelea din grupa C. Austria – Macedonia de Nord începe la 19:00, iar Olanda – Ucraina încheie seara, cu fluierul de start de la 22:00.

ADVERTISEMENT

Anglia – Croaţia, duminică, 13 iunie, de la ora 16:00

Anglia – Croaţia este capul de afiş al celei de-a treia zi de la Euro. Partida se va juca pe Stadionul Wembley din Londra, de la ora 16:00, şi poate fi urmărită pe Pro TV. Arbitrajul va fi asigurat de o brigadă italiană, condusă de Daniele Orsato.

Anglia a jucat semifinală când a organizat Euro

Anglia a fost şi este una dintre cele mai puternice naţiuni fotbalistice ale continentului, dar trofeele îi cam lipsesc. Până acum a lipsit la ediţiile din 1964, 1968, 1984 şi 2008, iar în cele 9 participări a atins de două ori semifinalele, în 1968, în Italia, când a terminat pe 3, şi în 1996, când a fost ţara organizatoare.

ADVERTISEMENT

Croaţia, de la apariţia ei pe scena fotbalistică după spargerea Iugoslaviei, a ratat Euro doar în 2000. În rest, în cele 5 apariţii la Campionatul European, a reuşit de trei ori să iasă din grupă, dar s-a oprit în turul imediat următor.

Avantajul terenului propriu

Anglia este una dintre favoritele la cucerirea trofeului, iar faptul că joacă acasă poate fi un mare avantaj. Pe Wembley, va disputa toate partidele din grupă, iar dacă termină pe primul loc, tot aici va evolua şi în optimi. Mai mult, arena londoneză găzduieşte ambele semifinale şi marea finală, ceea ce înseamnă că Anglia, dacă va ajunge în ultimul act, va avea 6 din 7 jocuri pe teren propriu.

ADVERTISEMENT

Croaţia porneşte cu şansa a doua în această partidă. Chiar dacă în semifinala de la Mondialul din 2018, croaţii s-au impus în reprizele de prelungiri, după ce au revenit de la 0-1, acum raportul de forţe e de partea Albionului. Cele două s-au întâlnit de două ori după CM2018, de fiecare dată în 2018, în Liga Naţiunilor. A fost 0-0 în Croaţia, iar englezii au câştigat cu 2-0 acasă.

Trupa lui Southgate trece printr-o perioadă bună, are o generaţie foarte talentată, care s-a impus în ultimele 6 jocuri. Croaţia, în schimb, încearcă să facă schimbul de generaţii. Modric, ajuns la 35 de ani, e pe final de carieră, iar din urmă nu vine nimeni de valoare lui. Asta se vede în rezultate, croaţii având 5 eşecuri şi două remize în ultimele 9 meciuri. Victorii doar cu Cipru şi Malta, echipe slabe.

ADVERTISEMENT

Formaţiile probabile în Anglia – Croaţia

Anglia (4-2-3-1): Pickford – Walker, Stones, Mings, Chilwell – Phillips, Rice – Sterling, Mount, Foden – Kane. Antrenor: Gareth Southgate.

Croaţia (4-1-4-1): Livaković – Vrsaljko, Ćaleta-Car, Vida, Gvardiol – Brozović – Kramarić, Modrić, Kovačić, Perišić – Rebić. Antrenor: Zlatko Dalić.

Fotbaliştii-cheie ai celor două formaţii

De ambele părţi, cel mai fotbalistul-cheie este căpitanul echipei. La englezi, Harry Kane conduce atacul, în timp ce Modric este dirijorul de la mijlocul terenului pentru croaţi.

Roluri importante, însă ar putea avea şi Jack Grealish pentru gazde, respectiv Andrej Kramaric la oaspeţi. Grealish este un creator, un fotbalist cu multă imaginaţie şi o gleznă fină, care poate produce oricând faze periculoase. De partea cealaltă, Kramaric ar putea exploda la acest turneu final. A fost în lot şi la Mondialul din 2018, dar nu s-a impus. Acum, după 20 de goluri pentru Hoffenheim în acest sezon, ar putea fi decisiv pentru trupa lui Dalic.

  • (P) Cotă SUPERBET pentru Anglia – Croaţia: 1,67 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

Austria – Macedonia de Nord, duminică, 13 iunie, de la ora 19:00

Arena Naţională din Bucureşti găzduieşte primul său meci de la Euro 2020, duminică, de la ora 19:00. Austria şi Macedonia de Nord se întâlnesc într-o partidă ce poate fi urmărită pe Pro TV. Arbitrul jocului va fi suedezul Andreas Ekberg.

Austria şi Macedonia de Nord, în faţa primei victorii la un Campionat European

Prima participare a Austriei la un Campionat European a fost în 2008, când a fost prezentă din oficiu, în calitate de ţară organizatoare, alături de Elveţia. Patru ani mai târziu a privit turneul final la tv, iar în 2016 şi acum a obţinut calificarea pe teren. În şase meciuri, nu a reuşit nicio victorie.

Macedonia de Nord este debutantă la Euro. În preliminarii a terminat pe locul 3 în grupă, după Polonia şi Austria, dar a profitat de barajul din Liga Naţiunilor şi a prins ultimul tren spre turneul final.

