Fotbal international

Anglia studiază posibilitatea organizării CM 2030! Luptă cu trei state sud-americane

Autor: Traian Terzian | 02.08.2018 | 09:49
Federația de Fotbal din Anglia studiază posibilitatea organizării Campionatului Mondial din 2030 împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord

Federația de Fotbal din Anglia studiază posibilitatea organizării Campionatului Mondial din 2030, după ce britanicii au pierdut găzduirea ediției din acest an în favoarea Rusiei. Conform BBC, englezii ar vrea să propună o candidatură mixtă împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care ar urma să fie susținută de toți membrii afiliați la UEFA.

Anglia, care nu a mai organizat o ediție a Campionatului Mondial din 1966 atunci când a și câștigat, a pierdut găzduirea turneului final din acest an în fața Rusiei, deși i-a avut în comitetul de prezentare al candidaturi pe fostul internațional David Beckham, pe prințul William și pe fostul premier David Cameron.

Anglia va lupta cu Argentina, Uruguay și Paraguay pentru organizarea CM 2030

Președintele Federației de Fotbal din Anglia, Greg Clarke, a declarat că a fost de acord ca cei din Consiliul de Administrație să înceapă activitatea pentru a vedea dacă o ofertă este fezabilă. ”Această activitate va avea loc în timpul noului sezon, dar nu va fi luată nicio decizie până în 2019”, a adăugat Clarke.

Deși Anglia studiază posibilitatea organizării Campionatului Mondial din 2030, lupta pentru obținerea dreptului de a găzdui întrecerea se anunță extrem de dură, mai ales că Argentina, Uruguay și Paraguay vor să facă o ofertă comună pentru a sărbători 100 de ani de la priumul turne final care a avut loc în Uruguay.

Federația de Fotbal din Anglia studiază posibilitatea organizării Campionatului Mondial din 2030 împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord
Federația de Fotbal din Anglia studiază posibilitatea organizării Campionatului Mondial din 2030 împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord

Ultimul mare turneul final care a avut loc în Anglia a fost Campionatul European din 1996. Însă, Londra este principalul oraș pentru Euro-2020, urmând ca stadionul Wembley să găzduiască trei meciuri din Grupa D, unul din optimile de finală, semifinalele și marea finală.

Qatar va găzdui turneul final de peste patru ani

În schimb, președintele Greg Clarke a negat că Anglia ar fi interesată de Cupa Mondială din 2022, în cazul în care Qatarul va pierde organizarea: ”FIFA a ales Qatarul pentru a găzdui CM 2022 și are datoria de a investiga orice problemă din jurul procesului de desemnare. Susținem sistemul de rotație al organizării Campionatului Mondial, ceea ce ar face ca ediția din 2030 să fie următoarea pe care o națiune europeană ar putea să o găzduiască. Nu ne interesează nimic din ce se întâmplă înainte de acest an. Oricine sugerează altceva, nu vorbește în numele Federației Engleze”.

Qatar, care va găzdui turneul final de peste patru ani, a fost acuzată de faptul că ar fi folosit o campanie de sabotare a contracandidaţilor pentru organizarea CM 2022. Jurnaliştii britanici susţin că există şi dovezi certe care pot demonstra astfel modul în care autorităţile din Qatar au reuşit, cu ajutorul banilor negri, să cumpere practic dreptul de organizare de la oameni din FIFA, dar şi să înlăture orice concurenţă.

Echipa de candidatură a Qatarului a folosit o agenţie de PR şi foşti agenţi CIA pentru a răspândi o propagandă falsă despre principalii contracandidaţi, SUA şi Australia. Campania includea implicarea unor personalităţi care să critice candidaturile ţărilor lor, astfel dându-se impresia că nu există susţinere din ţară. Susţinerea din ţară este unul dintre principalele criterii în luarea deciziei de către FIFA.

Candidatura comună SUA-Mexic-Canada a obținut organizarea Campionatului Mondial din 2026, această ediție fiind prima găzduităde trei țări și la care vor participa 48 de echipe. Această candidatură a fost susținută și de Răzvan Burleanu, președintele FRF: “Candidatura statelor nord-americane este mult mai viabilă decât cea a Marocului. Mexic, Statele Unite ale Americii şi Canada au disponibilitatea a 23 de arene deja funcţionale, faţă de cele 16 necesare, pe când statul african are aceste facilităţi doar în stadiu de proiect”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!