Cu o carieră artistică întinsă pe mai bine de jumătate de secol, Colea Răutu s-a remarcat ca fiind unul dintre ”cele mai bune personaje rele” pe care le-a dat cinematografia română publicului. A jucat în multe dintre cele mai cunoscute pelicule de producție autohtonă și a intrat în cercul marilor actori pe care i-a dat România.
Colea Răutu s-a născut în apropierea Prutului, însă dincolo de malul stâng al acestuia, în Republica Moldova. Originar din Limbenii Noi (un sat care la vremea nașterii actorului avea mai puțin de 1.000 de locuitori), acesta a fost cunoscut ca Nikolai Rutkovski. S-a tras dintr-o familie cu patru copii, el fiind cel mai mare dintre aceștia. În copilărie și în adolescență, după cum el însuși povestea ani mai târziu, nu i-a plăcut cartea. Asta n-a însemnat însă că, devenit un tânăr adult, Colea n-a devenit mai responsabil.
După ce a urmat școala în Chișinău, s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din București. În capitală a ajuns chiar de la 13 ani, iar în acea perioadă își descoperea pasiunea pentru fotbal. A jucat la echipa Uzinelor Mociornița, unde lucra meșterul care îl găzduia în București.
De asemenea, într-o perioadă a fost chiar și corist la Opera din Cluj. Pasiunea pentru fotbal n-a putut fi întreținută odată ce actorul a ajuns în trupa de teatru a lui Emil Bobescu. Ulterior, Răutu ajunge să fie angajat la Teatrul de Revistă ”Cărăbuș”, condus de Constantin Tănase.
La Cărăbuș, sub oblăduirea marelui Tănase, Colea Răutu a pășit prin porțile succesului și celebrității. Asta s-a întâmplat datorită unui simplu șlagăr la acea vreme, care însă avea să devină o legendă de-a lungul deceniilor.
Colea Răutu s-a asociat ireversibil cu melodia ”Ți-a ieșit coșaru-n drum”, o compoziție muzicală care i-a adus brusc celebritatea actorului. O interpretare artistică a acestui șlagăr, din filmul ”De trei ori București” (1967), a rămas mărturie pentru talentul actorului.
Versurile scrise de Puiu Maximilian n-au fost singurele care l-au marcat pe Colea Răutu, însă. Ai putea intui că numele său românesc, Colea, este o adaptare a lui Nikolai. Adevărul, însă, este că prenumele său vine dintr-un alt șlagăr semnat Maximilian. Referenul acestui cântec suna astfel: ”Coli, colea, colo, oho.” Astfel, Nikolai a devenit Colea.
De la teatru la film n-a fost decât un singur pas, iar debutul său pe marile ecrane a fost chiar și unul dintre cele mai emblematice roluri ale actorului. Colea Răutu l-a interpretat magistral pe țăranul Ilie Barbu în filmul Desfășurarea, din 1954.
A fost abia primul film, iar în următoarele patru decenii a apărut în nu mai puțin de 70 de pelicule diverse. În mare parte, acestea au fost roluri negative, de unde Răutu și-a luat și renumele de ”rău” al cinematografiei.
A jucat în multe filme istorice, precum Mihai Viteazul sau Haiducii lui Șaptecai. A apărut și în filme din seria Comisarului Moldovan – Revanșa sau Duelul, însă a interpretat un rol și în legendara comedie Nea Mărin Miliardar.
A apărut și în alte filme celebre din epoca trecută, cum ar fi Răscoala, Explozia, Nemuritorii, Zile fierbinți, Accident, Acțiunea ”Autobuzul” sau Noi, cei din linia întâi. Cariera sa filmografică s-a desfășurat aproape exclusiv în perioada comunistă. A avut un singur rol după 1989, când a interpretat rolul tatălui lui Victor Petrini în Cel mai iubit dintre pământeni.
De-a lungul carierei, Colea Răutu a primit mai multe distincții importante. A devenit Artist Emerit încă din 1962, iar ulterior a primit Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a, în 1967. În 1988 era recompensat cu premiul ACIN pentru întreaga festivitate. De asemenea, în 2002 a primit și Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler, ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc.”
Cu toate că pasiunea sa pentru fotbal nu s-a materializat într-o carieră pe teren, Colea Răutu n-a lăsat deoparte această plăcere. A devenit în tinerețe fan al echipei Rapid București, fiind un suporter înfocat al giuleștenilor până la finalul vieții.
Ca actor, Colea Răutu a fost și un mare fan al filmelor, atât românești, cât și străine. Faptul că locuia în blocul Patria din București i-a oferit posibilitatea de a avea un cinematograf chiar la parterul clădirii. Astfel a apărut și unul dintre cele mai longevive obiceiuri ale lui Colea. Acesta nu rata nicio premieră de la cinema Patria, unde mergea deseori alături de Magda, soția sa. Ea a povestit, la ceva ani după decesul artistului, că cei doi erau îndrăgostiți de melodia din deschiderea filmului ”Pe aripile vântului.”
Tot soția sa a dezvăluit cum își mai petreceau timpul cei doi. Înconjurați de mulți dintre prietenii săi de pe platourile de filmare. Se vedeau la diverse terase și restaurante din București, sau uneori chiar la Colea acasă, unde jucau rummy. Sergiu Nicolaescu era întotdeauna prezent la zilele de naștere ale lui Colea. În paralel, Magda Răutu afirma că cea mai plăcută impresie i-a făcut-o Ștefan Iordache.
https://youtu.be/rtE-Bnz6Pnk
Colea Răutu s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani, în ziua de 13 mai 2008. A murit pe fondul unor complicații ale unei boli incurabile de care suferea. A fost condus pe ultimul drum de nume importante care i-au fost alături pe parcursul carierei: Sergiu Nicolaescu, Mitică Popescu, Ștefan Iordache, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Ștefan Velniciuc, Nicu Constantin, Moica Ghiuță sau Ioana Pavelescu. Chiar și președintele ion Iliescu a fost prezent, discret, la slujba funerară.
Colea Răutu, actorul care ”s-a născut călare”, a lăsat în urmă o vastă amprentă cinematografică și nu numai, desfășurată de-a lungul a șapte decenii de activitate pe scenă sau în fața camerelor de filmat. Mulți l-au cunoscut însă nu doar ca ”actor de geniu”, ci și ca ”un om dizolvat total în omenie”, după cum Nichita Stănescu l-a portretizat.