Austria a câştigat ambele meciuri din preliminarii

Într-o grupă formată din Ţările de Jos (fosta Olanda), Austria, Ucraina şi Macedonia de Nord, ultima dintre ele are cele mai mici şanse la calificarea în faza eliminatorie. Cu un lot slab valoric, fără experienţă la acest nivel, macedonenii pornesc din postura outsiderului.

Austria şi Macedonia de Nord s-au întâlnit şi în preliminariile pentru Euro, ambele jocuri desfăşurându-se în 2019. După un 4-1 la Skopje, Austria s-a impus şi în retur, 2-1, golul oaspeţilor fiind marcat în prelungirile partidei. Macedonia de Nord, însă, a obţinut o victorie memorabilă la finalul lunii martie 2021, 2-1 pe terenul Germaniei, în preliminariile Mondialului din 2022. Iar acest succes îi pune în gardă pe Franco Foda şi elevii săi.

Formaţii probabile în Austria – Macedonia de Nord

Austria (4-2-3-1): Bachmann – Lainer, Dragović, Hinteregger, Ulmer – Laimer, X Schlager – Sabitzer, Baumgartner, Alaba – Arnautović. Antrenor: Franco Foda.

Macedonia de Nord (4-3-3): Dimitrievski – Ristovski, Musliu, Velkovski, Alioski – Ademi, Nikolov, Bardi – Elmas, Pandev, Trajkovski. Antrenor: Igor Angelovski.

Fotbaliştii-cheie ai celor două formaţii

Austriacul David Alaba, care va pleca de la Bayern la Real Madrid, este un jucător exponenţial pentru naţionala sa, dar demn de urmărit va fi şi Laimer. Multă vreme accidentat, a revenit în forţă, iar în amicalul cu Anglia a jucat foarte bine. Poate controla mijlocul terenului.

În tabăra macedoneană, veteranul căpitan Goran Pandev este cel mai important şi cel mai experimentat din lot. Ajuns la 37 de ani, va trebui să predea cât de curând ştafeta noii generaţii, iar cel pe care toţi experţii îl văd ca succesor este Eljif Elmas, mijlocaşul de 21 de ani al lui Napoli.

  • (P) Cotă SUPERBET pentru Austria – Macedonia de Nord: 2,20 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

Olanda – Ucraina, duminică, 13 iunie, de la ora 22:00

Ultimul meci al zilei este cel dintre Ţările de Jos (Olanda) şi Ucraina, de la ora 22:00, la Amsterdam. Pro TV va transmite partida, ce va fi condusă la centru de o brigadă din Germania, în frunte cu Felix Brych.

Un aur şi patru bronzuri pentru Olanda la Europene

Olanda a ratat participarea la primele 4 ediţii de Euro, dar din 1976 şi până acum a lipsit doar în 1984 şi 2016. Batavii s-au încununat campionii Europei în 1988, cu o trupă de vis cu Van Basten şi Gullit, iar în alte 4 rânduri au încheiat pe locul al treilea (1976, 1992, 2000 şi 2004).

Ucraina se află la al treilea European, după cele din 2012 şi 2016, fără să reuşească să depăşească faza grupelor vreodată. Au jucat 6 partide, o victorie şi 5 înfrângeri.

Olanda, favorita grupei

Naţionala antrenată de Frank de Boer este principala favorită la obţinerea primului loc în grupă, urmând ca Ucraina şi Austria să lupte pentru poziţia secundă şi, de ce nu?, pentru cea de-a treia, în condiţiile în care cele mai bune 4 locuri 3 se califică mai departe.

Olanda joacă acasă, iar acesta e un mare avantaj, pentru că batavii au doar două înfrângeri în partide oficiale din 2017 până acum. De partea cealaltă, Ucraina nu a mai învins în deplasare de 7 jocuri, două remize şi 5 înfrângeri.

Ţările de Jos (5-3-2): Stekelenburg – Dumfries, Timber, De Vrij, Blind, Wijndal – F. de Jong, De Roon, Wijnaldum – Depay, Weghorst. Antrenor: Frank de Boer.

Ucraina (4-3-3): Bushchan – Karavaev, Zabarnyi, Matviyenko, Mykolenko – Zinchenko, Sydorchuk, Malinovskyi – Yarmolenko, Yaremchuk, Zubkov. Antrenor: Andrei Şevchenko.

Fotbaliştii-cheie ai celor două formaţii

Cel mai important jucător al lui Frank De Boer este căpitanul Giorginio Wijnaldum. Mijlocaşul lui Liverpool este unul dintre cei mai experimentaţi şi constanţi din lot, iar în ultimii ani a fost om de bază atât la club, cât şi la naţională. Dar un rol decisiv ar putea avea şi Mathis De Ligt. Fundaşul lui Juventus poate străluci în absenţa lui Virgil van Dijk, aşa cum a făcut-o la Ajax şi la Torino.

Ucraina îşi pune speranţele în Malinovski (28 de ani). Conducător de joc de picior stâng, călit în Serie A, la Atalanta, mijlocaşul este un excelent pasator, cu o viziune foarte bună, care îşi poate trece numele pe tabela de marcaj prin şuturi de la distanţă. Din valul nou, interesant de urmărit va fi Viktor Tsygankov de la Dinamo Kiev, o „aripă“ de 23 de ani foarte percutantă, după cum s-a văzut în Liga Campionilor, când a marcat pe Camp Nou Barcelonei.

  • (P) Cotă SUPERBET pentru Olanda – Ucraina: 1,65 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: