News

Anglia şi Ţara Galilor au devenit ţări creştin-minoritare. Rezultate surprinzătoare ale ultimului recensământ

Scade numărul creştinilor în Anglia şi Ţara Galilor. Mai puțin de jumătate dintre locuitorii Angliei și Țării Galilor îmbrăţişează această religie
29.11.2022 | 13:46
Anglia si Tara Galilor au devenit tari crestinminoritare Rezultate surprinzatoare ale ultimului recensamant
Scade numărul creştinilor din Anglia Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit rezultatelor recensământului din 2021, date publicităţii marţi, mai puțin de jumătate din locuitorii Angliei și Țării Galilor se identifică drept creștini. Oamenii care spun că nu sunt religioși au crescut cu 12% față de ultimul recensământ, iar numărul persoanelor care se identifică ca musulmane a crescut cu 1,2 milioane.

Oamenii sunt atraşi de alte practici spirituale

Recensământul a relevat o scădere cu 5,5 milioane a numărului de creștini și o creștere cu 44% a numărului de oameni care urmează islamul. Este pentru prima dată la un recensământ din Anglia și Țara Galilor când mai puțin de jumătate din populație s-a descris drept “creștină”, constată The Guardian.

ADVERTISEMENT

Între timp, 37,2% dintre locuitori – 22,2 milioane – au declarat că nu au “religie”, al doilea cel mai frecvent răspuns după creștin. Asta înseamnă că în ultimii 20 de ani proporția persoanelor care afirmă că nu au nicio religie a crescut semnificativ, de la 14,8%, procentul de acum două decenii.

Comentând rezultatele, arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, a spus că rezultatul recensământului “ne aruncă o provocare nu numai să avem încredere că Dumnezeu își va construi împărăția pe Pământ, ci și să jucăm rolul nostru în a-l face cunoscut pe Hristos. Am lăsat în urmă epoca în care mulți oameni se identificau aproape automat ca fiind creștini, dar alte sondaje arată în mod constant cum aceiași oameni caută încă adevărul spiritual, înțelepciunea și un set de valori după care să trăiască”.

ADVERTISEMENT

Profesorul Linda Woodhead, șeful departamentului de teologie și studii religioase la King’s College din Londra, crede că această categorie “nereligioasă” ar putea indica o serie de credințe diferite.

“Unii pot fi atei, mulți pot fi agnostici, iar unii ar putea fi adepţii unei anumite practici spirituale. Cu toate acestea, ei nu vor să se identifice cu o anumită religie, mai ales cu o religie instituțională”, explică Woodhead.

ADVERTISEMENT

Londra este cea mai diversă din punct de vedere religios, iar aici mai puțin mai mult de un sfert dintre rezidenţi, 25,3%, raportând o altă religie decât creştinismul.

Într-un alt segment interpretativ, un total de 81,7% din populația Angliei și Țării Galilor este considerată albă, în scădere cu aproape cinci procente față de 86%, cât era la recensământul anterior, de acum zece ani.

ADVERTISEMENT

 

Tags: