News

ANI a pus ochii pe averea lui Viorel Hrebenciuc. Fostul strateg al PSD are probleme în a justifica zeci de mii de euro

Agenția Națională de Integritate vrea să-i confiște lui Viorel Hrebenciuc o sumă importantă de bani pe care fostul deputat nu o poate justifica. Acțiunea se referă la perioada în care acesta a fost deputat.
21.06.2022 | 11:20
ANI a pus ochii pe averea lui Viorel Hrebenciuc Fostul strateg al PSD are probleme in a justifica zeci de mii de euro
Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în 2021, la 3 ani de închisoare / Foto: Hepta / Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

La 9 luni după ce a fost condamnat în dosarul Giga TV, fostul strateg al Partidului Social Democrat mai primește o lovitură. Agenția Națională de Integritate a cerut oficial confiscarea unor sume de bani pe care, susțin reprezentanții instituției, acesta nu o poate justifica.

Viorel Hrebenciuc nu poate justifica peste 42.000 de euro, susțin inspectorii de integritate

La mijlocul lunii aprilie, ANI a înaintat o acțiune în contencios administrativ și fiscal împotriva soților Viorel și Edit-Letiția Hrebenciuc, având ca obiect ”controlul averilor”.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor FANATIK, acțiunea vine ca urmare a unui control realizat de Agenția Națională de Integritate în anul 2016, în urma căruia instituția a constat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 189.813,75 lei (aproximativ 42.511 euro, la acea dată), între averea dobândită și veniturile realizate de Viorel Hrebenciuc, împreună cu familia, în perioada în care acesta a fost deputat în Parlamentul României.

Drept urmare, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, care urma să controleze efectiv averea lui Viorel Hrebenciuc, mai exact veniturile realizate de fostul deputat și familia sa. În această cauză, Hrebenciuc a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere încă din anul 2016.

ADVERTISEMENT

Hrebenciuc, greu de controlat. Operațiunea a durat 6 ani

Șase ani a trecut din momentul în care dosarul a fost predat comisiei și până când acesta a ajuns pe rolul Curții de Apel. Între timp, Viorel Hrebenciuc a ajuns în spatele gratiilor.

FANATIK a solicitat un punct de vedere din partea Agenției Naționale de Integritate, în legătură cu prezenta acțiune în instanță, însă reprezentanții instituției nu au răspuns, până la ora publicării prezentului articol.

ADVERTISEMENT

Dacă acțiunea Agenției Naționale de Integritate va fi admisă, instanța poate dispune confiscarea sumelor de bani care nu pot fi justificate de către cei care le-au realizat, la rămânere definitivă a deciziei.

Ce avere declara Viorel Hrebenciuc pe vremea când era deputat

Viorel Hrebenciuc a trecut în declarația lui de avere, în perioada ultimului său mandat de deputat (2012-2016), o casă de 200 mp în București, un teren forestier de 500 mp la Slănic Moldova și un cont bancar de 1.400 de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fostul PSD-ist a mai trecut în document două ceasuri Vacheron Constantin, care valorează, împreună, 14.000 de euro, și tablouri în valoare de 4.000 de euro. Soția lui Hrebenciuc, angajată la Nuclearelectrica, câștiga, în acea perioadă, 150.000 de lei pe an.

În septembrie 2021, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare în dosarul Giga TV. El a fost trimis în judecată de procurori pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcționari din CNA, pentru ca aceștia să revină asupra deciziei de retragere a licenței postului Giga TV, deținut de Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț. În dosar s-au mai dat sentințe de condamnare pentru Laura Georgescu (fostă șefă a CNA) și Narcisa Iorga (condamnare cu suspendare).

În aprilie 2022, instanța a decis să contopească pedepsele primite de Viorel Hrebenciuc în dosarul Giga și un alt dosar de corupție pentru care fusese condamnat anterior, urmând ca fostul deputat să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani de închisoare.

Viorel Hrebenciuc ar putea fi eliberat la sfârșitul acestei săptămâni

La sfârșitul lunii mai, magistrații au respins cererea lui Viorel Hrebenciuc de liberare condiționată, însă acesta a făcut apel, urmând ca Tribunalul Ilfov să ia o decizie în acest sens, la sfârșitul acestei săptămâni.

Tot în iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție va repune pe rol dosarul retrocedărilor Romsilva, în care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la 2 ani de închisoare, în prima instanță.

Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai importanți lideri PSD, cu 5 mandate de parlamentar la activ. Anterior, el a fost primar și prefect al municipiului Bacău. Hrebenciuc a mai îndeplinit funcția de secretar general în guvernul Văcăroiu și a coordonat mai multe campanii electorale ale Partidului Social Democrat.

ADVERTISEMENT